Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, GRDP napisał(a):

Witam. Potrzebuję numer tel. do Voster żeby zamówić pellet, poda ktoś na priv 

Daj sobie spokój jeśli pelet chcesz na sezon do suszarni. Cena jest teraz duża 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam pytanie odnośnie odmiany Amelia czy warto by ją posadzic. Planuję w tym roku 35 i właśnie może Amelia. Która z tych odmian jest lepsza ?

Edytowane przez tyton76
Opublikowano (edytowane)

Sadź obie i porównaj. U każdego trochę inaczej wychodzi, inne odmiany pasują. My mieliśmy Amelie na próbę i w tym będzie na całości.

Dostał ktoś już paczkę z Nicoty?

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz była w tym sezonie. Wyszła ładnie i wagowo dobrze, lepiej wychodziła niż Simone która do tej pory najlepiej nam wychodziła. Gleby 3 klasa trochę 2, obojętny odczyn i średnie zasobności. Glina, less

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Z tymi odmianami to jest tak że ktoś sprawdza jakąś odmianę i trafi na zły rok i będzie narzekał. Weźmie inna na następny rok. Pogoda będzie sprzyjająca i będzie chwalił. Jak ktoś ma fajne pole i umie dobrać nawożenie to co by nie posadził to i tak wyjdzie dobrze. Nie ma co się nad tym bardzo zastanawiać bo jest to nieistotne.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
STIG13 napisał:

Sadź obie i porównaj. U każdego trochę inaczej wychodzi, inne odmiany pasują. My mieliśmy Amelie na próbę i w tym będzie na całości.

ja już mam a zamówiłem w połowie grudnia.. ścinałes kwiat w Ameli? ja miałem w tym roku i Martine to Martina cięższa i ładniej wychodziła

Opublikowano (edytowane)

Nie ogławiany. Przez ostatnie lata przerobiliśmy dużo odmian. Simone, Rafaella, topaz, Ruby, Martina, Sybille, 13tka. Z ciekawości uprawia ktoś odmiany Puławskie?

Chyba muszę się skontaktować jak tak bo zamawiałem jeszcze w listopadzie chyba

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Do Puław dzwoniłem rok temu pytać o nasiona. Odradzali mi otoczkę. Podobno bardzo słabe wschody na poziomie 50-60%. Robi im to firma z Polski, kiepska jakość, a do nicoty mają za małą ilość aby im to zlecić. Polecali zwykłe nasiona lub mogli wysłać więcej nasion w cenie aby zrekompensować straty we wschodach. Ale co z tego jak miejsce w tunelu jest ograniczone. 

Opublikowano (edytowane)

Nie zmieniam odmiany już dobre kilka lat. Na brak 1 klasy nie narzekam. Ogólnie jeśli ktoś nie sprzedaje większości w 1 klasie to opłacalność jest słaba. Każda klasa to 2 zł do dołu i nawet już sprzedaż w 1 klasie większości towaru nie daje takich średnich jak kiedyś. Oczywiście w stosunku do ceny 1 klasy... Co z tego że dają jedynkę w wyższej cenie jak kiedyś jeśli ceny niższych klas to dramat. Sprzedawać coś w 3 to żenada. 

Edytowane przez grapen23
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Dzięki wszystkim za odpowiedź.  Głównie chodziło mi o wagę Amelia. Słyszałam od rolników na skupie że jest lżejsza od 35 ?

Edytowane przez tyton76
Opublikowano
17 godzin temu, Leszek0 napisał(a):

ja już mam a zamówiłem w połowie grudnia.. ścinałes kwiat w Ameli? ja miałem w tym roku i Martine to Martina cięższa i ładniej wychodziła

Ja miałem Amelie i Martine. Martina kwiat ścięty zalany.Amelie nie. Na początku Martina jakoś lepsza ale od trzeciego podrywu do końca Amelie zdecydowanie ładniejszy jakościowo,Wagowo gorzej jak ścięta Martina. 

Opublikowano

Mieć samą 1 klasę to co najmniej mocno życzeniowe. Jak wychodzi głównie 1-3 to dobrze wychodzi

17 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

Do Puław dzwoniłem rok temu pytać o nasiona. Odradzali mi otoczkę. Podobno bardzo słabe wschody na poziomie 50-60%. Robi im to firma z Polski, kiepska jakość, a do nicoty mają za małą ilość aby im to zlecić. Polecali zwykłe nasiona lub mogli wysłać więcej nasion w cenie aby zrekompensować straty we wschodach. Ale co z tego jak miejsce w tunelu jest ograniczone. 

W zasadzie bez nasion otoczkowanych mocno tracą na potencjalnej sprzedaży

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, STIG13 napisał(a):

W zasadzie bez nasion otoczkowanych mocno tracą na potencjalnej sprzedaży

Miałem chęć coś spróbować od nich ale jak sami odradzają to nie bylo sensu ryzykować. Siewnik do otoczki jest to nie będę przecież pikował tego. Chyba, że przez rok coś się u nich zmieniło.

A co do opłacalności to jeden powie, że średnio 20zl to mało, a drugi że ok. Wiadomo, że każdy chcialby jak najwięcej zarobić. Opłacalność spada ale w dalszym ciągu jest dobry na tym zysk w porównaniu do np. zbóż. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano

Ile wagowo wychodzi wam Ameli nie oglwianej z h? ile martiny? ile 35 ,13? Ja mam 35 co roku ,nie oglawiany miejwiecej 3,2 tony z h oraz w tym roku 13 na nowinie dała 3 tony Jak jest u was? czy to dużo czy mało? czy też normalnie?