Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Miran napisał:

Dużo osób zmienia profil produkcji i przechodzi na uprawę ziół więc nie ma wyjścia muszą brać. W mojej miejscowości w tym roku bardzo dużo osób kończy z uprawą, ja sam zobaczę jeszcze jeden sezon i też coś będę myślał o czymś innym.

Tylko jak wiele osób przejdzie na zioła  to tez to dostanie w łeb i cena pójdzie w dół.  Taka u nas polityka ze jak czegoś jest dużo  to trzeba cenę uwalic. 

Opublikowano
25 minut temu, Migel9107 napisał:

Panowie, jak tam w Łukowej u Pękali? Był ktoś? Bo podobno cena wysoka a słabo coś idzie?

Cena wzrosła poniżej stopy inflacji a wymagania stawiają jakby o 10 zł na każdej klasie dali.jak ktoś wcześniej wspomnial.zdawalismy u nich raz ale na innej stacji jak się nie poprawią to nie będziemy u nich zdawać. Trzeba zapytać szefostwo o pogodę w Dubaju :)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od tytoniu.wozilem koledze ojca tyton do biszczy w pon i miał posortowane na 4-5 klasę i bylo kilka belek 3 i 4-5 jak chciał.ale łt tak u nas ostatnio brała ze nie odstawimy im teraz dostawy.są firmy ze same dzwonią żeby im dostawę zrobić i dobrze biorą pomimo tego w ceny nizsze w cenniku .średnia z dostawy tej samej partii tytoniu wychodziła nam wyższa  jak w łt. Wożą naprawdę ładny tyton ludzie do biszczy i uniwersalu i zdają w 1 klasie A w łt poszedł by w 1 gorszej albo 2 .więc  samemu trzeba kombinować myśleć bo nikt z nas nie sadzi tytoniu pierwszy rok .i wie co i za ile można sprzedać. 

W poprzednim sezonie zbieraliśmy 2-3 razy tyton jak źle broli potemu niby się poprawili ale znowu my nie mieliśmy już towaru

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

U nich pierwsza klasa po 15 musi być co do listka wysortowana żeby nawet kropki nie było ani plamki. W innych firmach trochę bardziej przymykają oko na to. Nic gorzej może i nie pójdzie u nich ale lepiej też nic nie weźmie.

Opublikowano
3 godziny temu, Miran napisał:

U nich pierwsza klasa po 15 musi być co do listka wysortowana żeby nawet kropki nie było ani plamki. W innych firmach trochę bardziej przymykają oko na to. Nic gorzej może i nie pójdzie u nich ale lepiej też nic nie weźmie.

To niech sobie sami po listku przebierają. Wymagania jakby płacili 30zł za kg.....

Opublikowano

Cenę podnieśli pare groszy a w baliku grzebią żeby tylko klase zbic, Tak jak kolega wyżej wspomniał wymagania mają ale żeby dobrze zapłacić to już ciężko a cena gotowej krajanki 70-80zl https://polski-tyton.pl/produkt/tyton-golden-virginia/

Opublikowano

Ciężko powiedzieć... Myślę że na ten rok będzie chyba koniec z podwyżkami. Pytałem u Grzyba i z tego co mówili to nie podniosą więc nie będzie się komu bić. A Pękala jak widać chyba żałuję że podniósł.

Opublikowano

paczka fajek z ua 2-3zl,  wiadomo ile te darmozjady na nas zarabiają,  Sasin mówił w łukowej o holdingu tytoniowym to już z kolesiami zrobił, nawozy, groszek, prąd, paliwo itd. o 100% w górę. A tytoń z 14.. na 15 czyli ok 5%. Praca na godz na 20 zł i nie ma rąk do pracy. Także także, pola zostawiłem na następny sezon ale czy będzie tam tytoń to się okaże w marcu. 

Kaczor mówił że przedsiębiorca trzeba umieć być i ceny podnieść, firmy skupujące to handlarze i spryciarze więc nie chuuuu nie podniosą ceny.

Opublikowano (edytowane)

Możliwe ze PM podniesie i wyrówna takie chodzą słuchy na skupie.wozisismy dzisiaj gorszy tyton i  dobrze poszedł.a pekala nie ma co żałować skoro na taśmie stawia skupujacych takich którzy tylko skubia plantatorow.nawet jakby jescze tak z miesiąc skubali a potem do końca normalnie brali i tak zarobią.jak narazie PM ok bierze i uniwersal.

