Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Godzinka i po szkoleniu, od razu na wstępie instruktor powiedział, że to jedna wielka sciema, ale rynek wymusza i podwyżki nie będzie. Zakaz gmo tylko u krow, opasy i reszta można normalnie tylko w oddzielnym pomieszczeniu. Ewidencja co skąd ile producent i worki trzymać aż zjedzą ta pasze. Do czerwca zużyć zapasy z gmo, od 1 lipca bez gmo. Mleczarnia nie będzie restrykcyjnie kontrolować. Wg nich zarobią tylko prod pasz i sklepy bo mleczarnia nie podnosi cen produktów, jakoś nikt nie chciał w to uwierzyć. Bulwers był niezły, ale nic nie da się zrobić grosza nie dołożą.
Więc kto ma opasy to myślę, ze będzie można coś ugrać, przynajmniej z soją jakoś z ręki osobno dosypywać. Za przyłapanie wstrzymane na miesiąc i kara, a nawet wypowiedzenie umowy, ale to tylko tak dla strachu.
To tak z grubsza, ogólne wzrost kosztów i papierologia. Całą winą obarczają Piątnicę

Opublikowano

To widzę, że wszędzie na każdym szkoleniu ta sama gadka :D A mówili też Wam, że różnica w cenie między śr. sojową GMO, a bez GMO to 20-40zł/t, ja się pytam skąd on wziął te liczby? Albo jeszcze lepiej u nas powiedzieli, że śrutę sojową całkowicie da się zastąpić śrutą rzepakową i rolnik jeszcze taniej mleko będzie produkował bo przecież śruta rzepakowa jest o wiele tańsza niż sojowa :D A ja kilka osób zapytało czy dorzucą kilka gr do wypłaty z racji droższej śruty wolnej od GMO to powiedzieli, że jest tak samo jak ze zbiornikami na mleko, każdy musi mieć i łaski nie robi, a jak nie masz zbiornika to się pożegnamy czyli tak jak piszesz nici z tych kilku gr. Tak ogólnie to "Baju baju a będziesz w raju" :D

I tak rolnicy obarczeni są dużą papierologią, a oni jeszcze bardziej dokładają. No a na Piętnicę to chyba z 10 minut swojej gadki przeznaczył :D

Opublikowano

Jakby musieli płacić taką samą cenę jak piątnica i najważniejsze tak stabilnie to mogli by narzekać na nich a tak to moim zdaniem nie mają na co. Mogli wprowadzić ten zakaz jakiś czas temu to był by czas na wyrobienie sobie jakiejś pozycji na rynku i przewagi nad innym jak zrobiła to piątnica a tak jak teraz wszyscy będą produkowali bez gmo to obędzie się to bez jakiegoś większego echa

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

co do śruty rzepakowej poczytaj podpytaj bo można zastąpić ;) dzięki naszemu bez gmo rzepak będzie czarnym złotem :P
a co do paszy pelnoporcjowej, u nas przynajmniej, jest różnica 30 zl na tonie, o tyle bez gmo jest droższa więc tragedii nie ma ;)

Opublikowano

Droga Zosiu, wiem, że da się to zastąpić ale moim zdaniem zabranie śruty sojowej, a na miejsce braku śruty sojowej zwiększanie tylko i wyłącznie śruty rzepakowej w dawce paszowej to chyba nie tędy droga.

A co do paszy pełnoporcjowej to faktycznie różnica sięga maks 50 zł/t, ale u nas ten instruktor dokładnie nie podkreślił o jaką formę paszy chodzi bo jeśli o pełnoporcjówkę to mówił prawdę ale jak mówił o pojedynczym składniku to różnica jest wyższa niż te 20-40zł.

Opublikowano (edytowane)

Godzinka i po szkoleniu, od razu na wstępie instruktor powiedział, że to jedna wielka sciema, ale rynek wymusza i podwyżki nie będzie. Zakaz gmo tylko u krow, opasy i reszta można normalnie tylko w oddzielnym pomieszczeniu. Ewidencja co skąd ile producent i worki trzymać aż zjedzą ta pasze. Do czerwca zużyć zapasy z gmo, od 1 lipca bez gmo. Mleczarnia nie będzie restrykcyjnie kontrolować. Wg nich zarobią tylko prod pasz i sklepy bo mleczarnia nie podnosi cen produktów, jakoś nikt nie chciał w to uwierzyć. Bulwers był niezły, ale nic nie da się zrobić grosza nie dołożą.

Więc kto ma opasy to myślę, ze będzie można coś ugrać, przynajmniej z soją jakoś z ręki osobno dosypywać. Za przyłapanie wstrzymane na miesiąc i kara, a nawet wypowiedzenie umowy, ale to tylko tak dla strachu.

To tak z grubsza, ogólne wzrost kosztów i papierologia. Całą winą obarczają Piątnicę

Wspominali coś o liście producentów pasz od których bezpiecznie będzie można kupować paszę i dodatki??? Żeby znaleźć się na tej liście trzeba za to zapłacić więc mleczarnia na tym może nie zarobi, ale prezes na pewno!!!

Edytowane przez karol091193
Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

a markę i pozycję Piątnica ma od zawsze, nie od czasu wprowadzenia bez gmo.

