Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Skąd takie info

Od osoby bliskiej związanej z jedną z firm skupujących. Napewno tak drogiej jedynki nie będzie bo teraz jest u nas droga(niby) euro tanie. Z zachodu mówią że jest za drogi tytoń  od Polaków. Jedna firma skupujaca wycofuje się z Polski i znalazła tańszy w produkcji tytoń i tam powstaje firma, skup. Takie info słyszałem, jak jest i będzie w 100%, okaże się niebawem. 

Niektóre firmy informują. że nie będzie można robić aneksów. Tyle ile masz zdajesz. 

Edytowane przez toma188199
Opublikowano

Ja z kolei słyszałem ze opuszczać cen nie ma już z czego .Tak wypowiadał się pracownik tez jednej z firm .On tak słyszał w pracy.Wygląda ze naprawdę jest duża rozbieżność w tych cenach .

Opublikowano
56 minut temu, Henio23 napisał:

Ja z kolei słyszałem ze opuszczać cen nie ma już z czego .Tak wypowiadał się pracownik tez jednej z firm .On tak słyszał w pracy.Wygląda ze naprawdę jest duża rozbieżność w tych cenach .

Ja również słyszałem że ceny jednak zostaną na tym samym poziomie co są. Biorąc pod uwagę cenę nawozów, ceny ekogroszku czy pelletu, cenę prądu jaka ma być po połowie roku to te ceny za tytoń które są nie są za wysokie, a jeszcze dojdą ludzie do zbioru. Ktoś powie że będzie dużo nasadzone, ale były lata gdzie było ponad 30tys ton a nawet przy tegorocznych nasadzeniach tego nie będzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Inwestycje trzeba sobie odbić ;)

Możliwe:p inni co poszli niedawno "na swoje" też nie są "lepsi" ,alr pożyjemy zobaczymy, nikogo nie skreślamy.w tym tygodniu u mnie zakończymy sprzedaż.ciekawe jak to będzie w przyszłym sezonie z tym zwiększaniem limitów w danej firmie czy będzie można czy nie.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy w tym roku firmy skończyły już sezon skupowy i tylko do końca lutego wykupy  czy cały marzec jeszcze jakaś będzie brała -orientuje się ktoś ?

Do kiedy skupuje Luxtab  i chłopaki ?

Teraz już  plantatorzy myślicie o następnym tytoniowym sezonie -wszyscy sprzedali ? Jak u was to wygląda - zadowoleni jesteście cen i z  przyjmowania ?

Edytowane przez plantator2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tabaccco napisał:

Jak tam u was z płatnościami od firmy Agrotab?

Oraz Agrobud J.Grzyb?

Pieniędzy nie ma.nie sprzedawałem tam ale szwagier już czeka nie wiem 2-3 mc.jutro koniec sprzedaży ostatnia dostawa.kupowanie ngorsze jak rok temu w niektórych firmach i szukanie przysłowiowego "ch....do d*py".

Chłopaki z luxtabu nam jak Wąski w Kilerze zaimponowali w tym sezonie.takze duży plusik za kupowanie i terminowe płacenie 

Chwilowo chyba nie kupują musicie dzwonić 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Odnośnie pytania o płacenie firmy Agrobud pytam z ciekawości ,mam tam trochę kasy w fv a już chodzą różne pogłoski co do firmy i człowiek się po prostu zastanawia....

Między innymi mówię o tym co właśnie napisał Marcin

Opublikowano

O ile sierpień grudzień w miarę wszyscy równo wypłacają tak dopiero styczeń marzec widać jest poślizgi.najlepiej jest mieć umowę w kilku firmach i porozbijać sobie dostawy.stawianie na "jednego konia" całości  to już jest hazard.dawno już nie było sytuacji że ktoś się wyhuśtał.natomiast powinna jakoś grupa wcześniej reagować informować o tym ,mają przecież na bieżąco informacje kto ile kupił i na ile kupił z tym że jeśli by poszczególne firmy zostały zlimitowane po jakieś ilości kupionego towaru bez zapłaty skup musiałby trwać chyba do maja.

Opublikowano
2 minuty temu, grapen23 napisał:

Kilka firm buduje nowe magazyny. Także jak będą chcieli kupić tytoń to cen nie będą obniżać.

Chyba jedna firma. Dopiero się śmiałeś jak ktoś napisał że będzie zbyt dobrej cenie.

Opublikowano
2 godziny temu, Miran napisał:

Chyba jedna firma. Dopiero się śmiałeś jak ktoś napisał że będzie zbyt dobrej cenie.

Mam informacje co do 2 innych firm. No tak bo wyższych cen nie będzie i można sobie pomarzyć. Oby tylko te się utrzymały. A firmy budują magazyny by więcej kupować. Chyba że będą kupować, ale z zagranicy...

Opublikowano

To trzeba wrócić do starych nawyków zbierania z taśmy;) potem ogień 🔥🔥🔥 z rury przód do góry ktoś inny lepiej kupi.ostatnio też byłem w sytuacji że gdyby się nie zamknęła firma w której dobrze nam szło w tym roku to bym zabrał.znowu w innych nie wiadomo kiedy byłyby pieniądze 💰💰 ale ręka swierzbiła żeby zabrać...nic nie zrobisz jest jak jest 

Opublikowano (edytowane)

Która z firm miała  dobre ceny i w miarę przyjmowała bez obniżania klas jak dobrze  tytoń wysortowany i jak najdłużej do kiedy mieliście odstawy- czy tylko raz w tygodniu określonego dnia czy pn-pt. ? możne wypowie się ktoś kto zakończył już sezon co do różnych firm jak biorą i wymagania.                    Jak np w Słomexie bo tam jeszcze nie oddawaliśmy ? Czy skupuje jeszcze jakaś firma ?  bo w ubiegłym sezonie  brali długo i można było przez cały marzec jeszcze oddawać spokojnie i bez pośpiechu.

Edytowane przez plantator2
Opublikowano (edytowane)

Chyba jak co roku nie można jednoznacznie powiedzieć że któraś firma brała bardzo dobrze. Jak co roku była huśtawka. Każda firma ma swoje dni gdy bierze rewelacyjnie a w ciągu tygodnia sytuacja zmienia się diametralnie, w szczególności można to jak zawsze zaobserwować w uniwersalu. Ogólnie wydaje mi się że rok skupowy gorszy niż średnio ale jakoś poszło. Jednak rynek nie napawa optymizmem na przyszłość.

Edytowane przez tofik420