Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po oględzinach stwierdzam że to sucha plamistość te kropki poszerzają się i mają na kilku krzaczkach ponad cm średnicy i z taką kropka w środku idealnie pasuje do opisu suchej plamistosci

Opublikowano

Ogólnie tytoń w naszej okolicy nie ma przyszłości (może i dobrze). Co roku kropka czy kreska a cena tytoniu ani drgnie do góry. Ja sam kończę po tym sezonie tę uprawę bo jest ciężko a za takie psie pieniądze to firmy niech sobie same uprawiają. Jeszcze gdzie są starsze osoby to tytoń jest uprawiany ale i to się skończy, niech sobie każdy policzy koszty i zobaczy ile mu zostanie. A jeb** za darmo to nie te czasy. 

Opublikowano

To prawda, po tym sezonie bardzo dużo osób zrezygnuje. No i dobrze, niech te firmy skupujące same sobie sadzą, albo sprowadzają z zagranicy. 

Opublikowano

U mnie jak wystąpiła sucha to liście zebrane ładnie wyszły żółte tylko ze po wysuszeniu dziurki mu powypadały i kupili to w 3 klasie.podobnie kupował taki tyton uniwersal po kropie szło w 3,także jednak lepiej jest kupić miedzian czy inny środek.  Czyste liście poszły w 1.

Nie wiem czy jest jakiś środek na to, u mnie poprostu przyspieszylismy zbiór tak żeby zebrać wszystkie liście z plamami to charatalismy po 4-5 na raz ale suszylismy to na drutach i jakoś nawet dobrze to wyszło.

Jedna firma" rekin"juz zapowiada ze będzie podnosić cenę tylko czeka na innych co powiedzą.w poprzednim sezonie też na wykupie kupa pierd.. ze będą podnosić wyrownywac a jako jedyni do końca kampani wykupowej zostawili cenę z kontraktacji.

ja jednak mimo wszystko zebralbym te liście i wysuszył , pod koniec wykupu przesortował i sprzedał. Wtedy biorą wszystkojak leci, nawet jakby im liści dębowych nabelowal to by kupili.tylko to też gdy sprzedawaliśmy tyton w lutym ze średnią ze zdawki ok 15 zł to to i tak było już tanio.teraz wyjściowa cena za 1 klasę ok 17 zł kwestia tylko jak będą kupować 

Opublikowano (edytowane)

Strobiluryna sama nie wystarczy do wyniszczenia jeśli już jest. Amistarem można zapobiegać ale nie interweniować. Trzeba dodać np difenokonazolu

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Co wy macie takie problemy z tymi zachodnimi odmianami  Virginii ? Idziecie na wysoki plon a te odmiany pochodzą z innej strefy i są podatne na choroby a powoduje je klimat który nie pasuje u nas do tej uprawy .

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Co wy macie takie problemy z tymi zachodnimi odmianami  Virginii ? Idziecie na wysoki plon a te odmiany pochodzą z innej strefy i są podatne na choroby a powoduje je klimat który nie pasuje u nas do tej uprawy .

a ty jaką odmianę masz? ja w tym roku vrg10 z Puław... nawet. dobrze sobie radzi w tych warunkach

Opublikowano
13 minut temu, Leszek0 napisał:

a ty jaką odmianę masz? ja w tym roku vrg10 z Puław... nawet. dobrze sobie radzi w tych warunkach

Ja siedzę w Berleju i nigdy w życiu nie wejdę w odmiany niemieckie ,plon 3 tony ale klasowo i jakościowo to tragedia sam szajs , jako palacz w bym zdechł paląc taki tytoń . odmiany Amerykańskie typy Tenneese to jest jakość i smak ale co do Virginii to ja sama nazwa mówi tytoń powinien pochodzić ze USA lub Brazylia lub Argentyna .

Opublikowano

no i pochodzi z USA przecież tyle że w tym momencie jest dostosowany do naszych warunków europejskich.... ale muszę przyznać że te niemieckie odmiany to słabo się sprawdzaja u mnie parę lat sadzilem ale zawsze coś wyskoczyło jakaś choroba mimo zabiegów śor.. dlatego w tym roku wróciłem do polskiego i jak na razie fajnie się trzyma

Opublikowano

Wszystko zależy od roku. Czy bd lało  czy bd sucho i wielu innych czynników.ludzie muszą iść w ilość i wage i jakość żeby na tym wyjść. Kiedyś była Wislica o wyszło max 2.3 tony z ha. Przy kosztach wszystkiego musi być określona wydajność bo w tym roku to chyba nikt na niczym nie wyjdzie. Saletra pod zboże po 3500 placona a teraz za 800 zł za tonę z Ukrainy pszenica przyjedzie kombajn 600-700 plus do tego npk na start przedsiewnie...to jest poprostu kuriozum. 

Opublikowano

nie no wiadomo, dobrze mówisz ale jakby nie było obecne tytonie z Puław to pochodne Wiślicy i w plonowaniu niby zbliżone do niemieckich.. i jakby nie było hodowane w naszych warunkach..

Opublikowano
6 godzin temu, Leszek0 napisał:

nie no wiadomo, dobrze mówisz ale jakby nie było obecne tytonie z Puław to pochodne Wiślicy i w plonowaniu niby zbliżone do niemieckich.. i jakby nie było hodowane w naszych warunkach..

Otoczkę robią ci z Puław?

Opublikowano (edytowane)

Ostatni raz mieliśmy chyba z Puław Virginia 2 tylko to już było ok 8-10 lat wstecz po drodze 13 28 35 Simone a w tym roku Martina i Topaz.jeśli firmy tytoniowe do momentu skupu nie zmienia cen to szkoda nerwów i tego zapierda....skończy się tytoń w Polsce to "pracownik " sam będzie jeździł i zaglądał gdzie rośnie i pytał o pracę.ogólnie u mnie jeszcze w poprzednim roku widziałem odmianę puławska na polu i ładnie wyglądała, część niemieckich podatnych na pvy nie wystala do końca sezonu. 

A i bym zapomniał jeszcze poletko 0.5 ha odmiany 35 i tam pięknie wygląda na ten moment bez krop plam zdrowy i jeśli nichodzi tam się nie wladuje bd dobry plon 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Ogólnie na małych areałach jeśli nie sprzedasz przynajmniej 50% tytoniu w 1 klasie to się nie opłaca sadzić... A przy obecnych kosztach produkcji jak podniosą śmieszne 2 zł to niech sobie sami sadzą. 

Opublikowano

baa żeby było 2 zł.. ja osobiście jeszcze dwa lata musze sadzić... ale koszty okropne, parę dni temu przywiózł olej opałowy po 7.13 dobrze że na drzewo jeszcze mamy piece..

Opublikowano

Na opał to tragedia... Z groszkiem/pelletem lepiej nie jest. W tym roku trzeba było zapłacić drugie tyle za opał co w tamtym... Te dotychczasowe podwyżki nawet tego nie pokryły. A co mówić o prądzie i całej reszcie.....

• Like 1