Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejTyton napisał:

Co taka cisza na forum . Wszyscy poupychali konta pieniędzmi z tytoniu i teraz mają problem na co je wydać bo inflacja. Taka rada obligacje państwowe to nie głupi pomysł .

Indeksowane o inflację to nie głupio wyglądają w teorii 😛 pamiętam jak dawno dawno temu można było sobie w PKO czy jakimś czasie odkładać po ileś złoty mc a potem te odłożone pieniądze to ludzie myśleli ze dzieci na studia będą miały. Po zakończonym okresie "skladkowym" i w miedzy czasie była denominacja czy inne zjawisko się stało  (zwalczono inflację lat 90 +)i można było co najwyżej kupić za to flaszkę porządnego alkoholu.i ostatecznie się okazało ze lepiej było te pieniądze przepijac w miedzy czasie, to przynajmniej dłużej i częściej glowa bolała;p 

Ziemia, złoto ewentualnie OZE,z tym ze OZE jedną ustawą mogą zmienić opłacalność tego że zainwestujesz kasę a potem się okaże że to był błąd. 

Jeszcze co dziwne wiem ze na początku tygodnia sporo ludzi jeszcze u mnie miało towar w magazynach posortowany a nie sprzedany, a z 3-4 plantatorów jeszcze sortuje w tym i my.

Jeszcze ludzie kont nie poupychali bo długo czeka się teraz na zapłatę, żeby tylko się nie okazało ze jakaś firma się wyhuśta bo ani towaru i pieniędzy.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Plantor napisał:

Agrotab zawiesza skup do 3 lutego. Wie ktoś może o co chodzi?

Pewnie się kasa skończyła...:p takiego roku z tymi cenami nie było i jednocześnie tak długo nie czekało się chyba na zapłatę za fakturę."kontrachenci"...

Takie poważne firmy a tak nie poważnie traktują ludzi. ..

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, basserman1989p napisał:

Pewnie się kasa skończyła...:p takiego roku z tymi cenami nie było i jednocześnie tak długo nie czekało się chyba na zapłatę za fakturę."kontrachenci"...

Możesz rozwinąć? Z tego co się orientuję to Agrotab płaci. Z małym opóźnieniem ale płaci. A z tymi kontrahentami to o co chodzi...?

Edytowane przez Plantor
Opublikowano
13 minut temu, basserman1989p napisał:

Agrotab płaci, było opóźnienie ale już płaci

Opublikowano

Agrotab płaci jako jeden z pierwszych, przynajmniej tak w grupie mówią. To że płatności są tego roku ogólnie opóźnione to wszystko przez oprocentowanie konta bankowych. Załóżmy że przetrzyma pierwsze faktury na lokacie, drugimi opłaci te pierwsze itd. przy obrocie kilku milionów x 8% to zostaje fajna suma.

Opublikowano
1 godzinę temu, Plantor napisał:

Możesz rozwinąć? Z tego co się orientuję to Agrotab płaci. Z małym opóźnieniem ale płaci. A z tymi kontrahentami to o co chodzi...?

Jeszcze okolice listopad - październik do 2 tygodni około większość firm płaciła. Jeszcze tydzień i bd na.stanie jedna faktura z mc opóźnieniem, czyli towar odstawiony 2 mc wczesniej a tego juz małym opóźnieniem nie nazwałbym. 

Jak nastawienie na przyszły sezon?  W lesie opału przybędzie to co wyłamało i wywrociło u nas już tydzień sprzątają i posprzątać nie można.

Opublikowano
Dnia 12.01.2023 o 07:43, Grzegorz197 napisał:

Agrotab ma pierwszą po 28.5 i nie wiem jakim cudem wyszło Ci kolego z VAT po 33. Jaka to stawka? Bo mnie przy 7 procentowej stawce wychodzi prawie 30.5

Agrotab ma klasę 1 po 29.50. Nie wiem skąd info że o złotówkę na mniej...

Opublikowano
5 godzin temu, Plantor napisał:

Agrotab ma klasę 1 po 29.50. Nie wiem skąd info że o złotówkę na mniej...

12.01 o 07:43 kolega napisał ten post i wtedy oficjalnie było 28,50. Nie wiem jak komu ale mi SMS przyszedł dopiero kilka godzin później.

Opublikowano
1 godzinę temu, toma188199 napisał:

Napewno nie będą takie jak są obecnie. To jest gwarantowane. 

Ale teraz wiadomo ile za towar jest w stanie zapłacić każda firma w obecnym roku. 

Myślę że będzie to zależeć od tego jaki będzie rok i jak rynek nasyci się tytoniem jakościowym w tym sezonie. I to głównie od tego zależy ile firmy są w stanie zapłacić. Bo jeśli będą płacić np 32 zł za klasę pierwszą to podejrzewam że nie sprzedadzą z zyskiem towaru. Zobaczymy. Obstawiam na starcie klasę 1 po ok 23 zł.

Opublikowano
1 godzinę temu, Plantor napisał:

Myślę że będzie to zależeć od tego jaki będzie rok i jak rynek nasyci się tytoniem jakościowym w tym sezonie. I to głównie od tego zależy ile firmy są w stanie zapłacić. Bo jeśli będą płacić np 32 zł za klasę pierwszą to podejrzewam że nie sprzedadzą z zyskiem towaru. Zobaczymy. Obstawiam na starcie klasę 1 po ok 23 zł.

