Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie ladniej niz w t amtym roku  mam topaz i chrystal... na drugim zrywie ladny  tylko ma duzo takich nieczystosci ale to bylo widac na polach z wiatru takie obtarcia czerwone  i poszarpane blaszki i teraz to wszystko wlasnie wyszlo w trakcie suszenia, kropa tez na jednym polu weszla co wstawialem zdjecia na 4 liscie  ale myslslem ze bedzie gorzej po wysuszeniu  duzo ,3 i 4  z tej kropki bedzie. wagowo duzo lepiej niz w tamtym roku i mniej opalu idzie tyton ma bardzo malo wody w sobie. Zolcenie praktycznie na zamknietych wentylatorach wiatr na 0, na blaszke polowe mniej wiatru i schnie lepiej jak w tamtym roku. topaz ladnie  sie zapowiada. sasiad ma martine i zrywalismy 2 zryw w srode bede wiedzial jak wyszla bo lecimy dalej u niego, spody mial ladne zolciutkie

Opublikowano
17 godzin temu, STIG13 napisał:

Do tej pory świetnie. Ciekawe jak teraz po skromnych opadach...

IMG_20220731_055003.jpg

Gdzie takie opady? Okolice potoka ledwo pokropiło.

U nas w 35 spody bardzo ładnie wyszły natomiast drugi zryw coś strasznego, nerw zielony kolor żółto-herbaciany poczekaliśmy tydzień i zobaczymy w tym tygodniu co to wychodzi w kontenerze. Na polu u nas kolor zielony na tą chwilę tytonie są bardzo żółte u tych co dali bardzo mało azotu u nas odwrotnie 

Opublikowano (edytowane)

U siebie dzielilismy dawkę Azotu na pół  z wieloskladnika 10 kg N przed sadzenim i jakieś 2 tygodnie po posadzeniu poglownie saletra wapniowapniowa DO 50 kg na ha czeska Lovofert jak jeszcze była woda i pielnik w użyciu . Dzisiaj rwalismy i to co zauważyłem to dolne liście niby te ładne żółte nerw na końcu liścia mają aż biały a u nasady zielony do połowy liścia i liść wydaje się być do rwania a wychodzi jak wychodzi. Ale co zrobisz.dużo bijecie w wieszak? Bo dziś był płacz ze powariowali "walo aże się nie dopina "8 osób rwało od 5 do 11 120 mullera. Martine idzie jeszcze naładować tak jak 35 ten topaz jak sprężyna.  

W poprzednim roku  mieliśmy tak nabite kosze Simone ze agronom z Łukowej jak to zobaczył powiedział ze to za ch.. nie przebije do trzeciego rzędu. .a szedł jak złoto w 6-7 dni. 

Ten rok jest poprostu dziwny 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
47 minut temu, mus napisał:

Gdzie takie opady? Okolice potoka ledwo pokropiło.

U nas w 35 spody bardzo ładnie wyszły natomiast drugi zryw coś strasznego, nerw zielony kolor żółto-herbaciany poczekaliśmy tydzień i zobaczymy w tym tygodniu co to wychodzi w kontenerze. Na polu u nas kolor zielony na tą chwilę tytonie są bardzo żółte u tych co dali bardzo mało azotu u nas odwrotnie 

Gmina Nielisz

Opublikowano

Nie nabijamy mocno, po ludziach to samo widać. Dużo zeszło z areału i co drugi tydzień wraca na to pole zrywane także bez spiny ludzie się wyrabiają i nie trzeba nabijać mocno 

Opublikowano

Na drugim trzecim zrywie będzie się pokazywało. Mieliśmy w tamtym roku problem na 3 dzialkach z tym strasznie dodało to roboty przy sortowaniu w tym roku narazie jest ok .był kiedyś środek taki dostepny można było popryskac juz sam wieszak przed włożeniem ale go wycofali.nie strasz ze to z mocnego nabijania bo wczoraj to tak już ojciec przesadzal ze juz prawie bunt wszczeli na polu 😛

u siebie co zauważyłem to to że wróciła wilgoć w liście.juz normalnie żołknie w tym czasie co potrzeba i zobaczymy jak to wyjdzie.i co widziałem u siebie ze 35 strasznie w tym roku ma u nas mało liści użytkowych.tyton ładny wyrosniety. Topaz i Martina mają znacznie więcej 

Opublikowano

Przy tych kosztach cena to 25 zł powinna być minimum. Na drugi rok mało kto posadzi, chyba tylko Ci co muszą, bo mają jakieś programy wzięte. Pytałem u nas na wsi po znaczna większość rezygnuje po tym sezonie. Nie ma sensu za bezcen tego sadzić.