Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mowa była o LP. Ogólnie krosno miało durną politykę nie wycinania posuszu i usuwania chorego drzewostanu przez jakiś czas i efekty tego widać że leci las który jeszcze nie jest w wieku rębnosci a już ładne sztuki usuwać trzeba bo zagrażają innym drzewom. Poleci jakiś wywrotki suche się przewróci nie ruszać. Ma zegnic 

Ciekawe jak długo firmy jeszcze będą się licytować zanim ktoś zaproponuje normalne uczciwe ceny.gdyby tylko surowiec drozał w takim tempie jak rosną ceny to Jedynka dzisiaj byłaby ok 30 zł warta 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

LUXTAB Sp. z o. o.

Podajemy aktualne ceny netto: 

1-23

1A-21

2-19

3-16,50

3A-14,50

4-11

5-6

6-4

Tobacco of Poland informuje o podwyzce

1-23zl

1A-21zl

2-19zl

3-16,5zl

3A-14,5zl

4-11zl

5-6zl

6-3,5zl

Jeśli firma robi dwie jedynki i dwie trójki to tylko po to aby uwalić na kasę rolnika 

Edytowane przez RudyKocur
Nowe informacje
Opublikowano
1 godzinę temu, RudyKocur napisał:

LUXTAB Sp. z o. o.

Podajemy aktualne ceny netto: 

1-23

1A-21

2-19

3-16,50

3A-14,50

4-11

5-6

6-4

Tobacco of Poland informuje o podwyzce

1-23zl

1A-21zl

2-19zl

3-16,5zl

3A-14,5zl

4-11zl

5-6zl

6-3,5zl

Jeśli firma robi dwie jedynki i dwie trójki to tylko po to aby uwalić na kasę rolnika 

A wszyscy co zdali tytoń u tak zwanych "CHŁOPAKÓW" z Łukowej w sierpniu w plecy, a dzwoniąc do nich to jeszcze usłyszysz oburzenie, jakim prawem dzwonisz. Ci co zdali im zarobić w sierpniu zostali na lodzie w stosunku do tych co zdają od września, taka o to sprawiedliwość.

Opublikowano

O dupke rozbić takie ceny.jak inflacja po nowym roku przebije 20% to każdy zobaczy ze ten towar jak za pół ceny się oddaje .u nas w nadlesnictwie cennik ostatni raz zmieniali chyba w połowie roku a zbliża się też termin kiedy zostanie sprzedaż drewna wstrzymana. Ciekawe tylko czy da coś rade dorobić na samowyrobie bo przy tych cenach opału nawozów to jest tylko niewielkie wyrównanie kosztów. Pytanie tylko o ile wzrośnie cena energii po nowym roku i ci jeszcze śmiesznego wymyśli rząd w sprawach energetyki i czy mocno do tego doplacimy w postaci jakiegoś nowego podatku.

Opublikowano
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

To dziwne, bo Agrotab tak samo dzisiaj podniósł ceny i ci co sprzedali wcześniej dostaną wyrównanie ;)

No bo większość wyrównuje od początku skupu, a oni "chłopaki" z łukowej wymyślili sobie, że od końca sierpnia, więc zostawili tych co sprzedawali przed końcem sierpnia na lodzie, CHAMSTWO, teraz jak dzwonisz to mówią, że jak sprzedawałeś to wiedziałeś, no WŁAŚNIE NIE WIEDZIAŁEM, że ktoś poleci w ch.uj.a i będzie wyrównywał tym co tylko później sprzedali tytoń. Jestem ciekawy ilu klientów stracą za to w przyszłym roku, ja tam więcej nie zdam ani kg, bo po prostu TAK SIĘ NIE ROBI, to zwykłe CHAMSTWO I PROSTACTWO.

Opublikowano
4 minuty temu, jammmmm napisał:

No bo większość wyrównuje od początku skupu, a oni "chłopaki" z łukowej wymyślili sobie, że od końca sierpnia, więc zostawili tych co sprzedawali przed końcem sierpnia na lodzie, CHAMSTWO, teraz jak dzwonisz to mówią, że jak sprzedawałeś to wiedziałeś, no WŁAŚNIE NIE WIEDZIAŁEM, że ktoś poleci w ch.uj.a i będzie wyrównywał tym co tylko później sprzedali tytoń. Jestem ciekawy ilu klientów stracą za to w przyszłym roku, ja tam więcej nie zdam ani kg, bo po prostu TAK SIĘ NIE ROBI, to zwykłe CHAMSTWO I PROSTACTWO.

