Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Bajek317 napisał:

Ja jestem plantatorem i sobie to wyjaśniłem 🙂 sprzedaje tam gdzie mi lepiej wychodzi cenowo i nie użalam się . Taki rok, również sprzedawałem po 23 pierwszą klasę i nie mam wyrównania, byłem świadomy po ile sprzedaje tytoń. 

Kolego nie taki rok tylko rok kłamstwa. Jak się gwarantuje wyrównania to tak się powinno robić,nie pisz głupot. Powtórzę jeszcze raz niektórzy kupili dzięki kłamstwem. Mogli mowic ze wyrównają do 23 potem nie .wtedy pies z kulawą nogą nawet by tam nie zajrzał. Ale te kłamstwa im zaprocentuja w przyszłości. A ty możesz ogłosić ze nie chcesz wyrównan.

Opublikowano

O czym wy ludzie piszecie. Jasne jest że gdyby firmy wiedziały że klasa pierwsza oprze się o 30 zł to napewno nie mówiłyby o wyrownaniach. Policzcie sobie ile teraz Pękala musiałby zapłacić plantatorom za wyrównanie gdyby podbił cenę klasy 1 do 30 złotych?  Te wszystkie podwyżki, premie itd to nie tylko dla firm ale dla plantatora są bardzo niekorzystne w perspektywie chociażby przyszłego sezonu. To prowadzi do zmonopolizowania uprawy przez duże firmy. Czy wy tego ludzie nie widzicie???

I żeby było jasne. To czy jestem plantatorem czy nie nie ma żadnego znaczenia skoro i tak pewnie w to nie uwierzycie. Poprostu w tej sytuacji rynkowej już w przyszłym sezonie może być tak że będziemy płakać i sprzedawać bo nie będzie wyjścia a już to kiedyś przerabialiśmy. Ale co tam . Najważniejsze jest sprzedać 20 groszy drożej....

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Plantor napisał:

O czym wy ludzie piszecie. Jasne jest że gdyby firmy wiedziały że klasa pierwsza oprze się o 30 zł to napewno nie mówiłyby o wyrownaniach. Policzcie sobie ile teraz Pękala musiałby zapłacić plantatorom za wyrównanie gdyby podbił cenę klasy 1 do 30 złotych?  Te wszystkie podwyżki, premie itd to nie tylko dla firm ale dla plantatora są bardzo niekorzystne w perspektywie chociażby przyszłego sezonu. To prowadzi do zmonopolizowania uprawy przez duże firmy. Czy wy tego ludzie nie widzicie???

I żeby było jasne. To czy jestem plantatorem czy nie nie ma żadnego znaczenia skoro i tak pewnie w to nie uwierzycie. Poprostu w tej sytuacji rynkowej już w przyszłym sezonie może być tak że będziemy płakać i sprzedawać bo nie będzie wyjścia a już to kiedyś przerabialiśmy. Ale co tam . Najważniejsze jest sprzedać 20 groszy drożej....

Skoro było żle i ma być żle to ten rok mam robić firmom gratisy .

Piszesz że firmy nie spodziewały się takiej ceny a kto tą cenę wprowadza ? plantator

Pękale jak do końca będzie uczciwy to na drugi rok wszystki jakościowy tytoń jego 

Opublikowano

Mi tam firm skupujących nie jest szkoda bo to nie działa w drugą stronę, przypomnijcie sobie lata wstecz gdzie był grad to zaczynali od 3 klasy albo niżej. Większość firm skupuje w PLN a oni dostają już w euro przyjmijmy że mają 7euro za kg daje to ponad 30zl. Jeszcze w lato grupa łukowska u nas w potoku była i mówili o tym głośno że firmy skupujące stać by płacić 25zl a firmy się sprzeciwiały temu że to za dużo jak brakuje im tytoniu bo w tym roku jest mało to widać że mogą dać. Zobaczymy w tym sezonie jeśli będzie dużo więcej posadzone ci co zawiesili na rok wrócą i ciekawe czy wtedy będą tak bronić firm skupujących jak te będą skubać. Przypomnijmy, że klasa 1-3  idzie jako jedna klasa za granicę. 

