Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, SEBASTIAN1987 napisał:

Zdjęcie z wczoraj. Tytoń siany 17.03

received_248229802971140.jpeg

ladnie wyglada, u mnie hydroponika byla siana dopiero tydzien po Twoim.

co do nawozow u mnie bylo:

200 kg na ha bontaru bezchlorkowego

150 kg superfosfat wzbogacony

100 kg siarczan magnezu

100 kg siarczanu potasu

tak troche na pale tez rozsiewane bylo ale w ubieglym roku ta metoda ladny tyton byl.wszystkie pola nowe gdzie z zeszlego roku na zime sloma zostala tylko na jednym tyton na tytoniu bedzie 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

ja nie pryskam, przed puszczeniem tacek daje 10 ml previcuru na pake zielone i tak sie trafia punktowo, ale z tego co zauwazylem tam na srodku tunelu podwieszke mam zawieszona na konstrukcji tunelu wysoko i wiecej mam tego zielonego( punktowo nawet cale komorki sa zielone jak pomalowane) a tam gdzie nizej jest PODWIESZONE mozna powiedziec ze chwilowo nawet nie mam zielenizny. rozwoj glonow zalezy glownie od ilosci swiatla  wilgotnosci i temperatury, nie wie czy jest sens to pryskac w obieglym roku na tym etapie juz mialem dosc duzo zielonego ale nie wplywalo to na rozsade

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.04.2020 o 11:54, basserman89 napisał:

ja nie pryskam, przed puszczeniem tacek daje 10 ml previcuru na pake zielone i tak sie trafia punktowo, ale z tego co zauwazylem tam na srodku tunelu podwieszke mam zawieszona na konstrukcji tunelu wysoko i wiecej mam tego zielonego( punktowo nawet cale komorki sa zielone jak pomalowane) a tam gdzie nizej jest PODWIESZONE mozna powiedziec ze chwilowo nawet nie mam zielenizny. rozwoj glonow zalezy glownie od ilosci swiatla  wilgotnosci i temperatury, nie wie czy jest sens to pryskac w obieglym roku na tym etapie juz mialem dosc duzo zielonego ale nie wplywalo to na rozsade

IMG_20200415_101341.jpg

IMG_20200415_095811.jpg

Edytowane przez gaco6
Co to może być ze on tak na nitce wyrasta
Opublikowano
9 godzin temu, gaco6 napisał:

IMG_20200415_101341.jpg

IMG_20200415_095811.jpg

wg mnie przyczyn moze byc kilka. ekspertem nie jestem ale..

tak jak napisal kolega wyzej moga byc to spadajace krople ale wtedy raczej komorka bylaby bardziej wymyta, natomiast wystarczy delikatne uszkodzenie systemu korzeniowego przy wschodach i takie cos Ci urosnie

inna sprawa to tzw 'spiral root's'  czyli takie korzenie spiralne ale one najczesciej dotycza systemow hydroponicznych i tam jest max do 3% w palecie takiego smiecia, przyczyna natomiast to delikatne uszkodzenia koncowki systemu korzeniowego.

tu masz to opisane :

https://burleytobaccoextension.ca.uky.edu/content/spiral-root-0

Though the exact cause of spiral root is not known, it it thought to be the result of damage to the tender root tip of the seedling early in germination as it attempts to break out of the seed coat and pellet.  Rapid drying at the media surface leading to firmer pellets has been associated with high incidences of spiral root.  One specific type of pellet was often associated with very high incidences of spiral root and is no longer used in tobacco float systems.

Sprial root is a common occurrence in tobacco float beds.  Almost all trays have a few spiral roots, but typically less than 2% of all cells in a tray are affected.  Higher incidences have been observed under certain conditions.

u mnie na piasku w 2-3 paletach mam cos podobnego ale to jest wynikiem tego ze okresowo w ciagu dnia mam tam delikatny cien a palety leza przy desce od paki ( w ubieglym roku byl tam rozsadnik zakladany metoda tradycyjna) i roslinka ma delikatna tendencje do wybiegania do gory za swiatlem ktorego szuka , natomiast lodyzka jest prosta nie kreci sie jak na zalaczonych od Ciebie zdjeciach czy w tym linku

Opublikowano

@Gaco6

W tamtym roku miałem dużo takiego tytoniu ten co się tak zwijał to za 2 tygodnie znikał i w efekcie zabrakło mi sadzonki. W tym roku też zaczęło mi się to robić wiec zwiększyłem podlewanie roślin i dodatkowo w tych miejscach porządnie podlałem z węża ręcznie. Pod cisnieniem zamieszkałem (zmuliłem) ziemię w tackach która przykryła korzenie i jest ok. Zwijanie korzenia to prawdopodobnie brak wody bo tam gdzie kapie z foli wszystko jest ok. No i jeszcze ważna jest wentylacja ale to inny temat.

