Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

u mnie bylo sadzone w tym roku talerzowa i lapkowa..talerzowa na 3 znaczniki jechala a lapkowa na 4 lapki... na probe mielismy 8 rzadkow na 5 lapek posadzonych( w celu ustawienia sadzarki) 35 i masakra... mysle ze simona by lepiej wygladala, bo w 35 mocno maczniak atakowal.rajki co 70 lub 69 cm,bo inaczej talerzowej nie dalo ostawic pod solana

co do odmian tez niemieckich potrzebuja sporo wiecej wapnia przyswajalnego niz te polskie. jest jedno pole( bardzo lekka ziemia ,piach) gdzie z boku somsiadem jest Pekala a z drugiej strony somsiad zza plotu i oczywisce bokami wapno bylo nie dosiane i tyton szarawy myszowatya w srodku nasiane az bialo na polu liscie duze ladne czyste.drugi rok uprawy na tym stanowisku i wysiane mysle w granicach ponad tony kredy w ciagu 2 lat ,objawow przewapnowania nie widac ,a i chwasty ktore sa zazwyczaj na mocno kwasnej ziemi zniknely. tzw choinki skrzypu nie ma a w poprzednich latach plantacja byla sporo ni zaszyta .

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Panowie tak zapytam czy da radę przerobić pięć z desela na drzewo wkorzystujec ten sam wymie3nnik.

Chodzi mi o ventabacco na szpilkach 140 cm.

Bo ceny pellet za***iście szybko się zmieniaja w sezonie...

Opublikowano

Pellet aż tak bardzo nie zdrożał ...przed sezonem kupowaliśmy po 650 za tonę a teraz dwa dni temu po po 700 za paletę 1050kg. A w Ven jest super wymiennik pod pellet właśnie. Przy drzewie podejrzewam że szybko go zatka o ile nie powykręca.

Opublikowano

Z jakich rejonów jesteś?

Ja kupowałem przed samym sezonem polski po 720 a trzy dni temu po 790 ukraiński. I gość aż z Jarosławia mi przywoził bo mojej okolicy brak pelletu....

A za miesiąc pewnie 800 przekroczy cenę. Tagze sprzedawcy mają rozmach..

Opublikowano
54 minuty temu, Miran napisał:

Ogólnie to ile idzie wam pelletu w tym sezonie na suszarnie?

Szczerze to nie wiem jak po inne lata szło bo palniki tej wiosny dopiero wyspawałem.... Kiszka 48 szpil około 650 kg  a mam taką 153 szpile 100x 30.... Brak sterowania wilgotnością i raczej staram się wentylować to tona czasami mało ale min. 900 kg suchego. 

Wszystko też zależy od pogody i od pelletu. 

Sąsiad zrobił palniki sobie i mnie namówił .... Nie bardzo miałem ochotę  bo mam drzewa w huk ale jak zobaczyłem że to nic skomplikowanego to wyspawałem i sobie dwa....teraz drzewo leży i idzie prawie sam pellet.

Jest trochę drożej niż drzewem ale za te 200 czy nawet 300zl na suszarni to i tak warto bo śpię spokojnie. No i tytoń wychodzi dzień wcześniej.

Opublikowano

Mi od 750 do 900 kg.

A tak zapytam panowie jak zamienię szajby na 18 na silnik i 12 na wentylator. Nie będzie za bogato?

W tej chwili mam odwrotnie i nie dosycha zapaża tytoń w szpilkach...

Mimo że lekko nabijam

Opublikowano

Kolego z tego co wiem to w Ven robią przesłony na powrocie aby lepiej dosychało (jak zmniejszysz powrót powietrza pod sufitem to wtedy musi więcej wyrzucić na zewnątrz)

Opublikowano
23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Nie macie przypadkiem zgnilizny twardzikowej bo u mnie zajęła większość tytoniu na polu .

U mnie też jest,ale nie ma się co dziwić jak takie mokro w polu tytoń wyrośnięty jeden gaj,na wiacie też gnije

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Marcin94r napisał:

Mi od 750 do 900 kg.

A tak zapytam panowie jak zamienię szajby na 18 na silnik i 12 na wentylator. Nie będzie za bogato?

W tej chwili mam odwrotnie i nie dosycha zapaża tytoń w szpilkach...

Mimo że lekko nabijam

Wystarczy że zmieniasz tylko koło pasowe na silniku na większe lub na dmuchawie na mniejsze, nie musisz zmieniać dwóch

Edytowane przez Elektro2015
Opublikowano
8 godzin temu, max95 napisał:

U mnie też jest,ale nie ma się co dziwić jak takie mokro w polu tytoń wyrośnięty jeden gaj,na wiacie też gnije

Ja się dziwię bo 6 lat tam nie miałem tytoniu , wlazła pod koniec sierpnia czyli płodozmian nic nie dał . Luna , Switch pomaga czy nic ?

Opublikowano
46 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ja się dziwię bo 6 lat tam nie miałem tytoniu , wlazła pod koniec sierpnia czyli płodozmian nic nie dał . Luna , Switch pomaga czy nic ?

U mnie woda stała w tytoniu tak dolało, więc i choroba weszła, najgorzej jak się zerwie liście z chorego krzaka i pójdzie na wiate,u mnie lało dwa tygodnie.

Opublikowano (edytowane)

pewnie ze luna i switch cos daja ale mysle ze i tak po takim dlugim okre4sie  srodki przestaja dzialac no chyba ze pryskany z drogi juz jak wyrosnieta to inna bajka, U mnie pictor poszedl  z drogi po oberwaniu spodziakow  i juz tez zgnilizna atakuje ale  dopiero poczatki kilka krzaczkow na hektarze a u  sasiada juz skupiska po kilkanascie 

Edytowane przez LipinyTabaca