Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, LipinyTabaca napisał:

ja w tym roku poluje na rosafert 5 12 24   zrobie proby i w razie braku jakiegos skladnika to siarczan i superfosfat

Szkoda kasy na Rosafert. Taniej wyjdzie tarnogran a efekt taki sam. 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, grapen23 napisał:

Szkoda kasy na Rosafert. Taniej wyjdzie tarnogran a efekt taki sam. 

U mnie nawozy z tarnobrzega sprawdzają się idealnie.bontar czy tarnogran, 2 lata tez stosowalismy Lubofos bezchlorkowy i tez ładnie wychodził.ewentualne braki azotu to saletra wapniową.

U siebie polifoskę jak stosowalismy to ok 300 kg na ha lub 250.plantatorzy którzy stosują ja u nas tez ok 300 dają na ha. Z Azotów pod tyton dobry tez jest holist.na nowych polach po zbozach czasem u mnie był za "bujny" po polifosce 6.

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano

400kg/ha polifoska 6, ustawiam rozsiewacz na 200kg i przejeżdżam dwa razy różnymi ścieżkami, 150kg kizerytu i nie bawie się że 100kilo tego 100 tego i tamtego 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, basserman1989p napisał:

U mnie nawozy z tarnobrzega sprawdzają się idealnie.bontar czy tarnogran, 2 lata tez stosowalismy Lubofos bezchlorkowy i tez ładnie wychodził.ewentualne braki azotu to saletra wapniową.

U siebie polifoskę jak stosowalismy to ok 300 kg na ha lub 250.plantatorzy którzy stosują ja u nas tez ok 300 dają na ha. Z Azotów pod tyton dobry tez jest holist.na nowych polach po zbozach czasem u mnie był za "bujny" po polifosce 6.

Zwróć uwagę ile jest ,, użytecznego" fosforu w bontarze. 2,5%

Przy cenie nawozów zrobienie analizy i dopiero w oparciu o nią nawożenie powinno być świętością.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Zwróć uwagę ile jest ,, użytecznego" fosforu w bontarze. 2,5%

Przy cenie nawozów zrobienie analizy i dopiero w oparciu o nią nawożenie powinno być świętością.

U siebie na polach ostatnim razem jak były analizy robione na większości wyszła zawartość fosforu bardzo wysoka lub średnia.w miedzy czasie sypie się mniej więcej co roku dawki pod zapotrzebowanie w składniki i jest dobrze.trochę zasobnosci się wzbogaca jak przerywa się uprawe i pod pszenice sypnie jakiś wieloskladnik.gorzej jest z magnezem np i potasem ale to też dodatkowo się uzupełnia.doszły nowe pola ostatnio to teraz wypadałoby sprawdzić co tam w glebie piszczy.superfosfat prosty lub wzbogacony stosujemy co roku i co do jakości czy wielkości plonu zastrzeżeń nie mam.ładnie zawsze wygląda na polu i w suszarni jak czegos się samemu nie zepsuje.myślę ze bontar i tarnogran k są dobrymi nawozami pod tytoń 

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś to liczyłem to bontar wychodził najdrożej ze wszystkich po uwzględnieniu ile składnika jest tam rzeczywiście. Nie mówię że jest jakiś bardzo zły, ale po uwzględnieniu przyswajalności wychodzi najdrożej 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Stig13. Kiedyś mnie pokusiło aby dać tak jak wyszło w analizie i powiem szczerze że tak paskudnie wychodził że szok. U Ciebie sprawa wygląda inaczej bo masz dobre gleby. U mnie 5-6 klasa głównie piaski trochę inaczej trzeba dawkować niż ktoś zza biurka wylicza. Dawałem kiedyś rosafert. Dobry ale drogi. Dawałem lubofos ale długo się rozpuszcza i zaczyna dobrze działać jak tytoń się kończy. Teraz daję polifoske6 , bontar , czasami siarczan magnezu i superfosfat prosty i jest ok.

Opublikowano

Mam 3 klasę bliżej kolegi z Niemstowa i tam inaczej wygląda nawożenie niż u mnie na wiosce gdzie gleby słabe. Tam można sypnąć więcej i nic się nie dzieje a u mnie dasz ciut za dużo a wygląda tytoń jakby dostał w ch*j...za dużo. Dlatego daję różne wieloskładnikowe bo one różnie się przyswajają... jeden szybciej drugi wolniej. I napewno nie tyle co jest w zaleceniach nawozowych po analizie.

Opublikowano (edytowane)

Najważniejsze to nie przechajcowac go.w tym roku wróciliśmy na takie jedno pole gdzie ok jakościowo wychodzi ale mieliśmy tam sporo nie porozkladanej słomy z poprzedniego roku i rzucilismy dodatkowo jakieś 3-4 kilo czystego azotu więcej.z doświadczeń i obserwacji z poprzednich lat wynikało ze zbyt duża masa słomy nierozlozonej i nawóz wieloskładnikowy który ma mało azotu skutkowało tym ze słoma do rozkładania się kradla azot z wieloskladnika pod tytoń.poszło chyba 50 kg saletry wapniowej i 300 kilo bontaru było wysiane(z nawozow zawierających azot).i jak się to wszystko zaczęło mineralizowac i dokarmiac roślinę to wyszło ze te 25 kilo saletry by wystarczyło.jakościowo ładnie ale na końcu całą energia i przyrost poszedł w odrosty górne.  To jedno zdjęcie dla pzu bo nam sąsiad opryskal 😛 aleale widać ze rośliny ładne seledynowe w oddali na początku. 

