Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Miran napisał:

Cena tytoniu na ten rok w tej chwili jest  dobra.  Również nie wyobrażam sobie suszenia drewnem.

Sprzedaje w większości 1 klasę i nie uważam żeby to były jakieś duże pieniądze. A jak komuś wychodzi gorzej klasowo to tragedia. Nie patrz na liczby. Porównaj sobie ceny maszyn czy nowych ciągników. Jak chcesz coś kupić to nagle się okazuje że z tytoniu na czysto to są grosze. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

Mam piece na drewno i dorobiłem palniki na pellet. W ciągu dnia jak mogę to suszę drewnem a jak wygaśnie w nocy to trzyma na pellecie. Takie rozwiązanie nie jest zle bo w ciągu dnia i tak co dwie godziny chodzę zerknąć do suszarni i podnieść temperaturę więc nie ma problemu z podkładaniem. Nocą idzie pellet więc i wyspać się można.

Opublikowano

Liczenie opłacalności tytoniu na podstawie cen najwyższych klas jest bez sensu. Ile ma się wyprodukowane tego najlepszego jakościowo surowca. Moim zdaniem to bardziej właściwe jest liczyć na podstawie klasy 3, czyli dosłownie środkowej (choć to że tyle jest klas to jest bez sensu). I dopiero wtedy liczyć opłacalność. Każdy się chwali ile to tej 1 i 2 sprzedał ale jak spojrzeć na wszystkie faktury to jednak tego gorszego tytoniu jest dużo ilościowo. Taki sam nakład macie na wyprodukowanie tytoniu klasy 2 i taki sam nakład przy tytoniu 5 klasy. 

Jak się liczy opłacalność to nie przyjmuje się sytuacji ultra udanej, bo tak po prostu się nie da. Ogólnie to ceny za tytoń w porównaniu do nakładów jakie należy ponieść to jest żałosne. A już hitem jest jak na wykupie ktoś mówi że tytoń wyprodukowany za niższe ceny nakładów to musi być tańszy... Jakby zapomniał że te pieniądze będą iść na nakłady na przyszły rok, gdzie będą dużo większe. No ale co zrobić na kimś muszą jeździć, a my się kurde po prostu dajemy.

Opublikowano

Ja zawsze liczę właśnie wg średnio 3 klasy ,która trzeba w tym roku zawiesić na poziomie 18.50 -19.00  jeśli średnia z całości wyjdzie powyżej tego licząc w to spody wierzchołki obrywki itd to jest ok. Bez rewelacji ale jest ok. Każda zlotowka wyżej tym lepiej 

Jak to mawiają Panowie, jeszcze się taki choooj nie urodził co samej jedynki nasuszył.

Opublikowano
10 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Łukowa Tobacco podniosła ceny tytoniu. Ciekawe co inne firmy teraz zrobią

Może być różnie..... No chyba że inne firmy podniosą ale nie będą równać bo zakładając że firma kupiła już 1000ton i teraz by miała dopłacić po 2zł do kg to wychodzi dwie bańki. Mając wydać takie pieniądze na wyrównania to może lepiej nie podnosić i mieć te dwie bańki w kieszeni.....

Opublikowano
Dnia 24.11.2022 o 16:55, basserman1989p napisał:

Ja zawsze liczę właśnie wg średnio 3 klasy ,która trzeba w tym roku zawiesić na poziomie 18.50 -19.00  jeśli średnia z całości wyjdzie powyżej tego licząc w to spody wierzchołki obrywki itd to jest ok. Bez rewelacji ale jest ok. Każda zlotowka wyżej tym lepiej 

Jak to mawiają Panowie, jeszcze się taki choooj nie urodził co samej jedynki nasuszył.

To zależy czy sortujesz liście czy szpile. Bo jak sortujesz liście to te 19 zł to marna stawka. Dla mnie w tym roku jak nie wyjdzie 23 zł/kg to będzie słaby rok. Kwestia kto jak szanuje swoją prace. 

