Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

My z.topaza jesteśmy w pełni zadowoleni i martiny. Z tym ze Martina strasznie się nam sknocila przez susze.3 suszarnie zebraliśmy z ogromem upalonych końców liści a  brak składników czy jakieś zaniedbanie z naszej strony nie.wchodzi w.gre.agronom z ULTP który też to posadził to samo miał.Simone tez mieliśmy w poprzednim roku i też jest ok.

Opublikowano

u mnie topaz super i waga i kolor, chrystal nowa miala krope na drugim i 3 zrywie a tak ogolnie tez i waga i kolor ladnie. 

jesli chodzi o krope to duzo ludzi mialo  z tym problem w tym roku i mysle ze nie ma co patrzec za rok moze niebyc

Opublikowano
4 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

A coś więcej o tym topazie powiesz

Warto oglowic wtedy większe i masywniejsze ostatnie liście ma i dużo dluzsze.a jak nie oglowisz to w tym roku np nie psuł się od lecącego kwiatu.ładny kształt ma i strukturę liścia po wysuszeniu.jeśli wyjdzie ładny żółty to można go bd na scianie w ULTP w obszy powiesić jako "wzorcowy ";p 

Opublikowano
31 minut temu, Grzegorz197 napisał:

A trzeba zrywać go co tydzień czy wytrzyma dłużej

Przy odpowiednio dobranym nawożeniu nastawionym na klasę trzeba zrywać co tydzień niezależnie jaka odmianę posiadasz. 

Opublikowano
3 godziny temu, grapen23 napisał:

Przy odpowiednio dobranym nawożeniu nastawionym na klasę trzeba zrywać co tydzień niezależnie jaka odmianę posiadasz. 

Raczej postoi 1.5 tygodnia max. Dłużej to wychodzi blado żółty lub brązowe przebarwienia ma.

Opublikowano

trzyma sie dluzej ja zrywalem nawet w tym roku nie tydzien w tydzien tylko tak na 10-12 dzien, ale nie mialem problemu z kwiatem zerwany 6 wrzenisa nie mial ani jednej plami z kwiatu. ale niw wolno przesadzic z azotem bo ma waskie dlugie liscie. U mnie klasie ziemi 4b na ha poszlo 120k saletry wapniowej, siarczan potasu 200kg, sol 150 superfosfat 200kg i mozna powiedzie ze byl idealny tylko go spiekalo na gorkach ale nie ma co sie dziwic

Opublikowano
21 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

trzyma sie dluzej ja zrywalem nawet w tym roku nie tydzien w tydzien tylko tak na 10-12 dzien, ale nie mialem problemu z kwiatem zerwany 6 wrzenisa nie mial ani jednej plami z kwiatu. ale niw wolno przesadzic z azotem bo ma waskie dlugie liscie. U mnie klasie ziemi 4b na ha poszlo 120k saletry wapniowej, siarczan potasu 200kg, sol 150 superfosfat 200kg i mozna powiedzie ze byl idealny tylko go spiekalo na gorkach ale nie ma co sie dziwic

Po ile miałeś jeszcze kupiony siarczan i sól ?

Opublikowano

Jeśli ktoś szuka dobrego i fajnego tytoniu to mogę polecić z czystym sumieniem RUBY jakość i waga wporzadku liść długi nie gnije liści dużo na krzakach ale potrzebuje troszkę więcej azotu. A ktoś wypowie się na temat Martiny lub chrystal jak to wychodzi plusy i minusy? 

Opublikowano
STYTON360m napisał:

Jeśli ktoś szuka dobrego i fajnego tytoniu to mogę polecić z czystym sumieniem RUBY jakość i waga wporzadku liść długi nie gnije liści dużo na krzakach ale potrzebuje troszkę więcej azotu. A ktoś wypowie się na temat Martiny lub chrystal jak to wychodzi plusy i minusy? 

Nigdy w życiu Ruby miałem w tym roku i porażka. Wyrośnięty był liście duże ale wagi nie miał o i od połowy zrywu to liście wychodziły szarawe choć był zrywany na czas co tydzień.

grapen23 napisał:

Według mnie cudownej odmiany nie ma. Jakby taka istniała to każdy by ją sądził. Od kilku lat sądzę 35 i zawsze średnia za kg mi wychodzi wysoka.

