Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swoją drogą jeszcze żadna z firm nie wysyła SMS o rozpoczęciu wykupu. Osobiście radził bym się wstrzymać ze sprzedażą jeśli nie podniosą cen, ale wiadomo jak to jest niestety wśród rolników. Szkoda że rolnicy nie potrafią się tak zjednoczyć razem jak robią to firmy skupowe. Wszystkie firmy zaproponowały nam jednakową cenę z drobnymi tam groszowymi różnicami poszczególnych klas. 

Opublikowano

Bardzo słabo. Trzeba będzie chyba łac wodę od jutra pod podłogi po załadunku.wymieniliśmy w tym sezonie piec w jednej suszarni na drewno i moc grzewcza taka ze nam dół złapało na zielono lekko:) przez to że  na samym początku była za słaba wilgotność. Jakieś 3-4 stopnie jest różnicy pomiędzy wsadem z poprzedniego np sezonu. zanim człowiek się zorientuje ze termometr mokry za mało pokazywał było za pozno.

PM zapowiada początek skupu na koniec sierpnia początek września. Zapowiada tez podwyżkę.i z tych zapowiedzi bd ch...pewnie wielki jak inni nic nie zrobią.co roku to "rekiny " tego biznesu robią jakiś wał 

Opublikowano
Dnia 15.07.2022 o 06:58, STIG13 napisał:

Strobiluryna sama nie wystarczy do wyniszczenia jeśli już jest. Amistarem można zapobiegać ale nie interweniować. Trzeba dodać np difenokonazolu

Mozna poprosić o porade , jakie  dawkowanie Amistar + difenokonazol? 

Opublikowano

Difenokonazol wystarczy na poziomie 125 gram aby zrobić co do niego należy.

Azoksystrobina swoje działanie zaczyna od 100 gram. Im więcej dasz tym dłuższy i mocniejszy będzie efekt zieloności i siła działania. Plus ewentualnie pozostałości ;)

• Thanks 1
Opublikowano

Podpisywaliśmy umowy jak paliwo lub inaczej opał do suszarni były po 5,50 zł , węgiel był jeszcze tańszy a teraz wszystko poszło o 40 % a liście tytoniu ? zapowiadają podwyżki na skupach ale ciekawe o ile może o 20 gr .

Opublikowano
Dnia 18.07.2022 o 13:52, Mariusz2903 napisał:

Podpisywaliśmy umowy jak paliwo lub inaczej opał do suszarni były po 5,50 zł , węgiel był jeszcze tańszy a teraz wszystko poszło o 40 % a liście tytoniu ? zapowiadają podwyżki na skupach ale ciekawe o ile może o 20 gr .

A gdzie jeszcze zapłać ludziom, prąd ja nawet nie liczę własnej pracy. Pora chyba kończyć tą uprawę jak nic się nie zmieni. Zobaczę jeszcze jak będzie na skupie. Jak będzie przewracał ten tytoń i wyciągał po 10 razy z belika to ja ich tam pie***le. Zresztą w tym roku nie zamierzam tego sortować nawet .

Opublikowano (edytowane)

no jakos slabo dojrzewa. 4 suszarnie i jeszcze jedna zeby 2 zrywy byly zrobione, Z tego co widze to conajmniej 10-12 dni po drugim zbiorze trzeba bedzie odczekac bo stanal w miejscu w fazie paka i nie rosnie, dalej sucho sie zrobilo.... Tez macie duzo takiego zielonkawego tam gdzie dotkniete wieszakiem czy lekko uszkodzone?niby sie zólci na ten 1 stopien roznicy ale lapie wszystko co zranione...

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Ja jestem prawie w połowie drugiego zbioru, jeszcze 3 kontenery 2 liści do zebrania i jakieś 0,5 ha trzeba będzie nawlec żeby 3 podejście zacząć.jutro 11 suszarnia. Jest dużo jednak tych zielonkawych uszkodzeń niby się pilnujesz na szpilownicy i wózku ale lekko otrzesz i juz zielone.

Martina u mnie już kwitnie i dojrzewa bezproblemowo Topaz jak piszecie stanął w fazie pąka i drugi liść się zerwie ale na 3 zryw jak nie popada trzeba będzie poczekać.

Opublikowano
Dnia 19.07.2022 o 19:55, Miran napisał:

A gdzie jeszcze zapłać ludziom, prąd ja nawet nie liczę własnej pracy. Pora chyba kończyć tą uprawę jak nic się nie zmieni. Zobaczę jeszcze jak będzie na skupie. Jak będzie przewracał ten tytoń i wyciągał po 10 razy z belika to ja ich tam pie***le. Zresztą w tym roku nie zamierzam tego sortować nawet .

Co roku ten sam tekst że się nie opłaci że koniec , a dalej sadzicie.

Opublikowano

Policzyć tych co w tym roku zrezygnowali to 50% jest mniej tytoniu u mnie na wiosce.ludzie narzekają ale sadzą bo ci mają zrobić? Cześć jest w żaden sposób nie wykwalifikowana i ciężko rozumujaca. Wiec sadzic albo zagranica gdzie tylko wymagają wykonywania prostych czynności i wcale nie jest wymagany język.

Nie chce nikogo w ten sposób obrażać ale tak poprostu jest. W polu u Helmuta na ogorkach czy w Holandii po sadach i belgi nie pracuje kwiat polskiej inteligencji.a polityka unijna wobec małych gospodarstw jest taka żeby przestały istnieć.

Opublikowano (edytowane)

Jedynie mogą prywatnie od kogoś odkupić ale ceny są zawrotne i skąd na to fundusz pozyskać. Potem pytanie co uprawiać.skoro i tak producentów rolnych wszyscy maja głęboko. .

Dyskoteka na całego i co chwilę suszarki stają. .ciekawie się zapowiada 

Edytowane przez basserman89