Opublikowano
1 godzinę temu, grapen23 napisał:

To zależy czy sortujesz liście czy szpile. Bo jak sortujesz liście to te 19 zł to marna stawka. Dla mnie w tym roku jak nie wyjdzie 23 zł/kg to będzie słaby rok. Kwestia kto jak szanuje swoją prace. 

Z szacunku do innych zostawię Twoją riposte bez komentarza.cennik jest sufitem którego nie przebijesz.wiec nie pajacuj 

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman1989p napisał:

Z szacunku do innych zostawię Twoją riposte bez komentarza.cennik jest sufitem którego nie przebijesz.wiec nie pajacuj 

Jaką ripostę? Nazywam rzeczy po imieniu. Jak miałbym mieć średnia w tym roku 19 zł to od razu kończyłbym plantacje... Nie sprzedałem w tym roku nic poniżej 20 zł/kg.... 

Opublikowano
6 minut temu, Grzegorz197 napisał:

To masz sama pierwszą klasę?

Kiedyś już pisałem że jak ktoś nie ma minimum 50% towaru sprzedanego w jedynce to coś robi nie tak. Gorsza klasę może mieć ktoś kto sadzi 1, 2 czy 3 rok a nie doświadczeni plantatorzy... 

Opublikowano (edytowane)

Podnoszą ale nie wyrównują. Nie wiem jak Agrotab, przed sezonem mówił że będzie wyrównywać ale ciężko powiedzieć 

Edytowane przez Miran
Opublikowano
18 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Czy przyznanie premii jak robi to JBT czy Chłopaki równoznaczne jest z tym że wyrównają za tyton sprzedany wcześniej?

Agrotab deklarował się ze wyrówna zresztą jak pozostałe firmy

Jbt czy chłopaki dali premie na dany okres, czyli pewnie ci co sprzedali wcześniej nie dostaną wyrównania. Agrotab nic o takiej premii nie pisał, tu wyrównanie może być.

Opublikowano
7 minut temu, Miran napisał:

Jbt czy chłopaki dali premie na dany okres, czyli pewnie ci co sprzedali wcześniej nie dostaną wyrównania. Agrotab nic o takiej premii nie pisał, tu wyrównanie może być.

A co z Grzybem? wyrówna.

Opublikowano
2 godziny temu, alwex napisał:

A co z Grzybem? wyrówna.

U grzyba było wiadomo od początku że nie wyrównuje, także można zacząć sprzedawać tam pod koniec skupu na spokojnie. Chłopaki najpierw nie wyrównali ludziom za sierpień. Później napisali że będzie wyrównanie w przypadku podwyżek cen, a teraz informują że dają premię tym co będą sprzedawać teraz tytoń.

Opublikowano
4 godziny temu, Miran napisał:

Podnoszą ale nie wyrównują. Nie wiem jak Agrotab, przed sezonem mówił że będzie wyrównywać ale ciężko powiedzieć 

Agrotab nie wyrówna mimo tych zapisów bo dzwoniłem zapytać 

Opublikowano
8 minut temu, tomekk1986 napisał:

Agrotab nie wyrówna mimo tych zapisów bo dzwoniłem zapytać 

W takim razie po co piszą cały sezon że wyrównują a jak przychodzi co do czego to nie wyrównują. Trzeba pamiętać na przyszły sezon przy kontraktacji jak to z tym ich wyrównywaniem jest faktycznie.

Opublikowano
13 minut temu, Miran napisał:

W takim razie po co piszą cały sezon że wyrównują a jak przychodzi co do czego to nie wyrównują. Trzeba pamiętać na przyszły sezon przy kontraktacji jak to z tym ich wyrównywaniem jest faktycznie.

Luxtab tez nie wyrównuje ostatnich podwyżek, to chyba za dużo $$ wychodzi jeśli sprzedali towar