Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.10.2021 o 16:05, zroz napisał:

czy ktoś odkrył co trzeba zastosować zeby  liście tytoniu nie wychodziły szarawe ?

brak skladnikow jak napisal kolega lub za malo wapna wysiane,lub wapno wysiane mialo za malo wapnia przyswajalnego dla tytoniu( przy kwasnej ziemi rosliny pobieraja glownie metale ciezkie, potem kolejno npk i mikroelementy)

edit. mamy jedno pole swoje gdzie od miedzy bylo nie dosiane wapnem i dwa inne kawalki na ktorych zawsze byl problem z szarym zabarwieniem po wysuszeniu.w tym roku na jednym z tych kawalkow po zniowach w poprzenim roku poszla cala dawka wapna jaka dawalismy na wiosne przed sadzeniem i na wiosne dalismy jeszcze raz wapno i szary kolor znikl. na kawalku od miedzy gdzie bylo nie dosiane wapnem byl dosiewany recznie po rozsiewaczu jeszcze nawoz Yara mila bo gorzej tam roslo, i jedynie po nim cos ruszylo ale liscie po wysuszeniu jednak z tych miejsc wychodzily szare ,zerwalismy na probe 3 wieszaki z tego miejsa i wyszlo ze jednak tylko tam tak wychodzi,na reszcie pola ladny zolzy lisc.

, w przegladzie tytoniowym jest to opisane jako 'grey tobacco' czy jakos tak.jest tam artykul poswiecony bledom w trakcie procesu suszenia lub jesli jest brak konkretnego skladnika w polu( na tygodniu wrzuce zdjecia).. w tym roku mamy pewne doswiadczenia zebrane jesli chodzi o nawozenie nawozy uzywane to z tych doswiadczen wynika ze z sola potasowa nalezy uwazac z jej dawkami i nie walic soli +npk na wiosne tak zeby w 100% zaspokoic zapotrzebowanie w potas,poniewaz kiedy jest zachwiany stosunek miedzy potasem a fosforem i potasem i magnezem zaczyna sie cyrk..rosliny ladne zielone tyton tez wychodzil w bardzo dobrych klasach ale jest problem z delikatnym podparzaniem sie w suszarni. w npk jaki dawalismy potas i magnez byl w formie siarcczanowej jako dodatek dalismy nawoz takze z wapniem potasem i magnezem w takiej formie, ale potasu bylo za bogato(potem zbijalismy to siarczanem magnezu plus mikroelementy dolistnie). jedyny plus ze liscie nie maja brazowawych przebarwien na koncach i rosliny byly mniej podatne na choroby grzybowe powodujace rozne plamy na lisciach( kolor i wybarwienie lisci niemal ideal ). w tym roku lub przyszlym sezonie jedynie uzupelnimy wapnowanie fosfor i npk bez soli potasowej. prawdopodobnie bedzie jakis NPK plus Vervactor i PKSplus. na ten zakonczony sezon przed jego rozpoczeciem bylo na jeseni dawane sol 200 kg na ha  superfosdar wzbogacony, na wiosne tez po 300 kg npku  i 200 belenusa .brak niedoborow fosforu magnezu ale za bogato potasu jednak .

tyton raczej siarkolubny nie jest ale problem jest tego typu ze jak kiedys bylem mlody jak pamietam to z pierwsza wiosenna burza dobrym opadem doslownie wszystko zaczynalo sie zielenic.jak kazdy kiedys sial tylko praktycznie azot na wiosne pod zboza tak teraz lepsze wyniki sa w uprawach przy zastosowaniu azotu wzbogaconego o siarke lub innych nawozow zawierajacych ten skladnik.. podobno brak jednego KG siarki na polu hektarowym moze zablokowac pobranie 10 kg azotu.tak wczesniej kiedy spalalo wiecej sie wegla nie bylo calej tej pseudo ekologi w atmosferze wiecej bylo tlenku siarki ktory wracal do gleby z opadami deszczu.dlatego terat coraz czesciej siarka jest dodawana jako suplement w nawozach

Edytowane przez basserman89
  • Like 1
Opublikowano

4 lata temu dałem sól na jesieni i tytoń był rewelacyjny. Teraz przez 3 lata dawałem siarczan i takiej jakości nie miałem. Być może wtedy był rok dobry. Sól kupiłem miesiąc temu po 1740 więc teraz nie będę kupował siarczanu.

Opublikowano (edytowane)

sól można nawet późną jesienią, większa nadzieja na wypłukanie chlorków. Z tym jednak ja nie ryzykuję i daję tylko siarczan potasu i fosfor. Robiłem swego czasu analizy warstwy ornej i podornej i tego mitycznego wymycia składników po prostu nie ma. Ja mam grunty jedynie 2-3 klasa więc azotu nie daje wcale na tytoń chyba że jest kilka lat w jednym miejscu to po kilku latach do 20 kg. Gdyby było wypłukanie to składników powinno być więcej w warstwie podornej. A jest odwrotnie. Stąd też jeżeli gleba to nie piaskownica to mimo wszystko byłbym ostrożny z chlorkiem potasu

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Przy cenie soli potasowej ok. 2200 zł to siarczan potasu po 3300 zł będzie lepszy , może mniej gnicia będzie , woda plus sól pot. równa się zapieczony tytoń.