A masz w umówię wyrównanie? Z tego co wiem nie było SMS o wyrównaniu w sierpniu, tylko od września.

6 minut temu, jammmmm napisał:

A Grzyb wyrównuje? Jak u niego idzie wogole?

Opublikowano

Agrotab informował na fb że będzie wyrównywał ceny w przypadku podwyżek, LT tak samo, z tego co wiem w Luxtabie podpisuje się jakiś aneks że będą wyrównywać ceny także mogłeś się domyślać że nie będą wyrównywać sprzedając do nich tytoń. 

4 minuty temu, tomekk1986 napisał:

A masz w umówię wyrównanie? Z tego co wiem nie było SMS o wyrównaniu w sierpniu, tylko od września.

Z tego co słyszałem od ludzi to niby nie. Ale żeby wyrównać pierwsze trzeba podnieść. W zeszłym roku wszyscy podnieśli ceny tylko u niego zostały stare ceny. Także można się domyślać jak będzie w tym roku. A jak bierze to nie wiem.

Opublikowano
49 minut temu, tomekk1986 napisał:

U Grzyba nie mam kontraktacji to nie interesuje się, a co do pierwszego pytania, nno właśnie o to chodzi PANIE, że poinformowali o tym we Wrześniu, że będą wyrównywać tylko od końca sierpnia i to jest chamstwo w stosunku do tych co sprzedawali w sierpniu, bo niby czym ja sie różnię o tego co sprzedał 1 września, a ja 20 sierpnia co i takich było sporo osób. Tak się po prostu nie robi i to jest zagranie poniżej pasa.

Ch.uj z nimi więcej tam nie zawiozę i przeżyje te 1,5 tys zł i mam nadzieję tylko, że reszta, którzy sprzedawali w sierpniu postąpi tak samo i nie będzie sprzedawać im tytoniu, bo takie zachowania PROSTACKIE należy tępić.

Opublikowano
55 minut temu, Miran napisał:

Agrotab informował na fb że będzie wyrównywał ceny w przypadku podwyżek, LT tak samo, z tego co wiem w Luxtabie podpisuje się jakiś aneks że będą wyrównywać ceny także mogłeś się domyślać że nie będą wyrównywać sprzedając do nich tytoń. 

Z tego co słyszałem od ludzi to niby nie. Ale żeby wyrównać pierwsze trzeba podnieść. W zeszłym roku wszyscy podnieśli ceny tylko u niego zostały stare ceny. Także można się domyślać jak będzie w tym roku. A jak bierze to nie wiem.

Panie Kolego albo sie WYRÓWNUJE wszystkim albo nikomu inne rozwiązania są nie do przyjęcia ROZUMIESZ? Tu nie trzeba sie domyślać.

2 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

A jak te chłopaki teraz biora w Lipinach

Grzesiek sprzedałem już ze 12 ton tytoniu i mam koniec, więc to powinno ci wystarczyć jak biorą tytoń GDZIEKOLWIEK.

Jeśli nie to ci powiem, przyjeżdżasz mowisz im jaką chcesz klasę i ściągają ci pudełka sami, a jak NIE, to jedzie się skup obok. Uwierz mi nie wyjeżdżałem ze skupu z niezdanym tytoniem w tym roku.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jammmmm napisał:

Panie Kolego albo sie WYRÓWNUJE wszystkim albo nikomu inne rozwiązania są nie do przyjęcia ROZUMIESZ? Tu nie trzeba sie domyślać.

Dlaczego? Wszystko jest opisane w umowach + informacje bieżące. Nie wiem skąd zdziwienie i takie oburzenie. Poza tym kto komu ustala zasady czy wyrównuje czy nie? To od firmy zależy. Gdybys zdał u grzyba to byłbyś szczęśliwy bez wyrównania. Temat zamknięty.

Edytowane przez tomekk1986
Opublikowano
2 minuty temu, tomekk1986 napisał:

Dlaczego? Wszystko jest opisane w umowach + informacje bieżące. Nie wiem skąd zdziwienie i takie oburzenie.

