Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, lka1 napisał:

Ile dajesz kohinoru na opryskiwacz ręczny w tunelu? 

podobnie jak z previcurem 10 ml na 10 l wody w tunelu.. dawka zalecana to 7-8 ml na 10 l wody w przypadku upraw pod oslonami. pamietam tez ze na polu chyba nie wolo jest go stosowac ,w zaleceniach od firm skupujacych na jakis umowach sprzed 2 lat widzialem ze dopuszczalne stosowanie w tunelu jedynie...substancja czyna w nim zawarta zostawia spore slady w suszu..jak prysniesz wieczorem nic zlego sie nie stanie jak zastosujesz wieksza dawke.

Opublikowano

Dwa tunele oba siane i wpuszczane 26, różnica w temperaturze w tuneli widoczna 

A tutaj normalnie siany parę dni po hydro pasuje go przycinać 

img_20210504_081059_optimized.jpg

img_20210504_080936_optimized.jpg

img_20210504_081608_optimized.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Zdjęcie z dzisiaj 4 maja, z tydzień różnicy jest niż zawsze ale powoli nadrabia zaległości. 

IMG_20210504_103837.jpg

o to u mnie jakies 9 pak wyglada podobie na dzien dzisiejszy ,jakie masz ec przy takim tytoniu? ja swojemu dawalem ostatni raz 26 nawoz i narazie czekam z 3 dawka..a ec 1,3 1,2 mam.i 7 pak na hydroponice mam jak u musa wyglada. tam mam ec 1,2 ph 6,5.moze dzisiaj lub jutro doloze mu wiecej

Opublikowano

Nie mierzyłem ec. Dostał do wody previcur i ridomil i w fazie krzyżyka 0,6kg kristalon zielony na 1000l wody (30 tacek 210). W między czasie opryskane też topsinem. 

Opublikowano
Dnia 4.05.2021 o 20:00, Greg03 napisał:

Jaka dac dawkę kristanolu i ile wody wylać na jeden raz na tunel 8x33

8x33 rowne jest 264 m2 jak napelnisz caly tunel na 15 cm to masz prawie 40 m3 wody i srednio na produkcje rozsady idzie kg na 1m3. wiec prawie 40 kg kristanolu potrzebne jest( dzielisz mniej wiecej na dwie dawki). a tak na powaznie wszystko zalezy od wymiaru basenow jakie jak przejscia porobione itd.chyba ze walisz jeden wielki basen to wyliczenia jak powyzej

Opublikowano
Dnia 4.05.2021 o 20:00, Greg03 napisał:

Jaka dac dawkę kristanolu i ile wody wylać na jeden raz na tunel 8x33

1 kg na 1000 l wody zielonego można dać i 2 czy 3 kg na 1000 l ale przy starszych sadzonkach 

Opublikowano
4 godziny temu, Aroo22 napisał:

A u mnie dane w tym roku mniej nawozu bo 0,6kg kristalonu zielonego na 1000l wody. Wcześniej dawane było 0,8kg. Rośnie też ładnie. Tak wyglądał wczoraj. 

IMG_20210506_153117.jpg

u mnie dawki sa podobne a w ok 4 basenach teraz mam rozne ec bo na probe rzucalem troche wiecej zoltego kristalonu  a potem podbijalem 18 18 18.. przy 0,4 kg zoltego plus ok 0.2 kg zielonego elegancko rosnie i ladnie a przy 0,2 zoltego 0,4 zielonego na odmianie simona cos sie meczy strasznie i nie wiem czy mu jeszcze nie doloze delikatnie.. w jednym basenie mam 1,45 okolo ec i 35 odmiana meczy sie strasznie ale jakos rosnie, radzi sobie... w tamtym roku najebale.. zielonego kristalonu  ec 1,6 1,7 w basenach i kosiarka nie stygla a w tym jakis kur... meksyk..jak mi ktos napisal rosnie jak chce w tym roku

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sebastian177 napisał:

Dzisiaj koszony na poziomie 8cm . Ec 1,7- 1,9. 

received_1420453048309206.jpeg

po lisciach widac ze wysokie ec bo jak pekinska z biedry wyglada. dawales siarczan magnezu jako dodatek czy samym kristalonem ?ja u siebie dpiero w pon bede dodawal ostatnia dawke

Opublikowano
10 godzin temu, basserman89 napisał:

po lisciach widac ze wysokie ec bo jak pekinska z biedry wyglada. dawales siarczan magnezu jako dodatek czy samym kristalonem ?ja u siebie dpiero w pon bede dodawal ostatnia dawke

Siarczan magnezu także . Jeszcze 1,2 cięcie i na poziomie około 15 cm wychodzimy na pole 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

A jak dodajecie nawóz do basenów z wodą to mieszacie to jakoś, dodajecie w kliku miejscach czy po prostu wyciągacie jedną tackę i wsypujecie nawóz po prostu?

zalezy jakie masz mozliwosci. najlepiej i najszybciej to zrobisz jak w mauzerze zrobisz roztwor nawozu na caly tunel .pompa do wody w beczke przeplywomierz na wezu i dozujesz prosto do basenu w kilku miejscach lub wezem jezdzisz pod tackami to bardzo nawet nie musisz szczegolnie mieszac jak nie masz wielkich basenow.

ja podchodze do tego 'tradycyjnie' czyli odmierzam sobie nawoz na jeden basen rozpuszczam w ok 20-30 litrach wody jak podaje duza dawke, wyjmuje jedna tace i potem poprostu w jednej lini wlewam w ok 3 miejscach prosto z wiadra lub podlewaczki.( w ubieglym roku chlapnelo mi sie stezonym po palecie to popalilem sadzonki), potem biore sztyl od mietly wkladam pod tacki i miszam:D do uzyskania efektu sztormu.ale to strasznie dlugo schodzi. przez deszcze z ubieglego roku tak usyfilem pompe poprzez odpompowywanie wody z piwnic ze wode jej w tunelu nie uzywac.moze na przyszly sezon kupi sie nowa..najwazniejsze aby ten sztyl byl porzadny i foli w basenie nie pouszkadzac

przed puszczeniem tacek to sypalem suchy prosto na folie i potem jak woda sie lala samo sie wymieszalo

Edytowane przez basserman89
  • Like 1