Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja Topaz tez zamówiłem i Martina na próbę i poczekamy jak ceny bd wyglądać na kontraktacji to coś się zaplanuje sianie.z Simona fajnie wyszło bo Y zero w liściach i wystala do końca.u mnie na wiosce do tego roku praktycznie wszyscy mieli 35.jeden gość 13 i jeszcze inny jakaś inna odmianę francuską ale coś wagowo strasznia katastrofa wyszła nawet 2.5 tony z ha nie było a masa zielona i wieszaki potężne.

Ogólnie  kilka osób miało wcześniej Simone ale większość narzekała na wagę a mi się wydaje ze jest plon wagowo porównywalny do 35.

Mamy jeden kawałek (dzierżawę )gdzie 35 na 20% pola wogole nie wychodzi lekki, liść po wysuszeniu jak blacha ciężko odwilzyc i jeszcze szary jak zajac.co tam było już siane z nawozow i wapna z 5 rodzajów od weglanowego przez tlenkowe i magnezowe i nic go nie rusza. Po całości pola posiania wszystko identycznie i tam idealnie wychodzilo a z tych 20 arów prosto w bela i do biszczy w 5 klasę bo nie było co szukac.

Coś zające cwierkaja o nowych cenach? 

Opublikowano
16 minut temu, STIG13 napisał:

Próbowałeś zrobić analizę gleby tylko z tego placu?

Mało materii organicznej i ph  niższe jak na reszcie pola.składniki niby są ale jakby były niedostępne.dowapnowalismy ta część nawozy dawkowanie były po całości identycznie.pole ogólnie było cały czas orne tylko na tej części co słabo idzie była kiedys łąka. Sąsiad dosłownie za miedza tez sadzi tytoń i mu normalnie rośnie.teraz tam będzie rok przerwy i po zbiorze zboża będziemy myśleć co dalej. Ewentualnie tylko na tej dobrej pod tyton części się posadzi

Opublikowano
10 godzin temu, Leszek0 napisał:

to nawożenie to na ha podajesz? to w h..j.. cena za kg słabsza niż jasny .. jak ze zrywaniem ( zatrudnisz ludzi? ) a suszenie na powietrzu ale korzeń dosusasz?

Nawożenie na ha i już kilkanaście lat bez obornika , tytoń berlej , potrzebuje nawet 160 N w czystym ,cenowo od 10 zł wzwyż , ludzi nie zatrudniam jedynie pomoc sąsiedzka , wszystko suszone napowietrznie we wiatach 20m x 5 m . Największą bolączką suszenia u mnie jest słaby przewiew bo wiaty są osłonięte dookoła lasami .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, basserman89 napisał:

Mało materii organicznej i ph  niższe jak na reszcie pola.składniki niby są ale jakby były niedostępne.dowapnowalismy ta część nawozy dawkowanie były po całości identycznie.pole ogólnie było cały czas orne tylko na tej części co słabo idzie była kiedys łąka. Sąsiad dosłownie za miedza tez sadzi tytoń i mu normalnie rośnie.teraz tam będzie rok przerwy i po zbiorze zboża będziemy myśleć co dalej. Ewentualnie tylko na tej dobrej pod tyton części się posadzi

Jak była łąka to Corg powinno być więcej jak na reszcie. Po wapnowaniu sprawdzałeś odczyn? Spróbuj pełnej analizy. Makro mikro, wapń przyswajalny. 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, STIG13 napisał:

Jak była łąka to Corg powinno być więcej jak na reszcie. Po wapnowaniu sprawdzałeś odczyn? Spróbuj pełnej analizy. Makro mikro, wapń przyswajalny. 

Będziemy prawdopodobnie po zniwach robić analizę jeżeli nadal bd uprawiać. 

Narazie zrobiłem analizę wzrostów cen prądu nawozow i innych środków produkcji to mi wyszło że tytoń nam nadal tanieje.inflacja cpi w ciągu ostatniego roku to ok

7-10%- ta oficjalnie podawana  liczona na podstawie jakiegoś tam koszyka produktów i usług 

Prąd w górę o ok 25% jakiekolwiek nawozy od 30% do 300%,drewno u mnie w LP poszło w zależności od rodzaju od 30 do 40% nowy cennik wypuścili w połowie stycznia. 17 zł to max co nam zaproponują złodzieje przy kontraktacji. Jeśli wszystkie dosłownie koszty idą powyżej 30% a oni pykać mają zamiar o złotówkę w górę to szkoda sensu.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Szary to niby brak fosforu-     i jezeli siejesz wapno i nie odczekasz oko 4-6 tyg i posiejesz fosfor to wejdzie w interakcje z wapnem i bd niedostepny dla roslin tak glosza znawcy i doradcy

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano (edytowane)

Może dojść do reakcji między fosforem a wapniem i powstaniem trudno rozpuszczalnego fosforanu wapnia. W jakim stopniu? Tego nigdzie konkretnie nie widziałem. Z drugiej strony jak nie ma odczynu to glebowego też nie będzie zbytnio.