To ile osiągasz z 1 hektara

Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.11.2022 o 15:59, Mariusz2903 napisał:

Po ile miałeś jeszcze kupiony siarczan i sól ?

sól 2200 siarczan 2700  mozna bylo szalec xD

3 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Jakie nawozy stosujecie w hydroponice?

kristalon zielony 19.19.19  lub maximus 20.20.20 

plus daje siarczan magnezu i Jakis fosforowy maximus lub cos tanszego to co w sklepie jest :P

52 minuty temu, tyui napisał:

A jakie tacki wg. Was są najlepsze pod hydroponike? Te plastikowe czy styropianowe?

wg mnie plastikowe jak umyjesz to wyg;adaja po 3 latach jak nowe a styropianowe jak wejda glony tak zielenieja strzasznie

9 godzin temu, grapen23 napisał:

Według mnie cudownej odmiany nie ma. Jakby taka istniała to każdy by ją sądził. Od kilku lat sądzę 35 i zawsze średnia za kg mi wychodzi wysoka.

racja zalezy od gleby i nawozenia jesli sie nie oszczedza na zabiegach i sypie nawozy bezchlorkowe to i jakosc jest

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

U nas kristanol zielony, kolego @LipinyTabaca co daje siarczan ?

My mamy plastikowe różnica między nimi a styropianem też jest taka że szybciej się nagrzewają wtedy tytoń szybciej rośnie widać taka różnice 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

w sumie nwm ale zalecenia z lukowej takie byly  ogolnie magnez ma dobry  wplyw na rosliny przyspiesza jakies reakcje czy przeplyw skladnikow  , tanio wychodzi jakies 80zl na 3 lata worek starcza...

Siarczan jest na piękny seledynowy kolorek rozsady 😛 a tak serio to podobnie jak lipiny nie stosuje w krzyzyku tylko zielonego kristalonu jak zalecają w ULTP. Przy tym jak rzucam np kristalon zolty przed puszczeniem tacek. Potem żółty albo zielony. I w pewnym momencie przy tym jak mam zakryte tace dosypuje siarczan, to rozsada przed pierwszłym cięciem robi się ładna seledynowa.i to za co odpowiada ten po części siarczan to w razie zalamania pogody po wysadzeniu ,zimno mokro lub chwilowy brak opadów ,roślina nie ma takiego dużego szoku po wysadzeniu i ładnie się przyjmuje.jeśli jedzie się na samym NPK z dużo ilością N na wodzie to stres po wysadzeniu jest większy.można go zabijać jeśli przy pierwszym zabiegu po wysadzeniu sypniesz np. 1 -1,5 kg kristalonu na 400 litrów wody do opryskiwacza.wtedy roślina ładnie się przyjmuje i nie redukuje liści.czasem jeśli warunki nie są sprzyjające po wysadzeniu w ekstremalnych warunkach sadzonka z palety tak dostanie ze świeci się tylko serduszko

.robiłem w tym roku mały eksperyment np i na cześć palet rzuciłem zwykły siarczan a na cześć siarczan i mikro. Do przymrozka posadzone 3.5 ha i najbardziej ucierpiał kawałek gdzie był zwykły siarczan ale przez to ze i pole w lekkim zaglebieniu dołku było na innych polach jedynie konce liści upaliło w miejscu cięcia a tak to nie zmroziło. 

U siebie Martine mieliśmy pierwszy rok i napewno gorzej znosi dłuższe braki wody.35 i topaz stał nie wzruszony a na Martinie upalało gęsto konce liści co rzutowało na jakość po wysuszeniu ale to się obskubie; p przy lekkim większym podsypaniu azotem ma duzo odrostow na górze.ale na dobrym stanowisku odopłaca się jakością i kolorem 

Edytowane przez basserman1989p
Opublikowano (edytowane)

Jak kupują w Łukowa Tobacco? Tak jak wszędzie, lepiej lub gorzej? Kontrakt w Universalu zrealizowany i zastanawiam się czy do Łukowy nie spróbować. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano
1 godzinę temu, tyui napisał:

Bo sporo osób mówiło, że te plastikowe to bardzo słabe jakościowo są, że cienkie i na długo nie wystarczą.

Jak to plastik, uszkodzenia są wtedy wymieniamy na nowe