Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze opcja jest Vervactor chyba 33 %potasu wapń magnez siarka tonę placilismy rok temu 1500 po zniwach potem na wiosnę 2000. Jak to powiadają starsi gospodarze : nawozy i ropa za***ie chłopa. Tani to jest tylko tytoń na skupie reszta drożeje w okropnym tempie.i zapewne nawet jak podniosą to nic nam to nie zrekompensuje. Mamy  jescze pochomikowane 200 kg soli pół tony bontaru ,200 yary 12 % azotu także zapasem innych dodatków nie będę  drażnić :)..jak nie ceny to te załadunki rozladunki i wszystko inne wykonczy w tą  pogodę 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Ja pierd. .nie patrzyłem na nawozy od wiosny bo zazwyczaj kupujemy po zniwach ale z takimi cenami to szkoda cokolwiek zaczynać jak nie podniosą o 5 zł cen.to tylko aby na podatek wystarczyło się posadzi.

Za chwilę jak prąd podniosą o 100% będzie masakra całkiem 

Ale co tam mamy przecież dopłaty do nawozów, teraz do węgla dołozą jeszcze może do prądu coś sypna.może jakieś 1000 plus dla singla by dali w moim przypadku. :)

Opublikowano
11 godzin temu, basserman89 napisał:

Ja pierd. .nie patrzyłem na nawozy od wiosny bo zazwyczaj kupujemy po zniwach ale z takimi cenami to szkoda cokolwiek zaczynać jak nie podniosą o 5 zł cen.to tylko aby na podatek wystarczyło się posadzi.

Za chwilę jak prąd podniosą o 100% będzie masakra całkiem 

Ale co tam mamy przecież dopłaty do nawozów, teraz do węgla dołozą jeszcze może do prądu coś sypna.może jakieś 1000 plus dla singla by dali w moim przypadku. :)

Prąd chcą sieknąć o 300 % ale URE podobno ma się zgodzić od 100 do 180 % . Ja myślę że trzeba by było wymusić na skupach podwyżki nie oddając tytoniu i czekać w ciemno innej drogi nie ma , oni podniosą z 2 może 5 % a to nic nie da bo wszystko zdrożało 300 % . Puste skupy - ceny w górę .

Opublikowano
22 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Prąd chcą sieknąć o 300 % ale URE podobno ma się zgodzić od 100 do 180 % . Ja myślę że trzeba by było wymusić na skupach podwyżki nie oddając tytoniu i czekać w ciemno innej drogi nie ma , oni podniosą z 2 może 5 % a to nic nie da bo wszystko zdrożało 300 % . Puste skupy - ceny w górę .

Z tego co słyszałem większych podwyżek ma nie być. Najlepiej by było żeby plantatorzy wstrzymali się jak najdłużej ze sprzedażą.

1 godzinę temu, Dawid50 napisał:

Długo żółcicie w tym roku?

Ładnie szybko żółknie w tym roku. Akurat z tym (aż dziwne ) nie ma problemu.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, tofik420 napisał:

A czego Ty singiel?? Chłopy trza go żenić!!

Bo cały czas czekam na 1000+ dla singla haha😂

U mnie w dwóch mullera ch drugi zryw ładnie żołknie lub już zazolłkly ,  w kiszce na kosze jakieś pół doby dłużej schodzi. Rekord tego sezonu pełne 3 doby zolcenia przez rozszczelniona komorę suszenia .ciągnęła lewe powietrze i przy 35 stopniach mokry pokazywał 27-28 stopni. Wczoraj wyciagalismy suchy z niej i każdy zgniot każde uszkodzenie widać :/.połatalem pozakladali uszczelki i juz dobre parametry łapie.

Z tymi firmami tak to jest. Narazie jeżdżą sonduja jak wychodzi ale o podwyżkach cisza.poczekamy do sierpnia może coś się ruszy na końcu.

Agrotab na swoim profilu zamieścił informacje ze startem skupu 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
5 godzin temu, Aroo22 napisał:

Palę nim od wczoraj. Na razie dobrze się pali. Miałem obawy co do granulacji bo jest sporo grubszy od ekogroszku ale idzie przez ślimak. 

Ja właśnie też mam obawy że będzie rwać zawleczki. Jaką twardość śruby masz założoną?

Opublikowano

Łukowsko Obszański Okręgowy Związek Plantatorow Tytoniu robił zapisy. Trzeba się zapisać, zapłacić składkę członkowska. Dostaje się fakturę, płaci i czeka na odbiór. Około 1300zl/t 

Opublikowano

Możliwe że i pogody ale w poprzednim roku o wiele lepiej drugi podryw wychodził. Praktycznie nie było seledynu.teraz niby wizualnie rwany tyton jest dojrzały wręcz ksiazkowo wszystko jest ok a zgniotow jest o wiele więcej i nawet na górnym rzędzie znajduje jakieś liście które nie doszły w trakcie suszenia.spody wg mnie nie obczyszczane lepszy kolor miały jak ten drugi zryw na niektórych polach.nie wiem czy to nie wina braku wody przez dłuższy okres.liście wagowo ok ale koloru ni  uja takiego jak w tamtym roku.

Opublikowano
56 minut temu, basserman89 napisał:

Możliwe że i pogody ale w poprzednim roku o wiele lepiej drugi podryw wychodził. Praktycznie nie było seledynu.teraz niby wizualnie rwany tyton jest dojrzały wręcz ksiazkowo wszystko jest ok a zgniotow jest o wiele więcej i nawet na górnym rzędzie znajduje jakieś liście które nie doszły w trakcie suszenia.spody wg mnie nie obczyszczane lepszy kolor miały jak ten drugi zryw na niektórych polach.nie wiem czy to nie wina braku wody przez dłuższy okres.liście wagowo ok ale koloru ni  uja takiego jak w tamtym roku.

U mnie tez spodaki zerwane jeszcze przed tymi deszczami ładny kolor miały ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, zroz napisał:

U mnie z jednego pola 4 dni nie mogę do żółcić łodyg

A w jakiej to odmianie? W Martinie na na 3 górnym rzędzie badyle jak wstawiało się tak do teraz taki sam kolor mają.tyton na polu do dzisiaj jak nie popadało dosłownie jeszcze chwile by obwisl. Rwalismy ostatnio na druty i zabrakło dosłownie na 10 wiankow.urwalismy resztę właśnie tej martiny i nie szło go wyzołcic.topaz jakoś doszedł.a to kur... żółte rwane 3 dni wisiało i dalej zielone. ...

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

A w jakiej to odmianie? W Martinie na na 3 górnym rzędzie badyle jak wstawiało się tak do teraz taki sam kolor mają.tyton na polu do dzisiaj jak nie popadało dosłownie jeszcze chwile by obwisl. Rwalismy ostatnio na druty i zabrakło dosłownie na 10 wiankow.urwalismy resztę właśnie tej martiny i nie szło go wyzołcic.topaz jakoś doszedł.a to kur... żółte rwane 3 dni wisiało i dalej zielone. ...

Ja słyszę już od kilku osób ze nie są zadowoleni z tej odmiany w tym roku. Ma ktoś może Raffaele i wrzuciłby zdjęcie oraz czy jest z niej zadowolony lub nie?