20220608_111003.jpg

20220920_120317.jpg

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano
15 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

czy ja wiem... rosafert jest bezchlorkowy 

Siałem parę lat a teraz już parę lat tarnogran i różnicy nie ma. Chyba że w kieszeni. 

Opublikowano
45 minut temu, witejus napisał:

Tam u was nie ma miedz, granic?

Wizualnie nie ma .są tylko słupki na załamaniach granic,i tylko w miejscach gdzie po komasacji ktoś ich nie wykopal lub nie zniszczył.i tam czasem jak w "samych swoich " ktoś komuś odora za dużo albo miedze przesunie. W skrajnych przypadkach były historie ze jeden drugiemu pole zaorał lub nawozów nasiał bo nie trafił na swoje pole po flaszce:) dobry taki somsiad co poora i jeszcze nawozem podsieje.gorzej jak było w naszym przypadku posieje kukurydzę częściowo na naszym, podsieje pasowo azotem i miedzyczasie opryska pole na którym za tydzień jest sadzony tytoń.ale tutaj nie było problemu i wszystko po Bożemu się wyjaśniło 

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś jeden mi całe pole zagnoił po czym ogarnął że nie jego😂

Przeliczając na szybko w batalii bontar vs rosafert. W 100 kg nawozu wychodzi że kupujemy w bontarze niecałe 60kg składnika. W rosafercie 72. Różnica ceny kg składnika to 6,3 vs 7,3. Przy czym nie uwzględniłem mikroelementów. Więc realnie jest poniżej złotówki. Do tego bardzo słaba rozpuszczalność bontaru. Jak dla mnie rosafert  wychodzi o wiele korzystniej.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
10 minut temu, basserman1989p napisał:

dobry taki somsiad co poora i jeszcze nawozem podsieje.gorzej jak było w naszym przypadku posieje kukurydzę częściowo na naszym,

u nas miedze są ale w ubiegłym roku jeden ,,mądry" zaorał łąkę która była obok mojej działki do zera i na wiosnę zasiał 4 rzędy kukurydzy na mojej działce , dopiero geodeta wynajęty przez niego wyjaśnił mu ile jest jego mimo że słupek graniczny jest od chyba 1960 roku.

Opublikowano

Nawożenie pod tytoń ciemny berley powinno być ; 300 kg saletrzak , 300 kg superfosfat , 300 kg siarczan potasu , 200 kg magnez , plus 200 kg saletra na 2 dawkę lub wieloskładnik ok 500 kg na ha ale bez chloru . Kończę przygodę z solą potasową , cena odstrasza. .

Opublikowano
3 godziny temu, STIG13 napisał:

Kiedyś jeden mi całe pole zagnoił po czym ogarnął że nie jego😂

Przeliczając na szybko w batalii bontar vs rosafert. W 100 kg nawozu wychodzi że kupujemy w bontarze niecałe 60kg składnika. W rosafercie 72. Różnica ceny kg składnika to 6,3 vs 7,3. Przy czym nie uwzględniłem mikroelementów. Więc realnie jest poniżej złotówki. Do tego bardzo słaba rozpuszczalność bontaru. Jak dla mnie rosafert  wychodzi o wiele korzystniej.

Wytłumacz mi to że bontar jest gorszy od rosaferta kiedy u mnie na bontarze tytoń lepiej wychodzi i taniej. 

Trochę kolego liczysz jak ci w laboratorium. Nie każde pole ma tą samą zasadowość i tę same cytryniany.

Opublikowano (edytowane)

Jak ci się udaje to dawaj, do obliczeń użyte średnie ceny i w przypadku bontaru te 2,5% fosforu rozpuszczalnego w wodzie bo tylko na ten jest sens patrzeć. Po uwzględnieniu wszystkiego wychodzi że jest prawie w tej samej cenie. Rosafert mówimy o tym z niską zawartością azotu. Może używałeś tego z większą ilością chyba ponad 10 tam jest i problem leżał w ilości azotu? Nie bronię rosafertu, używam prywatnie różnych

Tak, tak to często liczę jako osoba z gospodarstwem, pracująca w obsłudze rolnictwa i w trakcie doktoratu z agronomii

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Kiedyś też poruszalismy temat nawożenia z agronomom z ŁT i wspomniał że niby te tarnobrzeskie nawozy tak pomijane przez wielu ale u nas na naszej ziemi sprawdzają się najlepiej.dają odpowiednią jakość i tonaż.

A tak co do historii z "miedzo ".w poprzednim roku po posadzeniu tytoniu nadsadzalismy ostatnie pole i gospodarz z paletami poprowadzł całą ekipę na pole sąsiada. On i my sadzilismy na zimowej orce, między nie widać(pole 15 ha podzielone na 3 rolników dzierżawa z LP ,nie ma nawet  słupków granicznych), coś zielone się świeci bo po posadzeniu spadł deszcz i ciężko było odróżnić tytoń sadzony z multiplat od rwane go z rozsadnika. Sąsiad na zimę zawsze.ora wcześnie i lekko mu pole potem przerasta chwastami , potem kasuje gruber em na wiosnę ale lekka darnia zostaje.cała "ekipa "ruszyła rzędami i nasadza a gospodarz rzuca "urwami " zbiera kępy chwastów i narzeka że dużo brakuje.zorientował się ze to nie jego pole po 25% powierzchni nasadzonej sąsiadowi. Nie dość ze sadzonka poszła to trzeba było jeszcze pracownikom zapłacić 😛

Opublikowano

Każdemu może się zdarzyć 😂 Ja kiedyś pojechałem słomę prasować, mówią tam i tam, a że nigdy tam nie robiłem mówię chyba to to... No i sprasowałem komuś słomę 😂