Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, grapen23 napisał:

I to jest właśnie chore. Powinien być warunek że trzeba sadzić a tak ktoś sobie przestanie a kaska za darmo wpadnie. Myślałem że coś poprawia w tej kwestii. 

Wydaje mi się że jeszcze trzeba poczekać co do zasad na jakich dokładnie to bd się odbywać. . Z plotek z 3 źródła niby miało być to dla osób które nie zakończą produkcji /będą w ewidencji producentów nie byłem przy tej rozmowie to nie potwierdzę.najuczciwsza formą byłoby dla plantatorów gdyby finansowana było to co rzeczywiscie jest wyprodukowane i sprzedane, przynajmniej może to by zmniejszyło to próby sprzedawania na lewo.znowu firmy wtedy mogą obciąć cenę no bo jeszcze przecież jest dopłaty parę zloty jeszcze. Ale nie wiem czy przy spadającej u nas produkcji posuneliby się ponownie do tego.

Opublikowano
13 minut temu, mixolss napisał:

LUXTAB informuje o premii w Styczniu 2023: 1-6,5 = 29,5 zl 1A-6 = 27 zl 2-6 = 25 zl 3-5,5 = 22 zl 3A-2,5 17 zl 4-3 = 14 zl 5-1 = 7 walka o towar trwa

Niech się biją 😛 mnie wymiotlo to pewnie jeszcze chwile nie posortuje.a widziałem ze po podwyżce w agrotabie od nas plantatorzy też szumnie ruszyli na wykup z resztkami.przynajmniej będzie alternatywa gdzieś indziej z tytoniem pojechać jeśli będą coś na temat klasy marudzić.

Opublikowano
1 godzinę temu, mixolss napisał:

LUXTAB informuje o premii w Styczniu 2023: 1-6,5 = 29,5 zl 1A-6 = 27 zl 2-6 = 25 zl 3-5,5 = 22 zl 3A-2,5 17 zl 4-3 = 14 zl 5-1 = 7 walka o towar trwa

Ale to premia tylko na styczeń?  😄

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejTyton napisał:

Hehe przy tych cenach 1 klasa 30 zł plus VAT 33 zł to jeszcze Niemcy i Francuzi wrócą do uprawy tytoniu co dla nas nie będzie dobrą informacją.

Komosa im wszystkie kontenery wykupił to nie wrócą; p druga sprawa ceny gazu wysokie. Kto raz zrezygnował to ciężko bd mu do tego wrócić.nawet Ci co posprzedawali infrastrukturę do uprawy w Polsce, polscy rolnicy, weź  teraz postaw tunel kup sadzarke czy suszarnie.trzebaby być prawie milionerem żeby wystartowac tak na poważnie z uprawą, bo dorabiać się powoli corocznie tak jak nasi rodzice to może życia zabraknąć.

Opublikowano

Jeżeli jeszcze w domu jest komu przy tym robić pilnować to ludzie sądzą.a jeśli zostaną dwie osoby 50+ ,lub dwie osoby pracujące na etacie czy ktoś pojedzie za granicę to kto się będzie w to bawił.zyski pewne jak w lotto a koszty z roku na rok rosną.przejdzie dobry grad to zostajesz tylko prawie z niczym po szarpaninie z ubezpieczycielem.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, tofik420 napisał:

Czyżby Uniwersal odpuścił już nawet z premią?

Co znaczy odpuscił? Universal nie jest chętny do takiego podnoszenia z tego co widzę

Opublikowano (edytowane)

Więc czemu w tyle został skoro taki chętny? No chyba że nie dostałem nowych cen..

Z tego co widzę to PM i Uniwersal wiedzieli co się będzie działo już przed wykupem. Jedni dali super ceny na gorsze klasy a drudzy od początku brali dobrze. Obie firmy chyba sporo kupiły tego roku.

Edytowane przez tofik420
Opublikowano
43 minuty temu, tofik420 napisał:

Więc czemu w tyle został skoro taki chętny? No chyba że nie dostałem nowych cen..

Z tego co widzę to PM i Uniwersal wiedzieli co się będzie działo już przed wykupem. Jedni dali super ceny na gorsze klasy a drudzy od początku brali dobrze. Obie firmy chyba sporo kupiły tego roku.

Nie jest chętny raczej do podnoszenia cen napisałem. Oni zawsze podnoszą jak już wszyscy podniosą, ale kto wie może już w tym roku podwyżki u nich się skończyły.

