Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, dragonmt852 napisał:

To ceny Burleya? a były tam ceny virginii?

FCV , Berley - ceny z Brazylii sezon 2021 -22 rok 1, 5 9 dolara  , pewnie Argentyna podobnie , dojdzie jeszcze tańszy z Afryki i PMP , ULTP sobie nakupią a my liczymy na cud cenowy . Widzisz zawirowania na rynku pszenicy i cena kosmos , rynek tytoniu stabilny , ceny też .

Opublikowano

Jedno z wyjść to nie oddawać do pm lub ULTP tytoniu niech się zwijaja z kraju sporo taniej im sprowadzac.to juz masz posiane i puszczone? Ja dzisiaj dopiero lalem wodę w pierwsze paki i jakieś 300 palet zasypane ziemią; p 

Koncerny tytoniowe kręcą cenami wg mnie cała reszta tylko się dostosowuje i testuje rynek ile musi maksymalnie zapłacić żeby ludzie jeszcze sadzili.co to za kraj w którym nic się nie opłaca produkować uprawiać. Niemcy i pół zachodu najchętniej by patrzyły żeby nas te niedorajdy od Putina najechaly a potem by przybyło 5 mln taniej siły roboczej nie licząc tych co z Ukrainy uciekli.ale chu..  tam ważne ze są trzynastki czternastki pińcet plusy teraz już dopłaty do nawozów tarcze anty cividowe, osłonowo inflacyjne i teraz antyputinowska...kur..tyle dają ze od tego dobrobytu się jeszcze w d*pie przewróci. .za rok obstawiam 1000+ dla tych co będą chcieli z kraju spierd..przed tym dobrobytem.taż to się piniendzmi pcha drzwiami i oknami  

Opublikowano

Tak dzisiaj posiałem jakies 350 tacek i puscilem na wode , 30 tys chrystala  i jednak zostawilem tego topaza 50tys wysiane i braklo jakies 8.5 tysia bo dorobilem basen 

sasiad w sobote posial na piasek ponad 200 i mowil  ze w otoczce nie zmarznie xD

jakie parametry woda u cb u mnie ze studni glebinowej ph 7.5  i 320 ec

Opublikowano

Ja wiem czy u mnie glebinowa 😛 13 betonów w dół ph jest o ile pamiętam niższe chyba jak 7 i ec mniejsze jak 0.5.mamy dość "bogata "wode w okolicy. Sprawdzę jutro może nawet. Kranówka ma ph 7.5 ec 0.45 około.

Powiem Ci ze chyba 2 lata wcześniej posiadam piach tez jakieś 250 palet w granicach 19 marca zlalem wodą strasznie i dwie noce tak mroziło w sobotę i niedzielę ze to ziemię z nasionami dosłownie wypchalo z palet ale wschody potem były normalne.ale tunele nie były ogrzewane.w poprzednim roku zainwestowane z piec nadmuchowy i się opłaciło bo największe mrozy i śniegi padly w momencie jak miał wschodzic. Za to rozsada była ładna wyrównana i bez braków. 

Sianie mam zaplanowane do 28 marca także się nie spiesze. Nie wiadomo jaka pogoda przyjdzie w połowie maja jeszcze a zapowiada się dość ciepło za kilka dni. Zawsze można dogrzewaniem go podgonić a jak nie mam jeszcze pół tony saletry wapniowej z poprzedniego sezonu 😛

na spokojnie powinien urosnąć na czas. .tak sieją wszyscy to i ja może bym coś puścił jutro.albo w czwartek. Ciężko jest wyczuć jak bd. 2 lata wcześniej były takie 3 noce w kwietniu ze było powyżej 15 stopni w nocy i dość szybko to uroslo. Żeby tylko potem pod augustowem rozsady nie szukać 

Opublikowano

Tak z wiatrakiem. Chyba 15 kw mocy ma około. Znam ludzi co mają podłogowe zamontowane ale nie potrafią się posługiwać nim tylko grzeją non stop czy ciepło czy zimno.jeden to załatwił tak rozsade ze tylko na saletre reagowała. Sadzonki czarne jak diabeł a po wysadzeniu chyba półtora tygodnia ten tytoń nie mógł się opamiętać.ja tam w sumie o piecu myślałem tylko w kwestii dogrzania tunelu. Ale w poprzednim roku sprawdził się. -10  ponad na zewnątrz szron na tunelu ze można drapac jak szybe z rana ale w tunelu 7×15 jest w stanie podnieść temp o 17 stopni jak mu dasz dodatkowy nadmuch pod palenisko. Ale na metr do niego nie podejdziesz a od rury domowej papierosa możesz odpalać. 

Nic...koniec bajlando tunel wzywa 

Opublikowano

Tez dobre rozwiązanie. Można ewentualnie obudowac istniejący wiatrak takim jakby pudelkiem  żeby zasysane przez niego powietrze w całości trafiał o do pieca.w oryginale jednak cześć powietrza ucieka bokiem.robiłem juz jakieś tam próby ale na ten rok nie będę jeszcze w nim grzebać i przerabiać bo gwarancję mam.ale jest kilka modyfikacji prostych i można spokojnie podnieść jego sprawność niskim kosztem. 

Ewentualnie po wyjęciu szamotki moc wzrasta dwukrotnie ale po 2 sezonach z niego nic nie zostanie :do. 

Opublikowano (edytowane)

tak wzglednie zeby  nie palilo korzeni xD (raz mialem taka sytuacje ze tyton mi palilo a pozniej mysle hmmmm brat nawalil yara z 10 kg na 60m2 a rosada zawsze tak samo robiona a tu jakie cuda dziwy. Jak zaczal mijac krzyzyk palilo wszytko na brazowo...:)

wystarczy 1,5kg na 10 m2 , ale wg mnie lepsze te pyliste niz w granulacie latwiej dostepne skladniki bo w granulacie moze byc po miesiacu  dobrze nie rozpuszczone 

Lepiej poglownie podlewac niz przesadzic pod korzen takie moje zdanie, u nas w okolicy kazdy azofoske stosuje 

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
4 godziny temu, Miran napisał:

Ja właśnie dałem 15kg na 100m2 i się zastanawiam teraz czy troszkę nie za dużo

Ja dałem 8 kg na 100 m2 Jara Mila Complex

Opublikowano

a ja wcale nie daję na piasek tylko później podlewam kristalonem.. w ten sposób kontroluje wzrost i jakość sadzonki.. kiedyś dawałem ale jak korzonki dostały tego nawozu to moment rósł w górę i ciężko było go przytrzymać jak miały być przymrozki..

a 15 kg na 100m2 to myślę że o wiele za dużo..

Opublikowano (edytowane)

U mnie 23 otoczka tez się coś tam dzieje .spokojnie z nawozami to wyjdzie na dobry termin.ja jeszcze całości nie mam wysianej na jeden termin a zapowiadają lekkie ochłodzenie teraz.

Z yara mam takie doświadczenie ze jak nie wymienialem piachu co roku to w 2-3 roku na tym samym podlozu upalalo korzonki lub całe siewki jak dawalem  nawet trochę nowego piachu. Jak mam czas to wywalamstary piach i sypie nowy jeśli czasu brak sciele folie i nowa warstwę piachu usypuje. Dawałem już nawet tak ze odkarzalem stare podłoże dostawałem warstwe 5 cm nowego nawóz i to potrafiło go smalic.jak się odetnie folia to jest wg mnie bezpieczniej. W poprzednim roku przy dogrzewaniu  tunelu wschody po 10 dniach ok były o ile pamiętam 

Edytowane przez basserman89