Opublikowano

Cenę oczywiście wprowadzają firmy. Jednak determinowana jest przez plantatorów. Poprostu uważam że to za daleko zabrnęło. A co do Pękali to myślę że nie ma szans żeby wyrównał pozatym w ramach wdzięczności za wyrównanie do 25.50 i tak większość zawiezie jakościowy do niego. Bez względu na cenę w przyszłym sezonie i klasyfikację. Czyli to co pisałem wcześniej. Monopol.👍

2 minuty temu, mus napisał:

Mi tam firm skupujących nie jest szkoda bo to nie działa w drugą stronę, przypomnijcie sobie lata wstecz gdzie był grad to zaczynali od 3 klasy albo niżej. Większość firm skupuje w PLN a oni dostają już w euro przyjmijmy że mają 7euro za kg daje to ponad 30zl. Jeszcze w lato grupa łukowska u nas w potoku była i mówili o tym głośno że firmy skupujące stać by płacić 25zl a firmy się sprzeciwiały temu że to za dużo jak brakuje im tytoniu bo w tym roku jest mało to widać że mogą dać. Zobaczymy w tym sezonie jeśli będzie dużo więcej posadzone ci co zawiesili na rok wrócą i ciekawe czy wtedy będą tak bronić firm skupujących jak te będą skubać. Przypomnijmy, że klasa 1-3  idzie jako jedna klasa za granicę. 

Przepraszam ale jedyna prawda jaka jest w tym wpisie to to że ci co zawiesili posadzą. Reszta to tylko niczym nie poparte fakty. Żeby pisać o sytuacji na rynku trzeba przynajmniej odrobinę wiedziec jaka ona jest. A to że klasa 1-3 idzie jako jedna to największy absurd o jakim na forum czytałem.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Plantor napisał:

Cenę oczywiście wprowadzają firmy. Jednak determinowana jest przez plantatorów. Poprostu uważam że to za daleko zabrnęło. A co do Pękali to myślę że nie ma szans żeby wyrównał pozatym w ramach wdzięczności za wyrównanie do 25.50 i tak większość zawiezie jakościowy do niego. Bez względu na cenę w przyszłym sezonie i klasyfikację. Czyli to co pisałem wcześniej. Monopol.👍

Przepraszam ale jedyna prawda jaka jest w tym wpisie to to że ci co zawiesili posadzą. Reszta to tylko niczym nie poparte fakty. Żeby pisać o sytuacji na rynku trzeba przynajmniej odrobinę wiedziec jaka ona jest. A to że klasa 1-3 idzie jako jedna to największy absurd o jakim na forum czytałem.

To dlaczego jak idzie tytoń na tira to belki nie są niczym oznaczone później grek czy Włoch bierze liścia i segreguje ?

@edit tyy a nie sory przecież w papierosie widać kto która klasę pali, nie wiem kim jesteś i czy siedzisz teraz za biurkiem w jednej z firm skupujących czy naprawdę jesteś jednym z tych nas co jak ten dureń robi klasy tytoniu a później idzie w jedno to trochę mi cię żal że uważasz że oni tak nie robią 

Edytowane przez mus
Opublikowano
5 minut temu, Plantor napisał:

Nie wiem gdzie ten nacisk plantatorów byl , sami między sobą robią wyścig szczurów i skłócają rolników .przez tyle lat rolnik nic im nie mógł podyktować aż tego roku nacisk plantatorów .a prawda jest taka że systematycznie zniechęcali ludzi do sadzenia ,gdzie masa ludzi rzuciła uprawę a teraz opamiętali sie o tytoniu .Na drugi sezon ludzie nasadzą ,bo słyszałem że rekordowo zamówione nasion to sobie odbiją i zaś nas zrobią na szaro .