Jeszcze raz napiszę, jeśli komuś wyrównujesz to wszystkim, a jeśli nie to też wszystkim, UWAŻASZ, że mamy w umowie zapisane, że będą wyrównywać od września, tylko nie umiemy czytać????

Wstaw inne multimedia

Opublikowano
Przed chwilą, jammmmm napisał:

Jeszcze raz napiszę, jeśli komuś wyrównujesz to wszystkim, a jeśli nie to też wszystkim, UWAŻASZ, że mamy w umowie zapisane, że będą wyrównywać od września, tylko nie umiemy czytać????

Wstaw inne multimedia

Dla mnie to jest niepoważne co piszesz. Chcesz żeby ktoś Ci wyrównał choć nie miałeś takiej obietnicy? To dobra wola firm od kiedy/ i czy wogole to robia, każdy zdaje tam gdzie chce, z wyrównaniem czy bez, nie rozumiem takich żali. Mogłeś trzymać Tyton do stycznia nawet.

Opublikowano
1 minutę temu, tomekk1986 napisał:

Dla mnie to jest niepoważne co piszesz. Chcesz żeby ktoś Ci wyrównał choć nie miałeś takiej obietnicy? To dobra wola firm od kiedy/ i czy wogole to robia, każdy zdaje tam gdzie chce, z wyrównaniem czy bez, nie rozumiem takich żali. Mogłeś trzymać Tyton do stycznia nawet.

Nie poważne jest sortowanie ludzi, jak tytoń,  którzy dali im zarobić, na tych co dostaną wyrównanie za faktury we wrześniu i później i na tych co zdali tytoń w sierpniu i ch.uj na nich kładą. Po prostu nie wiele rozumiesz z tego co czytasz, to, że to dobra wola firmy to jedno( mogła w ogóle tego nie robić), a to, że posortowali ludzi na tych co im oddadzą i na tych którym nie oddadzą to drugie. Mi nie chodzi o sam fakt, że zdałem a nie miałem w umowie, że w razie www mi wyrównają, a o fakt, że jak już zaczeli wyrównywać, to na części plantatorów położyli laskę. Więc myślę, że ludzie zrobią na nich to samo.

Opublikowano
1 minutę temu, jammmmm napisał:

Nie poważne jest sortowanie ludzi, jak tytoń,  którzy dali im zarobić, na tych co dostaną wyrównanie za faktury we wrześniu i później i na tych co zdali tytoń w sierpniu i ch.uj na nich kładą. Po prostu nie wiele rozumiesz z tego co czytasz, to, że to dobra wola firmy to jedno( mogła w ogóle tego nie robić), a to, że posortowali ludzi na tych co im oddadzą i na tych którym nie oddadzą to drugie. Mi nie chodzi o sam fakt, że zdałem a nie miałem w umowie, że w razie www mi wyrównają, a o fakt, że jak już zaczeli wyrównywać, to na części plantatorów położyli laskę. Więc myślę, że ludzie zrobią na nich to samo.

Czyli szanowny kolega uważa ze najlepiej nie wyrównywać? Bo albo wszystkim albo wcale? Dobrze rozumiem, tak życzysz pozostałym plantatorom? Ręce opadają, 

Opublikowano

Nie sprzeczajcie się dziewczyny :d nie ma plantatora który kiedyś by nie stracił przez to że wcześniej zdał lub danego dnia zawiozł do jednej firmy a w drugiej ten sam towar sprzedałby dwie klasy wyżej.co roku jest to samo, ważne aby walczyć o swoje przy taśmie i nie wstydzić się zabierać jak chcą ogolić.

Natomiast jeżeli "chłopaki" wiedzieli co robią i może do końca  nie doinformowali plantatorów i tak się chamsko odnoszą w stosunku do plantatora to należało by im podziękować za współpracę i tyle.

Z pozostałych firm Luxtab pm łukowa dobrze kupuje? Czy parpia w belach aż coś znajdą? 

Opublikowano
basserman89 napisał:

Nie sprzeczajcie się dziewczyny :d nie ma plantatora który kiedyś by nie stracił przez to że wcześniej zdał lub danego dnia zawiozł do jednej firmy a w drugiej ten sam towar sprzedałby dwie klasy wyżej.co roku jest to samo, ważne aby walczyć o swoje przy taśmie i nie wstydzić się zabierać jak chcą ogolić.