Opublikowano

Od zawsze to nikt nie ma marki i pozycji. Piątnica wyrobiła ją sobie dobrymi wyrobami i dbaniem o konsumenta. Znam mleczarnie które biorą wszystko co białe więc z byle czego najwyższej jakości produktu nie będzie 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

wg mnie od zawsze czyli od czasu kiedy sięgam pamięcią ;)

Opublikowano

Zosia wygląda na to, ze jesteś ogarniętą kobitką, znasz prawo popytu i podaży? Podwyżka z miejsca nie jest tragiczna, na razie! Tak jak mówiłem wcześniej poczekamy co bedzie za kilka m-cy jak wszystko oprze sie na rzepaku, a jak dojdą jeszcze sztuczne machloje z podbijaniem cen... obym nie mial racji.
Ja próbowałem odstawić soje ostatnio na rzecz rzepaku po tygodniu biegiem po soje poleciałem. Może tym ekstrudowanym/ekspandowanym rzepakiem (chronionym bialkiem) da się zastąpić, ale zwykła poekstr rzepakowa nie załata dziury po soi, ziarniaki qq od razu w kale i parametry w dół, mocznik o 50 w dół.
Karol tak listę dadzą. Tak przy okazji usuń to nazwisko i nie piszcie publicznie takich rzeczy z nazwiskami, jest sprawa u prokuratora dwóch lebkow ostro pojechało na forum pewnego włodarza miasta i mają lipe. Nie wiadomo kto to czyta

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

WitekRolnik rzepak a rzepak. Jeśli chodzi o nasze doświadczenia z rzepakiem to juz w tej chwili skarmiamy resztki soi, na rzecz rzepaku ekspandowanego. Można go zastąpić 1:1 zamiast soi + zwykły rzepak.
ChiquitaB jeśli chodzi o granulat który u nas stosujemy to właśnie taka jest różnica między gmo a bez gmo, a co do etykiety jest taka sama jedynie wzmianka ze bez gmo.
Pedro jeszcze raz rzepak a rzepak. Pytać tych zas...nych sprzedawców marzeń o zamienniki!

Opublikowano

U mnie przedstawiciel z sano przyjechał i mówił ze juz sano nie mają wogole pasz z gmo dla krow tylko bez i ze cena taka sama. Mowimy o koncentratach i pelnoporcjowkach dla krów. Ale ile tam soi co do rzepaku to jedna niewiadomą. Czarne to wszystko i tyle wiec nie za dużo pewnie

Opublikowano (edytowane)

U mnie też był z sano kilka dni temu(@ukaszProcho jak jesteś z podlaskiego to prawdopodobnie ten sam), zapytał się mnie o ilość mleka i ilość krów. Wyliczył średnią wydajność i się pyta czy chcę zwiększyć wydajność? Mało nie upadł kiedy mu odpowiedziałem że NIE. :lol: Zamurowało go :D

Edytowane przez karol091193
Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Pedro prawo popytu i sprzedaży znam mniej więcej ;) ale z mojej perspektywy nie sądzę aby koszty zwiększyły się aż tak bardzo. Jeżeli zamieniamy soję na rzepak eksp. to jego cena wzrośnie napewno ale sądzę że tylko do obecnej ceny soi ;) tak myślę przynajmniej :P Jeśli chodzi o pelnoporcjowke to w firmie zapewniają że ceny nie wzrosną jeśli to ściema to w nosie z ich paszą zrobimy swoją i też będzie bez gmo ;) i nie spinaj się tak, szukaj innych rozwiązań.
^^ powinno byc podaży a nie sprzedaży tel sam zmienił a ja nie mogę edytować.

Opublikowano

U mnie przedstawiciel z sano przyjechał i mówił ze juz sano nie mają wogole pasz z gmo dla krow tylko bez i ze cena taka sama. Mowimy o koncentratach i pelnoporcjowkach dla krów. Ale ile tam soi co do rzepaku to jedna niewiadomą. Czarne to wszystko i tyle wiec nie za dużo pewnie

Ulotkę o trzeźwych dojarzach zostawił? :D

Biorę paszę z biofeedu i na rzecz soi dołożyli kukurydzy.

Opublikowano

Stosowałem ten rzepak "chroniony" kilka miesięcy temu gdy soja kosztowała grubo ponad 2K. Nie jest zły, ale nie da się im wyeliminować soi w 100% przekonałem się na własnej skórze kombinując na różne sposoby. Kolejna sprawa to cena, jest zdecydowanie za drogi, bądzmy szczerzy to tylko rzepak. A co najgorsze będzie teraz na niego parcie więc cena pójdzie w górę. Mam nadzieję, że dzięki temu soja bedzie tanieć.

Opublikowano

Ja się nie spinam, po dzisiejszym jestem wyczilowany w temacie non gmo jak dostałem odpowiedź, że można mieć dla reszty gmo. Ponad 20 opasow stoi soi nie dostają, ale teoretycznie zacznę dawać. Chyba, że będą biegać krowom z pyska próby paszy brać.
A jeśli chodzi Ci o to co pisze o cenach pasz po prostu tak myślę, produktów gmo jest full tych drugich znacznie mniej. Tyle w temacie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v