Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym dezynfekcja suszarni? Dezakcid nie działa. Mam część tytoniu Luna zrobione i jest ok ale mam też część nie pryskane i w jednej kiszce lekko gnije a w drugiej (pierwszy sezon u mnie) czysty bez zagniwania więc coś siedzi w suszarni. Parametry jak i czujniki jak w jednej tak w drugiej suszarni identyczne.

Opublikowano (edytowane)

U mnie kiedyś zastosowaliśmy huwasan czy teraz to się nazywa bisept nie pamiętam w jakiej dawce ale pomogło delikatnie.pryskalismy tym też delikatnie korzenie po włożeniu tytoniu do suszarni ale jak kiedyś pisałeś zamykało to strukturę i aparaty szparkowe w lisciach i po wysuszeniu liść był jak blacha.wg mnie możesz mieć pod podłogą jakieś liście i pradki grzyba.w poprzednim sezonie zdejmowałem wszystkie podłogi w suszarniach czyściłem a potem pryskalem suszarnię i zlewalem wszystko podlewaczka z biseptem rozrobionym z wodą.lune w polu też stosowaliśmy...

Kiedyś jeszcze sprzedawali w Lubaczowie w największym sklepie z SOR środek antygrzybowy w formie granuli rozrabialo się tego łyżeczkę na 5 l wody i pryskalo w czasie załadunku po nerwach żeby spływało do miejsca gdzie są wbite igły.niestety został już wycofany 

Edit: środek nazywa się jednak bisteran a nie bisept

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
37 minut temu, Tobacco321 napisał:

Kupuje już ktoś tytoń może ?

Czarny rynek. słynne chłopaki,łt ruszają w połowie sierpnia pm prawdopodobnie pod koniec sierpnia ruszy z wykupem i pewnie agrotab w najbliższym czasie podejmie decyzję o ruszeniu z wykupem. Narazie pm zapowiada że zmian cen nie będzie u nich.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma co sprzedawać tytoniu szybko. Nie będzie towaru to będzie cena i branie tak jak powinni a nie wymyślanie o jakichś kropkach czy kreskach na liściach. Kto nabrał kredytów to pewnie już w sierpniu będzie leciał ze sprzedażą. A z drugiej strony jak komuś brakuje kasy niecałe pół roku po skończonym skupie to coś robi nie tak i trzeba by się zastanowić nad sensem produkcji.

Edytowane przez grapen23
Opublikowano

I tak już jakość poleci przez te ostatnie zlewy.jeszcze do momentu jak tak intensywnie nie lało widać było że ten tytoń dojrzewa teraz już od nadmiaru wody poprostu blednie.ostatniio po deszczu ladowalismy Mullera 120 i jest masakra pozbyć się tej wody z lisci.punktowo liście nie przewiedly tylko zrobiły się gumowate i nie chcą oddać wody.

Opublikowano

Dzisiaj minęło , wczoraj 24 l w ciągu 3 godz. w samym sierpniu spadło u mnie już 48 l na m2 . Pod wierzchołków i wierzchołów będzie do groma , najgorsze to ranne rwanie , basen co dziennie . Tytoń zrywany po południu i wieczorem ma lepszą jakość ale ja nie znoszę o tej porze zrywać .

Opublikowano
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

w tradycyjnej suszarce to dopiero ciezko pozbyc sie wody, blaszka nie chce zasychac

Mamy nawleczone chyba 3 do tej pory i ta ostatnia tak jak piszesz słabo podsycha chociaż jak nawet dołożysz i palisz na blaszkę pod 60 stopni w pogodny i suchy dzień ma otwartej na maxa wentylacji.jeszcze tyle że bardzo ładnie szedł do tej pory to się opłaciło poświęcić ten dzień na każdą z nich.mniej więcej 3 takie nawlekane to jak Muller 120 jeden.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dragonmt852 napisał:

to duza masz ta suszarke u mnie 3 nawlekane to muller 76 

Duża jest.ok pół ha spokojnie można w nią załadować była jeszcze 3 sezony wcześniej druga taka o pojemności 0.75 ha ogniowo rurowa z systemem takiej dmuchawy co sluzyła jako odciąg pyłu w stolarni do lepszego rozprowadzania powietrza ale przerobiona zostala na wieszaki.jeszcze mc wcześniej myśleliśmy dostawić jedna dodatkową ale już z ludźmi jest problem bo się zaczyna chciejstwo dziadostwo i aby urwać i przywoża Ci sieroty takie że na granicy"wylewu" jestem.a stać nad każdym i wieszaki jednocześnie nabijać nie da rady.jesli ceny się nie zmienią znacznie to już chyba powoli trzeba kończyć. Ukraińcy robią co chcą zejdą Ci z pola i nic nie zrobisz,z naszymi to chcą po 8 osób na 96 9 na 120 krzaki poobrywac po 5 liści i skończyć o , 7.40 kiszkę 9.00 96 i max 10 godzina 120 bo potem już grzeje.

Opublikowano (edytowane)

U mnie ilościowo i jakościowo bd dobrze pytanie tylko jaka łaczna masa wyjdzie bo nadspodaki i część spodków lekkawa 4-4,5 kg z wieszaka ,od środków jest już lepiej.na jednym kawałku jest tylko wirus kartoflany już można powiedzieć w zaawansowanej formie na odmianie Ruby ale już z tym nic nie da się zrobić.

Ogolnie jechałem ostatnio w kierunku Obszy łukowej to dużo srednio wyrośniętych roślin lub małych część ludzi w ciągu dwóch tygodni skończy napewno

Opublikowano

U mnie również jakoś bardzo dobra a ilość sporo mniej niż w roku ubiegłym mimo że 0,4 ha więcej posadzone. 

Pytanie : czekacie ze sprzedażą czy ruszacie od pierwszych dni??

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tofik420 napisał:

U mnie również jakoś bardzo dobra a ilość sporo mniej niż w roku ubiegłym mimo że 0,4 ha więcej posadzone. 

Pytanie : czekacie ze sprzedażą czy ruszacie od pierwszych dni??

Raczej będzie trzeba zrywać pewnie do połowy września bo liścia jeszcze jest w cholerę.w poprzednim sezonie puściliśmy chyba 4 suszarnie we wrześniu w pm wierzchołków bez sortowania a potem już tak samo z siebie w połączeniu z lasem zachamowalo.żałowac nie było czego i parpac w tym bo z całości średnia wyszła prawie 26 zł.dobry towar raczej bym trzymał i nie wyprztykiwał się z niego od razu na starcie,zwłaszcza że firmy nic nie obiecują w tym roku i cena stoi w miejscu.duzo raczej z ceną też się nie zmieni.ewentualnie może lepiej bd kupować jak im towar bd uciekał bokami 

Opublikowano

Czy ktoś może wytłumaczyć wszystkim jak to jest ze Pekala wprowadza nowe klasy i obniża ceny? To jest jakaś kpina z plantatorów. Mowa o klasach 4,5. Nowe ceny podklas to 4a- 10zl , 5-6,50. Pozdrawiam i może ktoś ma więcej informacji 

Opublikowano
3 godziny temu, tomekk1986 napisał:

Czy ktoś może wytłumaczyć wszystkim jak to jest ze Pekala wprowadza nowe klasy i obniża ceny? To jest jakaś kpina z plantatorów. Mowa o klasach 4,5. Nowe ceny podklas to 4a- 10zl , 5-6,50. Pozdrawiam i może ktoś ma więcej informacji 

Skąd wiesz ? 

Opublikowano

To nie kupią i tyle tych klas.bardziej się w pm opłaci sprzedać jako niesortowany część towaru gdzie z jakiegoś powodu choroby czy złego stanowiska gorzej wychodzi lub zrywać do momentu lepszych długich liści a potem jak leci w suszarnie i bela.juz dzisiaj myślałem że mnie ch..strzeli jak mi gość napisał że 170 zł to mało przy 7-8 os zrywających na 3 podrywie.bi on to jest taki za***isty debeściak że jego gospodarze potrafią docenić, a tu jeszcze trzeba mecenasa zabrać i odstawić jak dziecko do żłobka.

Somsiad skurczybyk dziś oberwał i tnie,wyprzedził wszystkich:d