Natomiast jeżeli "chłopaki" wiedzieli co robią i może do końca  nie doinformowali plantatorów i tak się chamsko odnoszą w stosunku do plantatora to należało by im podziękować za współpracę i tyle.

Z pozostałych firm Luxtab pm łukowa dobrze kupuje? Czy parpia w belach aż coś znajdą? 

Zawieźliśmy w zeszłym tygodniu jeden kontener posortowany na szybko- takie podwierzcholki częściowo ciemny po wciornastku. Klasy 345 do PM, dali jedną belkę jedynki kilka dwójek reszta- gorsze belki w trojce i czworce, zielony w piątce. Klasy 1 i 2 do Agrotabu poszło w 1A i 1B. Poszło dobrze bez targowania.

Opublikowano
59 minut temu, --Przemek-- napisał:

Zawieźliśmy w zeszłym tygodniu jeden kontener posortowany na szybko- takie podwierzcholki częściowo ciemny po wciornastku. Klasy 345 do PM, dali jedną belkę jedynki kilka dwójek reszta- gorsze belki w trojce i czworce, zielony w piątce. Klasy 1 i 2 do Agrotabu poszło w 1A i 1B. Poszło dobrze bez targowania.

My chyba polecimy ze spodami na dwie klasy na początek narazie z ostatnich zrywow tylko jeden kontener ma ślady ze zerował na nim wciornastek to zobaczymy co z nim się zrobi ale odpukać nic się nie spierniczyło w czasie suszenia wiec jest dobrze.w.została ostatnia suszarnia w polu na poniedziałek a tak to 3 się dosuszaja i jeden suchy.

Ogólnie ten topaz bajka wychodzi w ostatnich zrywach a na polu tez mały nie był.

20220920_120317.jpg

Opublikowano

Przede wszystkim najważniejsze jest to aby nie sprzedawać ładnego tytoniu do dużych firm przede wszystkim do LT, ponieważ to oni dyktują nam cenę za tytoń. Lepiej sprzedać w agrotab czy luxtab niż w tych dużych firmach. Zresztą przejeżdżając obok LT kilka razy w ciągu dnia nikogo tam nie ma na wykupie, więc chyba wiadomo jak biorą. Niech w końcu zaproponują nam godną cenę za tytoń którego przypomnę że z 20 tys ton w zeszłym roku w tym roku prawdopodobnie będzie to tylko 8 tys ton. 

Opublikowano
8 godzin temu, Tobacco321 napisał:

Przede wszystkim najważniejsze jest to aby nie sprzedawać ładnego tytoniu do dużych firm przede wszystkim do LT, ponieważ to oni dyktują nam cenę za tytoń. Lepiej sprzedać w agrotab czy luxtab niż w tych dużych firmach. Zresztą przejeżdżając obok LT kilka razy w ciągu dnia nikogo tam nie ma na wykupie, więc chyba wiadomo jak biorą. Niech w końcu zaproponują nam godną cenę za tytoń którego przypomnę że z 20 tys ton w zeszłym roku w tym roku prawdopodobnie będzie to tylko 8 tys ton. 

Sadze tytoń od 1994 roku i wiem jaka była produkcja w Polsce , plus minus 50 000 ton , jak były dopłaty to i ilościowo było dużo po likwidacji dopłat do produkcji i wejściu śmiesznego decaplingu plantatorów tak jak i ilości wyprodukowanego surowca zaczęło ubywać ale ja myślę że tu nie tylko czynnik cenowy ma wpływ na ograniczanie produkcji a pracochłonność przy tej uprawie .

Gwoździem do trumny plantatorów virginii będzie koszt wysuszenia tytoniu bo to co się dzieje z energią i opałem w tym czasie a ma być jeszcze drożej to ja osobiście zrezygnował bym z uprawy i nie męczył siebie i rodziny . 

Prawdopodobnie koszt wyprodukowania jajka ma wynieść od 2 do 5 zł po nowych stawkach energii to odpowiedzmy sobie ile by musiał być teraz koszt wyprodukowania 1 kg liści tytoniu wg. mnie 40 zł .