Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Laraks napisał:

Łukowa Tabacco nie kupuje, Tabacco Poland ze spodów odebrany żółty w czwartej klasie chcieli wziąść koledze.

ja mam krótkie spodaki, ale żółte  taniej jak po 10zł nie sprzedam ;)

Opublikowano
Dnia 7.08.2020 o 10:06, mus napisał:

Tak u pekali ci co sprzedawali to mają faktury 23% wystawiane podobno tylko ci co na vacie są a ryczałt nadal stały %

na pewno? może jakaś pomyłka?

Opublikowano (edytowane)

Panowie potwierdzam dla rolników będących na VAT stawka VAT jest 23%. Podobno od 1 lipca weszły nowe przepisy o VAT. Dziś sprzedawałem w Lukowa Tobacco i tak mam na fv, co do kupowania drugi zryw sprzedałem w 1 klasie po 14,40 zł za kg plus VAT (który i tak w większości będą musiał zwrócić do urzędu skarbowego 🤷‍♂️)😀 Co do klasyfikacji nie było najmniejszego problemu, tytoń miałem suchy w kolorze 🍋😀

Edytowane przez Ezmar
Opublikowano (edytowane)

scinacie kwiat w tym sezonie? u mnie na wyrosnietym w miare tytoniu zostalo jakies 7-8 czasem wiecej lisci do zebrania i fajnie byloby gdyby jeszcze nabraly jakos wiecej masy. z tym ze chemiczne pasnkowanie juz odpada bo strasznie duze sa odrosty przy kwiatostanach

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

jak zetniesz to odrosty będą jeszcze większe i ciężko będzie zrywać liście wierzchołkowe ;)

dlatego zastanawiam sie nad sensem ekonomicznym.bo odrosty ponizej kwiatostanu sa na 2-3 lisciach do dolu wiec musialbym i tak recznie je usuwac.

Opublikowano

Koszty robocizny, ŚOR, oprysku i do tego wszystkiego jeszcze pomarańczowy kolor z suszarni. Nawet bym nożycami nie ruszył, nie ma sensu bo i tak to się nie zwróci.

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol1800 napisał:

Po ścięciu kwiatostanu tytoń wychodzi bardziej pomarańczowy ? Jaki jest bez ścięcia kwiatu ? Ile wychodzi wagi z ha bez ścięcia kwiatu ? 

zalezy jaka odmiana, ale idzie bardziej w pomarancz wiekszosc.u mnie juz kilka lat sie nie scinalo i w ubieglym roku ponad 3 tony wyszlo ogolem liczac na kazdy hektar(spodaki poszly wtedy na ziemie , tak to byloby pewnie wiecej) bez ciecia. tez nigdy nie stosowalismy nic co waliloby w mase liscia .w w tym roku na polowie dostal potas fosfor z megafolem i efekt jest dobry , grube plutno i po wysuszeniu ma wage . ale moglby miec wiecej:D, moze nie wylegnie, i tak sie zastanawiam scinac czy nie scinac. 

po scieciu kwiatu rosnie tez stezenie nikotyny i cukru w lisciach. byl taki okres ze chcieli wlasnie zolty tyton jak teraz , potem szukali zeby byl taki pomaranczowy a teraz znowu zolty..

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

u mnie berlej słabo wyrósł na górkach jest na dołkach po pępek na przyszły rok muszę kupić obornik plus silne nawożenie bo ostatnie lata to marnota tytoń 

nawet na jasnych tytoniach widac ze mineralne nawozenie jest niewystarczajace, szybko wyplukuje sie z gleby jak nie ma obornika lub dobrych przed lub poplonow. 

planujemy siac gryke z owsem jako poplon. 

Opublikowano

wiem że żyto na zielono przyorane póżną jesienią lub wczesną wiosną daje próchnice ale jest małe ale jak się sadzi zapycha sadzarkę no i jak rok suchy to nie przegnije 

wiem że żyto na zielono przyorane póżną jesienią lub wczesną wiosną daj e próchnice ale jest małe ale jak się sadzi zapycha sadzarkę no i jak rok suchy to nie przegnije               poczytałem trochę o słomie po zbożach 3 lata siałem zboże przed tytoniem miałem nadzieje że pole odpoczęło to tytoń będzie na 3 metry wysoki a tu klapa wnioskuje że słoma po  zbożach żeby się rozłożyć pobrała wszystki azot z gleby i podanie 130 kg czystego azotu na ha nic nie dało z tym że w czerwcu spadło 100 l wody na metr 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, mynko napisał:

Mam takie pytanie? Ile was kosztuje narwanie 120 wieszaków biorąc pod uwagę że z domu idzie jedną osoba. 

Wieszaki greckie mam na uwadze.

zapytaj wprost ile placicie ,P

u mnie wyglada to tak ze z domu jestem ja ojciec brat, ja zrywam brat nosi od rwaczy , ojciec z jednym gosciem nabija .z domu jest 3 osoby a 5-6 najetych.

uklad jest z nimi taki ze za mullera 120 szpil dostaja 130 zl, za 96 120 zlotych, 48 wieszakow muller 160 cm szpile 110 zloty...

wg mnie na taka ilosc osob troche duzo chca.ale nikt nikogo nie goni i nie wykorzystuje.

szkoda tylko ze tego nie szanuja :P sa miejsca u mnie na wiosce gdzie 5-6 max osob zrywa kontenery samorobki te 180 szpil lub 120  suszarnie za mniejsze pieniadze i yebia jak murzyny nawet nie ma kiedy zapalic na spokojnie i wody sie napic takie tempo, stawiaja tego najemnego na szpilownice i ma zaszpilowac i wrzucic na przyczepe wszystko

dodam tylko te te dwie mullerki 120 szpil i 96 to identyczny wieszak 107 cm

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
38 minut temu, mynko napisał:

Mam takie pytanie? Ile was kosztuje narwanie 120 wieszaków biorąc pod uwagę że z domu idzie jedną osoba. 

Wieszaki greckie mam na uwadze.

Suszarnia grecka 72 wieszaki, 7 osób zrywa, czas pracy od 4 do 6 godzin w zależności od pietra zbioru, płacimy po 100 zł

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.08.2020 o 15:59, Grzegorz197 napisał:

Nie wiecie kiedy firmy zaczynają skup tytoniu bo na razie cisza.

Już zaczęły ale z tego co się słyszy od ludzi to za ciekawie się nie zapowiada 

Nie wiem tylko jak u Grzyba ale też ponoć magazyny pełne.

Edytowane przez Miran