Opublikowano

Agrotab już dawno ma 29,50 czyli 33,00 z VAT za jedynkę , co do Pana Grzyba to na jego miejscu nie szalałbym z cenami bo na wykupach słychać wściekłość plantatorów którzy sprzedali mu tytoń w sierpień , wrzesień po 19 zł „jedynka” bez wyrównania …

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, AndrzejTyton napisał:

Agrotab już dawno ma 29,50 czyli 33,00 z VAT za jedynkę , co do Pana Grzyba to na jego miejscu nie szalałbym z cenami bo na wykupach słychać wściekłość plantatorów którzy sprzedali mu tytoń w sierpień , wrzesień po 19 zł „jedynka” bez wyrównania …

No nie jeden by się wk***i...są ludzie co wcześnie sprzedali i są ogromne pieniądze w plecy ponad 100 koła!!!, i nie zdawali tylko u grzyba ale i w innych firmach.za sto koła idzie ogarnąć i opał i pracowników na cały sezon do zrywania.tez sprzedaliśmy jakieś ok 5 ton w PM ale cóż przepadło, wierzcholkowe liście co prawda, ale nawet jakby je całe do teraz przetrzymać na szybko przerzucić i niech poszły by gdziekolwiek w 2 klasie to mamy opał cały sezon friko.w porównaniu do innych i tak tyle nie stracimy ale. ..noż się w kieszeni otwiera na to co się dzieje.od grudnia tez nie sprzedajemy części posortowane go tytoniu tylko odkładamy na "bok" aż się więcej uzbiera.a uniwersal?  Im w tym roku podziękowalismy całkiem...jeśli tam się nic nie zmieni to "firma rekin " juz nic nie dostanie...straszą ze problem będzie z zamówieniem palet czy cokolwiek innego jak się od nich odbijesz.bez jaj...za to co jest gospodarz na plus bo nie zdał u nich w tym roku to może kupić palet na 3 sezony i co roku inny wymiar i inny siewnik do tego,a po sezonie palety w ogień .coś im pewnie zawieziemy. .ale podejście części firm to jest poprostu kpina i brak szacunku do ludzi.nie szanują nas i naszej pracy 

No kur...z ludzi idiotów chcą robić. ..tego jeszcze nie grali   

Przykład. W ULTP podobno nie zmiejszysz limitu kontraktacji bo juz tej magicznej premi powyżej 65% umowy nie będzie.przyjdzie nowy plantator zrobi umowę na 1000 500 kg i potem już niby więcej ma. A Ci starzy z limitem 3000 -6000 kg muszą 65 % towaru oddać taniej licząc ze ich później kupujący nie orżnie na taśmie.resztę sobie dopowiedzcie lub powspominajcie zdawanie jak  tam wcześniej było 

O tych co obiecali a nie wyrownali nie będę pisał bo to już brazylijska telenowela by powstała.jak armando przy taśmie obiecywał a oszukał :d 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano
6 godzin temu, AndrzejTyton napisał:

Agrotab 29,50 czy 28,50? Ja mam SMS od nich z poniedziałku i jest 28,50 netto.

Opublikowano
AndrzejTyton napisał:

Agrotab ma pierwszą po 28.5 i nie wiem jakim cudem wyszło Ci kolego z VAT po 33. Jaka to stawka? Bo mnie przy 7 procentowej stawce wychodzi prawie 30.5

Opublikowano

A gdzie są związki. Żeby zrobić porządek przynajmniej z tymi co gwarantowali wyrównanie a teraz nie zrobią. Może jakiś porządek by zrobili za taką kasę. 

Opublikowano

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie ma takiej solidarności wśród plantatorów. Mi się wydaje że te firmy które obiecały wyrównanie i w dodatku było to co u niektórych na piśmie powinny ponieść jakieś konsekwencje z tego. Można przecież było ludziom powiedzieć że nie wiadomo czy będzie wyrównanie a nie nakłaniać do sprzedaży szybciej zapewniając, że jeśli ceny wzrosną to wyrównają. Myślę że spora część plantatorów by się wstrzymała ze sprzedażą i by czekali nawet do teraz, sam bym tak zrobił jakby nie było zapewnień o wyrównaniu. Może jest jakiś urząd, który może się tym zająć, przecież to nie chodzi o jakieś drobne pieniądze. Każdy wie ile jest stratny ze względu na wcześniejszą sprzedaż.