Opublikowano

Jak to nie są oznaczone? Na tirze układa się klasami. Na każdym beliku jest kartka. Jaki ma sens pisanie takich rzeczy na forum kompletnie się na nich nie znając? Nie wiem. Zapomniałem. Plantator ma zawsze rację. Pocieszam się że są jeszcze normalni ludzie na tym forum. Proponuję poszerzyć swoją wiedzę na temat handlu tytoniem a dopiero później komentować. Nie pozdrawiam.

1 minutę temu, zroz napisał:

Nie wiem gdzie ten nacisk plantatorów byl , sami między sobą robią wyścig szczurów i skłócają rolników .przez tyle lat rolnik nic im nie mógł podyktować aż tego roku nacisk plantatorów .a prawda jest taka że systematycznie zniechęcali ludzi do sadzenia ,gdzie masa ludzi rzuciła uprawę a teraz opamiętali sie o tytoniu .Na drugi sezon ludzie nasadzą ,bo słyszałem że rekordowo zamówione nasion to sobie odbiją i zaś nas zrobią na szaro .

Z tego co przez ostatnie lata zaobserwowałem to naciski plantatorów ( w tym moje też) na firmy odnośnie podwyżek. Stąd ten wyścig szczurów. Jest zapotrzebowanie to podnoszą. Wiem jedno. Co by na rynku się nie działo i tak plantatorowi się nie dogodzi. Nie ma szans. 

Opublikowano

Popieram ,Pekala obecnie pokazał klasę reszta to cyganstwo.Nikt im nie zaufa żeby obiecywali kokosy. Lepszy tyton w przyszłym sezonie pójdzie do niego popieram w calosci.Niektórzy bronią swoich fIrm używając wszelkich argumentow. Ale kłamstwo to kłamstwo i nic tego nie zmieni żadne tłumaczenie. Trzeba było mówić od początku :Nie wywyrownujemy cen .tak jak to zrobił Pm .Było by ok nie chciał by nikt nic Panowie od firm .

Opublikowano

PLANTATORZY Nie wierzcie o tych nasadzeniach na dużą skalę to nieprawda.Znam mnustwo ludzi którzy mówią ze nigdy do tej pracy nie wrócą. Częsc się zastanawia ale nie ma takiego szału. Poczekajmy spokojnie na ile pogoda pozwoli.Także ile będzie towaru w przyszłym roku to przepaść. 

Wystarczy ze do 25 zadeklarował ze wyrównają. To już jest wielki postęp. 

Wystarczy ze nie kłamie,jak reszta .

Opublikowano

To że jakiś Maniek z wieśkiem nie posadzi nie wiele zmienia. Według dokładnych danych nie wiele się ostatnio zmieniło. Czekamy na publikację danych za ten rok. Mi cena odpowiada, chętnie zwiększę.

Opublikowano

PM czy Grzyb nie obiecywali wyrównań i nic do tych firm nie mam jak większość chyba. Pękala no cóż myślę że chce być uczciwą firmą no ale podnieść im teraz cenę według innych firm i wyrównać to trochę kosmos. Pękala jednym słowem został zrobiony w chu.. przez inne ,,firmy,, jak większość plantatorów (bo widzę że niektórzy się cieszą z tego że ktoś ich wydymał). Uniwersaln no cóż. Trochę podzielam zdanie Bassermana że oni są dobrzy jak im trzeba ale sprzedawałem do nich jak dobrze brali a jak nie to nie. Szczerze mówiąc to miałem uniwersal za dużą i trochę lepszą firmę niż się okazała tego roku mimo to nie wykluczam że jeszcze tam powioze. Myślę że firmy mają wysoką cenę sprzedaży ustaloną od dawna i dlatego obiecywali wyrównania bo było by z czego tylko ta ich pazerność doprowadziła do tego zamieszania a nie nacisk ze strony plantatorów. Na przyszły rok to nie wiem czy aż tak wzrośnie areał tytoniu bo jak niektórzy mówią .... dopiero teraz otworzyły mi się oczy i wiem że można żyć lżej... 