Koszty poszły mocno do góry w każdej produkcji. Nawozy, np siatki folie do bel masakrycznie. Prąd. Ceny maszyn... Ci którzy dbali o glebę od lat i nie mają piaskownicy trochę będą mieli łatwiej. Będąc realistą nie spodziewam się żadnych spektakularnych podwyżek. Ciekawe czy ewentualna pokryje choć częściowo wzrosty kosztów.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Fosfor z potasem poszedł przed zimą przed sezonem pod orke a wapnowanie zrobione było bezpośrednio po zbiorze pszenicy. Zobaczę teraz po zniwach co się poprawiło bo lekkie korekty z wapnem robiliśmy na wiosnę ale 4 tygodniowy odstęp był zachowany też przed wieloskladnikiem.u was w okolicy sporo osób rezygnuje?  U mnie na wiosce juz całkiem 4 odpadnie jakieś łącznie 12 ha uprawy i dwóch się przyznało ze conajmniej na rok zawiesza lub zmniejsza. A tak to w sumie z wstępnych zapowiedzi będzie ok 20 ha mniej napewno.

Opublikowano (edytowane)

Ta nieprasowana tez jest fajna bo nie trzeba rozbijac grudek od tego sprasowania tylko praktycznie bezpośrednio w palety sypiesz.wadę ma taką ze dłużej ciągnie wodę i w ubiegłym roku z tego co zauważyłem każdy worek miał inna zawartość perlitu, w jednych było mniej w innych więcej.i jeżeli planowalbys sianie w jednym pomieszczeniu z noszeniem palet do tunelu to lepsza okaże się ta prasowana bo po odcisnieciu ta matrycą lepiej ta ziemia się odkształcenia i potem lepiej zachowuje ten kształt dziurki także możesz siać zapakować na paletę i przewieźć bez obaw ze ci się substrat osunie w komórce i przysypie nasiona. Ale znowu tez ta nieprasowana nie obrasta glonami po posianiu tak się nie zazieleni.

Ja zazwyczaj jak napelniam palety ziemia to obijam taką dwukolowke folia kładę obok siebie 4 palety  rozwalam kilka worków i napełniać tacki taka pacą styropianową do zacierania betonu. Dobrze nią się ubija ziemia w komorkach i fajnie jest sciagnac jej nadmiar.żeby woda dobrze podsiakala pilnowac trzeka przy napełniania żeby w palecie przy sypaniu ziemi nie były jakieś puste przestrzenie lub grudki nie rozgnieci one bo słabo woda będę podsiakala a dwa ze sadzonki gorzej będą miały się możliwość ukorzenienia.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Planuję posiać około 150kg soli potasowej jak tylko da się wjechać, na jesieni nie siałem bo dawałem wapno. I teraz nie wiem jak to zrobić by było dobrze. Po wysianiu soli chyba trzeba by było to przemieszac z ziemią, tylko czy się z tego potem gruda nie zrobi? Czy nie mieszać? Jak robicie wiosną z solą u siebie??

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, tofik420 napisał:

Planuję posiać około 150kg soli potasowej jak tylko da się wjechać, na jesieni nie siałem bo dawałem wapno. I teraz nie wiem jak to zrobić by było dobrze. Po wysianiu soli chyba trzeba by było to przemieszac z ziemią, tylko czy się z tego potem gruda nie zrobi? Czy nie mieszać? Jak robicie wiosną z solą u siebie??

Potas nie gryzie się z wapniem. Można było na jesieni. Dopóki nie będzie rozpuszczona w roztworze glebowym dopóty nie będą przemieszczać się wgłąb chlorki. Jeżeli będą w miarę warunki to jakaś brona choć 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

My planujemy za chwile siać fosfor w pole da się u nas o dziwo wjechać. Prawie śniegu nie było w tym roku, suszy nie ma ale chyba i tak rozsiejemy fosfor agregat i potem orka pod tytoń. Może jakieś drobne korekty wapnowania jak się odczeka.soli dawałem na jesienią 100 kg na jednym polu wyszło mi 150.potasu powinno coś zostać z poprzedniego roku. Wyłączyłem ze w formie soli i siarczanowej wyszło ok 200 kg k2o na ha także na bogato 

Opublikowano
24 minuty temu, dragonmt852 napisał:

Polecam tego producenta.listwa z dobrego amelinium i plastik tak nie niszczy się od warunków atmosferycznych po 2-3 latach wyjmujemy klips i bez problemu wkładasz go ponownie i plastik tak nie kruszy. ..3 lata temu MB był po 11 złotych 

• Like 1