Opublikowano

No nie wiem czy zwijające korzenie to brak wody. U mnie też to się trafia a mam hydroponikę więc wody nie brakuje. W tym roku zauważyłem że część takich krzaczków puszcza sobie drugi korzonek i rośnie normalnie.

Opublikowano

w ubieglym roku majac hydroponike mialem 2-3 flance w palecie z takim problemem , pos trzyzeniu bez pikowki milem 2 smiecie i jedna jomorke max dwie pusta to nie wiem czy to bd tai problem w tym rou w palecie mam 2 spirale srednio i jeda pusta to bd podobnie

Opublikowano (edytowane)

jedyne co mi przychodzi do glowy to tylko jakas gasienica lub slimak ,,,ale to pojawialo sie dopiero w maju w ubieglym roku w rozsadniku na piachu lub tradycyjnym od krawedzi tunelu pod scianami w momencie gdy tyton juz mial isc do wysadzenia w pole..jakies chwasty masz w tunelu lub trawy przy folii?

Opublikowano
12 godzin temu, basserman89 napisał:

jedyne co mi przychodzi do glowy to tylko jakas gasienica lub slimak ,,,ale to pojawialo sie dopiero w maju w ubieglym roku w rozsadniku na piachu lub tradycyjnym od krawedzi tunelu pod scianami w momencie gdy tyton juz mial isc do wysadzenia w pole..jakies chwasty masz w tunelu lub trawy przy folii?

Jednak ślimak podgryzał ojciec rano wstał i był ma ścieżce.  No właśnie chwastów zero bo nowa folia szła pod piach 

2 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Slimaki. Jest środek na ślimaki  w proszku rozsypuje się go po ziemi i czeka na efekty jak  ślimaki go zjedzą. 

A po tackach można sypać ten proszek ?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.04.2020 o 13:12, STYTON360m napisał:

Panowie mam problem strasznie rzadko poschodził mi tytoń w tunelu i nie wiem co teraz robić ?

jezeli masz rozsadnik tradycyjny i zostalo Ci nasion maczaj i dosiewaj w miejscach gdzie masz pustki. ineczej musisz liczyc na innych plantatorow.

pryskanie ema 5 lub innymi preparatami z liczeniem ze jeszcze cos wyskoczy z tego co wysiales bedzie ryzykowne. takze wg mnie lepiej jest dosiac chociaz juz troche pozno

Opublikowano (edytowane)

u mnie powinno zostac jakies 100 palet moze 120 z hydroponiki ale dosc pozno siany mialem.odmiana 35 .po tym jak powschodzilo i jak rosnie w pierwszej kolejnosci do wysadzenia bd ten z piachu. ale za wczesnie zebym cos obiecywal.

ogolnie mamy wysiane jakies 240 palet na piachu vefi 260 i okolo 480 hydroponika 210 oczek..moze jeszcze w tym tygodniu na czesci hydroponiki zrobie dopikowanie ..sadzimy okolo 5 ha to cos napewno zostanie

Opublikowano

basserman89 napisał: u mnie powinno zostac jakies 100 palet moze 120 z hydroponiki ale dosc pozno siany mialem.odmiana 35 .po tym jak powschodzilo i jak rosnie w pierwszej kolejnosci do wysadzenia bd ten z piachu. ale za wczesnie zebym cos obiecywal.   ogolnie mamy wysiane jakies 240 palet na piachu vefi 260 i okolo 480 hydroponika 210 oczek..moze jeszcze w tym tygodniu na czesci hydroponiki zrobie dopikowanie ..sadzimy okolo 5 ha to cos napewno zostanie Sprawdź wiadomości prywatne.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Dawid50 napisał:

Od chorób coś ;) czy standardowo od chwastów i od robaka

Jakie środki masz na myśli od chorób ? 

Edytowane przez Miran