Po 23 to niech sami sądzą.cena paliwa i nawozu jest teraz baardzo stabilna i jednocześnie wysoka.jeśli przy kontraktacji nie będzie w granicach 25-27 zł to się "wyglupią ".tak jak zrobil to uniwersal przy kontraktacji.

Ci co zrywaja tez będą gorzkie żale śpiewać ze za 200 Może będą zrywać.juz była taka jedna mondra plantatora z chorobą dwubiegunową ci w jednym tygodniu sprzedawała 3 mulllery 120 żeby w następnym kupować 5.płaciła po 200 ludzi w polu pół parafii i "jaki to biznes "nie zrobiła bo jeszcze ton od ch... w magazynie.

O matko...

Opublikowano

O czym ty człowieku piszesz jakby nie sprzedawali z zyskiem to by tego tytoniu tyle nie brali i nie prześcigali się w cenach. 3 lata temu dostawali 18€ za kg a jakie były ceny wtedy ,dziś biorą napewno 30 może i lepiej. Wiadomo koszty pracowników, pradu, transportu magazynu ale ja w to nie wierzę że ktoś do tego interesu dokłada...

tak jak ktoś wcześniej napisał widac ile mogą płacić

Opublikowano

Cena myślę że około 25. Wszystko zależy od tego czy się firmy dogadają czy nie. Jeśli się dogadają to to podejrzewam że będzie 25-27. Jeśli nie to będzie 23 i dalej te pier.....premię. Tylko jak będą premie to nikt do końca roku napewno liścia nie sprzeda więc chyba muszą się dogadać.

Opublikowano
2 godziny temu, tofik420 napisał:

Cena myślę że około 25. Wszystko zależy od tego czy się firmy dogadają czy nie. Jeśli się dogadają to to podejrzewam że będzie 25-27. Jeśli nie to będzie 23 i dalej te pier.....premię. Tylko jak będą premie to nikt do końca roku napewno liścia nie sprzeda więc chyba muszą się dogadać.

Nie podpowiadaj:p bo podlapią i tak będzie. Wesoło napewno nie bd.najpierw niech płacą terminowo i normalnie biorą.bo w poprzednim roku na końcówce przy wg mnie niskiej cenie za 1 klasę byli w stanie kupić od 1-3 w tych samych pieniądzach 

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na to co dzieje się ze zbożami i kozłkiem to myślę że 23 zł na starcie za jedynkę będzie ok. Plus jakaś premia w trakcie. Ja tam patrzę z optymizmem w przyszłość uprawy. Wiadomo koszty poszły w górę ale cena też w końcu i to nie mało. Dlatego mówcie co chcecie ale na tytoniu idzie jeszcze zarobić a to że jest wiele firm to dla tej produkcji tylko i wyłącznie wartość dodana. Najgorsze na tym forum jest to że większość uważa firmy tytoniowe za największych wrogów a to dzięki nim tak naprawdę mamy możliwość prowadzenia naszej działalności. Za dużo jadu,a za mało wyrozumiałości. Bo o to chyba w tym wszystkim chodzi żeby i plantator i firmy zarobiły. Nie będzie firm to i plantatorów zabraknie i odwrotnie i dopóki sobie tego nie uświadomimy to sytuacja na rynku tytoniowym napewno się nie poprawi. Pozdrawiam.👍

Edytowane przez Plantor
Opublikowano

To co się dziejeze zbożem nawet szkoda komentować.nakłady na jakiś nawóz chemię i zapłacić za kombajn to prawie nic zostaje.najpierw wywóz nawozow z polski potem wysokie ceny na zimę i wiosnę nawozów azotowych i teraz ciężko sprzedać ziarno w rozsądnej cenie...

Opublikowano

Piszecie tu o jedynce ale wrócić parę lat temu 3, to skupy zaczynały od 3 klasy wykup, można szanować firmy jeśli one szanują nas to działa w obie strony a że dużo ludzi pamięta czasy Morrisa w Leżajsku i część tych ludzi pracuje obecnie po firmach prywatnych to ten ich gen kupowania i robienia ludzi w uja pozostał. Jak na wykupach będzie tytoń klasyfikowany tak jak w tym roku to złego słowa nie można mówić ale to jest ten rok, zobaczymy jak tytoniu na rynku pojawi się więcej i kto kogo będzie całował po rączkach 

Opublikowano
10 godzin temu, Plantor napisał:

Patrząc na to co dzieje się ze zbożami i kozłkiem to myślę że 23 zł na starcie za jedynkę będzie ok. Plus jakaś premia w trakcie. Ja tam patrzę z optymizmem w przyszłość uprawy. Wiadomo koszty poszły w górę ale cena też w końcu i to nie mało. Dlatego mówcie co chcecie ale na tytoniu idzie jeszcze zarobić a to że jest wiele firm to dla tej produkcji tylko i wyłącznie wartość dodana. Najgorsze na tym forum jest to że większość uważa firmy tytoniowe za największych wrogów a to dzięki nim tak naprawdę mamy możliwość prowadzenia naszej działalności. Za dużo jadu,a za mało wyrozumiałości. Bo o to chyba w tym wszystkim chodzi żeby i plantator i firmy zarobiły. Nie będzie firm to i plantatorów zabraknie i odwrotnie i dopóki sobie tego nie uświadomimy to sytuacja na rynku tytoniowym napewno się nie poprawi. Pozdrawiam.👍

A po ile jest kozłek?