Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wyczytają więcej niż już wiedzą. Jak ktoś napisze ze mu kradną parametry albo będzie obniżka to oni już to wiedzą bo przecież sami to uczynili. A że ten okradziony trochę sobie po bluzga na władze mleczarni to oni też już o tym wiedzą bo to było do przewidzenia, że poszkodowany się zdenerwuje. To, że w mleczarniach zatrudnia się ludzi po znajomości, 3/4 pracowników to je*ane nieroby i przede wszystkim jest ich co najmniej 30% za dużo, też władze mleczarni wiedzą. Jedynie rolnik może się czegoś tutaj dowiedzieć. Produkcja mleka to harówka za marne grosze, większośi rolników zostaje na czysto mniej niż szeregowemu pracownikowi w mleczarni, ale dla nich na premie zawsze jest. Czyim kosztem też każdy wie.

Opublikowano

Dobrze widzisz juz trzecia sesja z rzędu na + więc nie jest źle. Jednak nie zapominajmy że Unia proszek cały czas ma, on nie rozpuścił się razem ze śniegiem predzej czy później będą musieli uwolnić te zapasy.

Opublikowano

ciekawe dlaczego mają większe koszty produkcji? mają łagodniejszy klimat, krótszą zimę, a nawet obory na zachodzie to budynki bez ścian, a nawet jak jest ściana to z desek z centymetrową przerwą. a u nas chcąc coś wybudować to prawie schron przeciwatomowy trzeba robić żeby -30 stopni woda wytrzymała. nie wspominając że dopłaty biorą i większe od nas i to od wielu już lat. mają duże gospodarstwa, zmechanizowane, lepsze ziemie, tam 5 pokosów to standard

Opublikowano

ciekawe dlaczego mają większe koszty produkcji? mają łagodniejszy klimat, krótszą zimę, a nawet obory na zachodzie to budynki bez ścian, a nawet jak jest ściana to z desek z centymetrową przerwą. a u nas chcąc coś wybudować to prawie schron przeciwatomowy trzeba robić żeby -30 stopni woda wytrzymała. nie wspominając że dopłaty biorą i większe od nas i to od wielu już lat. mają duże gospodarstwa, zmechanizowane, lepsze ziemie, tam 5 pokosów to standard

Koszt pracy najemnej. Czytałam kiedyś, że Polak przy zbiorze ogórków wyciąga do 400 zł dniówki.  :blink: To i inne dniówki dużo kosztują.

Opublikowano (edytowane)

To ze polak zarabia tam 400 zł dzień nie oznacza ze ich to dużo kosztuje bo jest inny przelicznik. Tak samo jak Polak zatrudni ukrainca za 2 tys miesięcznie na gospodarstwie to on u siebie musi robić na to pol roku taka jest prawda...

Edytowane przez ukaszProcho
Opublikowano

Dostarcza ktoś mleko do MSM Mońki? Jak tam z ceną i przy jakiej ilości?

MSM Mońki ilość ponad 20 tys białko 3,4 tłuszcz 4.3 cena 1,5 zł brutto płatność jest ustalana na 15 każdego miesiąca ale zawsze jest przed 15 kasa na koncie.

Opublikowano

ja chce odejść z Łowicza do Sierpca

Bedziesz miał bardzo ciężko sie dostać. Rozmawialem z kierowca ostatnio to niby mieli przyjmować od nowego roku, ale Ci co są tak zwiększyli ilość mleka, ze jednak nie będą przyjmować. Napewno będą przyjmować jak postawia drugą serownie, ale kiedy to nastąpi. Napewno nieprędko. Ja czekałem prawie półtora roku aż mnie przyjęli, ale warto było czekać
Opublikowano

vodz ja dostałem informacje ze bedą przyjmować sierpień wrzesień

Czyli tak jak w zeszłym roku. Próbuj moze Ci sie uda. Ile masz do sierpca?
Opublikowano

tez mowili mi cos o jesieni ale mysle ze nie ma znaczenia jak daleko jest do mleczarni tylko gdzie najblizej juz jezdza po mleko a u mnie sa  pod nosem ale akurat maja pelne auta 

Opublikowano

Oni to chyba odczytuja na opak. Jak jest wzrost to nie ma obniżek ;p a jak stagnacja to zawsze mozna polecieć po parametrach ;(. Mlekovita cena za maj bez zmian wczoraj sms dotarl.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v