Woda plus opadające kwiaty równa się zgnilizna. Mechanizm jest taki sam jak w rzepaku. Bo i sprawca ten sam. Chlorek potasu nie ma tu nic do rzeczy. Sam pierwiastek tak, rośliny dobrze zaopatrzone w potas są zdrowsze, ale nie jest to gwarancja zdrowotności.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Mi nie chodzi że zgnilizna twardzikowa jest po soli potasowej chociaż sól dłużej trzyma wilgoć , procesy suszenia są gorsze po chlorze, bynajmniej tak zalecają firmy skupowe żeby nie siać soli pot. Zastosowałem w tym roku pierwszy raz sól 300 kg na ha i polidap 200 kg na ha , kolor to chciał być ale zapieczony , podgnity i zgnilizna zniszczyła 70 % wierzchołków , to bym jeszcze przełknął ale waga suszonych liści - zamiast kilograma jest 70 dag , normalnie pierze , kolejny rok w plecy a zanosiło się na 3,5 tony z ha . No i oczywiście gradobicie , szacunek mam 70 % szkody .

Opublikowano
10 godzin temu, tofik420 napisał:

300 kg na ha?? Soli?? Chyba trochę przesadziłeś.  A co do ubezpieczenia to masz szacunek czy wypłacili Ci już. W jakiej firmie miałeś ubezpieczenia??

Nie miałem ubezpieczonego , komisja klęskowa z gminy oszacowała mi 70% szkody po gradobiciu . Ogólnie w tym roku poszło nawozu ponad miarę i dla tego po tych podwyżkach w nowym sezonie dam 10% , jak ma urosnąć to urośnie .

Opublikowano
2 minuty temu, tofik420 napisał:

U mnie z gminy też było 70% rzeczoznawca z pocztowego też 70%a poczta nie wypłaciła nic za tytoń. Więc nie żałuj że nie miałeś ubezpieczenia.

To miałeś  ubezpieczony rzeczoznawca uznał a nic nie wyplacili?

Opublikowano

Dokładnie tak. Przyszło pismo z poczty że nie był to deszcz nawalny tylko długotrwały. Odwołanie i to samo. Rzecznik finansowy i dalej to samo. Teraz czekam aż znajdę chwilę czasu i chyba trzeba sprawę do sądu oddać

Opublikowano

Duzo razy tak bylo że rzeczoznawca z Pocztowego na miejscu dużo uznawał a przychodziło pismo z Warszawy że nic nie uznali. Inna sprawa PZU, mialem w tamtym roku szkodę po gradobiciu i tyle ile uznał mi na miejscu tyle faktycznie dostałem. Przyjechał w tym roku z poczty to kupa pisania, wypełniania a wszystko po to aby potem przyszło mi że nic nie uznali no ale jakoś muszą odbić sobie te 70 baniek co sasin przeje***

Opublikowano

U mnie kiepska waga w tym roku Virginii. Zdawał ktoś może u chłopaków w Łukowej i chciałby się podzielić wrażeniami? Zdawałem ostatnio w Universal i niby całkiem fajnie poszło i sie zastanawiam jak tam idzie.

Opublikowano (edytowane)

Po prostu ten interes stał się już nieopłacalny

14 minut temu, mixolss napisał:

Takie podnoszenie o 10 gr to sobie mogą darować. Ile według was tak realnie przy tych cenach za prąd nawozy i ludzi powinien teraz kilogram tytoniu kosztować?

Słuchaj jeżeli koszty produkcji wzrosną przykładowo o 25 % a surowiec podnieśli o tyle samo to i tak niczego nie zmieni koszty życia ciągle rosną, a pieniądze takie same jak były, więc szczerze mówiąc nie wiem co teraz robić na polu, w dodatku ludzi do pracy jest brak pomimo że część gospodarzy po rezygnowało z tej uprawy 

Edytowane przez lka1
Opublikowano
42 minuty temu, lka1 napisał:

Po prostu ten interes stał się już nieopłacalny

Słuchaj jeżeli koszty produkcji wzrosną przykładowo o 25 % a surowiec podnieśli o tyle samo to i tak niczego nie zmieni koszty życia ciągle rosną, a pieniądze takie same jak były, więc szczerze mówiąc nie wiem co teraz robić na polu, w dodatku ludzi do pracy jest brak pomimo że część gospodarzy po rezygnowało z tej uprawy 

No tak tylko że koszty wzrosły a cena tytoniu ani drgnie.