Opublikowano

Jakaś część ludzi co zawiesiła wróci napewno.mi kupowanie i klasyfikacja w ŁT też odpowiada raczej większych zastrzeżeń nie mam(na dzień dzisiejszy ) w innych firmach jak agrotab czy ultp i pm bywało różnie raz lepiej jak gorzej.chodzi głównie o stabilność w kupowaniu za określoną cenę.a nie ze ktoś Ci z kapelusza wylosuje klasę lub widząc na taśmie tytoń "myli " się o dwie 

Opublikowano
18 minut temu, tofik420 napisał:

PM czy Grzyb nie obiecywali wyrównań i nic do tych firm nie mam jak większość chyba. Pękala no cóż myślę że chce być uczciwą firmą no ale podnieść im teraz cenę według innych firm i wyrównać to trochę kosmos. Pękala jednym słowem został zrobiony w chu.. przez inne ,,firmy,, jak większość plantatorów (bo widzę że niektórzy się cieszą z tego że ktoś ich wydymał). Uniwersaln no cóż. Trochę podzielam zdanie Bassermana że oni są dobrzy jak im trzeba ale sprzedawałem do nich jak dobrze brali a jak nie to nie. Szczerze mówiąc to miałem uniwersal za dużą i trochę lepszą firmę niż się okazała tego roku mimo to nie wykluczam że jeszcze tam powioze. Myślę że firmy mają wysoką cenę sprzedaży ustaloną od dawna i dlatego obiecywali wyrównania bo było by z czego tylko ta ich pazerność doprowadziła do tego zamieszania a nie nacisk ze strony plantatorów. Na przyszły rok to nie wiem czy aż tak wzrośnie areał tytoniu bo jak niektórzy mówią .... dopiero teraz otworzyły mi się oczy i wiem że można żyć lżej... 

Uniwersal wydawał się trochę poważniejszą firmą, ale to były tylko pozory. 

Opublikowano

Tyton to nie tylko ciężka praca ,ale w przyszłym sezonie od posiania do rozpoczęcia zbioru wyjdą kolosalne koszty i żadnej pewności ile się zbierze ,wszystko jest bardzo drogie o do tego opryski powycofywane a jak coś się doszuka to 3 x droższe 

Opublikowano

Ci co tutaj się cieszą z jedynki za prawie 30 złoty to zobaczymy czy dalej ta radość będzie jak zapłacicie za opał, nawozy, opryski, prąd i pracę ludzi w następnym sezonie. Koszty życia i opłaty też idą drastycznie w górę także te 30 złoty to nie są kokosy. Niedowiarki otworzą oczy jak wydadzą kilkadziesiąt tys więcej jak w tym roku...

Opublikowano

Sam podatek rolny od nowego roku chyba 100 zł za ha w górę idzie wracają vaty ma podstawowe środki produkcji w rolnictwie  (paliwa nawozy sor podłoża )nie dość ze ceny w górę to dojdzie vat do tego.ale ludzie nadal bd sadzić.ważne tylko żeby wiedzieli na czym stoją i mieli jasną sytuacje to będą w stanie coś zaplanować a nie jak u galpinskiego " jak bd podwyżka to nie będzie wyrównania a jak wyrownamy to nie podwyzszymy, a jak podwyzszymy i wyrownamy to nie bd premii czeba czekać i ufać :).podobnie jak z kredytobiorcami jest z nami,  każdy chce wiedzieć jakie będą stopy inflacja jak trzeba planować wydatki żeby wszystko pospinać.

Opublikowano

SŁOMEX-TOBACCO informuje, że od dnia 13.12.2022 wprowadzona została premia do 1 kg do klas: 1A- 4,50 zł = 27,50 zł 1- 3,50 zł = 24,50 zł 2- 4 zł = 23 zł 3A- 4 zł = 20,50 zł 3- 2 zł =16,50 zł 4- 3 zł = 14 zł Zapraszamy.