Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Ventobacco94 napisał(a):

Jakie macie negatywne doświadczenia z "maliniarzami"? Czy Piorin może nałożyć jakąś karę za spalone maliny u sąsiada lub agencja urywa dopłatę?

Nasi maliniarze siedzą cicho.szkoda mi tylko jednego gościa bo ma do około właśnie trzech tytoniarzy.w ubiegłym sezonie jeden wypłukał opryskiwacz po chlomazonie po opryskach bezpośrednio przy tych malinach,drugi ma pole na wprost plantacji,przy lekkim wietrze pociągnęło oprysk w dół,trzeci jegomość sadzi ogromne ilości pod zbiór maszynowy w teorii 4 jestem ja ale do chlomazonu dodajemy adiuwant i ten środek nie znosi i nie gazuje przy wyższej temp i nawet w dawce 0.7  chlomazonu na ha nie smali wszystkiego do okoła.wspomniany wcześniej trzeci jegomość nowym nabytkiem w samo południe robił poprawkę chyba na chwasty w pszenicy (wnioskuje po smrodzie i po tym co padło po oprysku) w czasie gdy na sąsiednim polu sadzilismy tytoń.to że jest się Dużym nikogo nie zwalnia z odpowiedzialności za to co i jak się robi.takze nie pozdrawiamy tego pana. Wspomniany wyżej maliniarz miał chyba 90 arów "ekologicznej" maliny rok temu do zera padło 75%, zrobił nowe nasadzenie i dalej mu spalili.innego gościa przylookalem jak po opryskach w zbożach płukał mi opryskiwacz 10 metrów od lawety na której mieliśmy załadowany tytoń do sadzenia.

Już wiem dlaczego w Polsce tak trudno o powszechny dostęp do broni palnej 🤣

Opublikowano

Skoro macie obok maliny to po co kupujecie szajsowaty chlomazon EC? Ciężko dołożyć parę groszy do o niebios lepszego CS? Mikrokapsułka nie gazuje 

Opublikowano

Substancja Tetrakonazol (triazol) zaszkodzi tytoniowy czy nie?

Opublikowano

Moi drodzy, ostanie 1,5 ha tytoniu w poniedziałem mam zamiar zasadzić po sąsiedzku z burakami cukrowymi. Od lat stosuję praktykę pryskania insektycydem zaraz po posadzeniu (no chyba że deszcz spadnie) zarówno zasadzonego w ten dzień tytoniu jak i wszystkich miedz czy zboża znajdującego się po sąsiedzku, jednak nigdy nie miałem w sąsiedztwie tytoniu buraków cukrowych i zastanawiam się czy tam wciornastki mogą siedzieć? Przejechać profilaktycznie, czy nie?

Ogólnie to przez ten zimny i mokry miesiąć tytoń siedział i kisł strasznie (jak wszystko chyba), ale widać, że po tych kilku słonecznych dniach wszystko odżyło i wystrzeliło - a chwasty w szczególności ;)

Opublikowano

W buraku raczej nie bd problemu bo też pryskaja od różnych szkodników.najgorzej zboża w ekologii trzymane lub rzepak jeśli jest dość blisko.po żniwach rzepaku cała urwa z tego wylatuje a wciornastki najwięcej i mszyce.

Opublikowano
Teraz, basserman89 napisał(a):

W buraku raczej nie bd problemu bo też pryskaja od różnych szkodników.najgorzej zboża w ekologii trzymane lub rzepak jeśli jest dość blisko.po żniwach rzepaku cała urwa z tego wylatuje a wciornastki najwięcej i mszyce.

W poprzednim sezonie poleciało 0.5 ha całe przed mszyce i wciornastki.od 3 klasy w dół wychodził tytoń.po 3 rzędy od kukurydzy część liści też miała ślady żerowania wciornastków a tak to liście czyste 

Opublikowano

z tego co sie orientuje to buraki dosc czesto pryskane insektycydami takze bedzie spoko ja mam rzepak po sasiedzku i  ma wszystkie liscie w chorobach od samego dolu do samych luszczyn pognite we wszystkie kolory teczy :) dlatego czekaja mnie przynajmniej 3 grzybowki + miedz czy miedzian

Opublikowano

ja jechałem kilka dni temu własnie protiokonazolem i azoksystrobina 

Po takim zabiegu 3 tyg mozna odczekac z kolejna grzybówka, ale miedzy czasie dodaje do przejazdow od wciorniastka miedzi systemicznej po 0.5 tak ze 3/4 razy w sezonie 

Opublikowano

Chyba pojedzie się ta miedzią raz 0.5 l potem 1 l.w poprzednim roku przespało się i wyskoczyło coś na dolnych liściach po deszczach i chłodnych nocach.wszystko bd opóźnione przez tą pogodę bi nawet tytonie posadzone w połowie maja po niektórych wioskach wyglądają jakby tydzień wstecz ktoś zasadził.woda stoi już w rzędach nie po raz pierwszy.niby aż tak mocno zgnilca nie ma w polu.gorzeh było rok dwa lata wstecz jak w polach było sucho a w tunelu lekko "zaje...m" się sprawę z zabezpieczeniem tytoniu przed wysadzeniem.mamy Cooper zakupiony w dawce 1.5 l na ha to się lekko rozbije na dwie,potem infinito i powinno być ok przed Luna.

1 minutę temu, basserman89 napisał(a):

Chyba pojedzie się ta miedzią raz 0.5 l potem 1 l.w poprzednim roku przespało się i wyskoczyło coś na dolnych liściach po deszczach i chłodnych nocach.wszystko bd opóźnione przez tą pogodę bi nawet tytonie posadzone w połowie maja po niektórych wioskach wyglądają jakby tydzień wstecz ktoś zasadził.woda stoi już w rzędach nie po raz pierwszy.niby aż tak mocno zgnilca nie ma w polu.gorzeh było rok dwa lata wstecz jak w polach było sucho a w tunelu lekko "zaje...m" się sprawę z zabezpieczeniem tytoniu przed wysadzeniem.mamy Copper hga zakupiony w dawce 1.5 l na ha to się lekko rozbije na dwie,potem infinito i powinno być ok przed Luna.

Opublikowano (edytowane)

Jak pisałem, to nie jest to samo. Substancja jedynie podobna, formulacja inna i działanie też trochę inne. Coragen ci zbytnio nie zabezpieczy.

Jak u was z drutowcami? 

Edytowane przez STIG13