Co do sasina to on już lepiej niech do polskiego tytoniu łap nie pcha...juz wybory zoorganizowal. Najlepiej jeżeli na taśmach stali by niezależni klasyfikatorzy nie powiązani z firmą skupujaca ewentualnie w asyście pracownika firmy ale to marzenia ścietej głowy i nie realne.

Juz ardanowski zapowiadał w ubiegłym roku holding od zbóż owoców warzyw itd ze państwo to kupi przetworzyć itd. Moim zdaniem lepiej niech nie pchają łap w gospodarkę a samo będzie to funkcjonowało. Jedyne co im wychodzi do dopiero. ... śruby  przedsiębiorcom rolnikom i kupowanie głosów emerytów rencistów itd..

Platforma do dzisiaj zachodzi w głowę ze oni na to nie wpadli ze można kupić sobie wyborców za ich własne pieniądze 

Co chwila zmieniają Minstrukcja rolnictwa jedynie po to żeby tylko zyskać na czasie a wszystkie rzeczy które były do zrobienia na wczoraj od kilku lat spychaja we wszystkie strony nie pochylona się nad nimi.. najgorsze jest to ze nadal mają spore poparcie i jest duże prawdopodobieństwo że utrzymają koryto

Opublikowano
5 godzin temu, tofik420 napisał:

Ciężko powiedzieć... Myślę że na ten rok będzie chyba koniec z podwyżkami. Pytałem u Grzyba i z tego co mówili to nie podniosą więc nie będzie się komu bić. A Pękala jak widać chyba żałuję że podniósł.

A po czym stwierdzasz że Pękala żałuję że podniósł? Dzisiaj przejeżdżałem i parę aut było.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzegorz197 napisał:

PM ma za niskie ceny i jak nie podniosą  na dniach to mogą zamykać skup bo pustki będą. 

Bylem dzisiaj i kolejka była dość długa. Zawsze można wstrzymać się u nich z dostawą lepszych klas 1 i 2 i zdawać te gorsze. W sumie 3 klasę mają po 11 złotych podobnie jak Łt z tym ze w łt masz dwie 3 (tańsza i droższa, jeśli Ci kilka belek w dostawie sklasyfikuje w gorszej to już jest spora strata) bez dopłaty 2 zł uniwersal 3 klasę ma też teraz po 10.30 .Luxtab o ile dobrze pamiętam po 10.50.

Za 4 nigdzie więcej nie dostaniesz i 5  6 jak w PM a jeszcze nie widziałem żeby ktoś sama 1.2.3 suszyl.odebrałem z kilku suszarni gorszy sort i dzisiaj poszło.

Trzeba trochę kombinować żeby jakoś to wyszło finansowo.a robiąc jedna dostawę kilku klas do jednej firmy przeważnie na czymś chcą golic i jest strata ,  lub nie wezmą Ci w dostawie więcej jak X% danej klasy jak to robił Agrotab w poprzednim roku z 1 klasą  (potem brali 1 bez ograniczeń ale obniżyli cenę ).zdawalismy juz różnymi metodami w różnych firmach i lepiej jest dzielić towar na mniejsze partie i nie na raz wszystkie klasy.trochę w jednej firmie trochę w drugiej.

Klasyfikator z łt chciał z ładnej 3 zrobić 4...tak bez pierd..się w konwenanse :) czarodzinie dobrodzieje.w Agrotab ie lepsi byli w poprzednim roku z 2 leciał na 4 :d bo po co to o klasę zanizac jak można o dwie od razu.

Nie żebym tez był nastawiony jakoś anty ŁT ale co roku na jednej lub dwóch dostawach robią jakiegoś wała. Dwa lata temu jednorazowo dostali 1.5 tony pierwszej klasy tyton jednakowy pod względem jakości jakieś 90% było jeszcze z drutów. Cześć dostawy poszło w 1 a cześć w 1A. A Tyton identyczny ,machnelismy ręką bo to ostatnia dostawa a wtedy nikt więcej i tak by nie zapłacił. Ale przez taka i inne sytuacje nie są dla mnie wiarygodni do współpracy 

Opublikowano (edytowane)

Ekspert w łt szybko szybko i o klasę w dół, byłem tam kiedyś z tytonie i co teraz.. trzeba napoje i kiełbasę rozdawać :) na zachętę, może się mylę ale tak to widzę... a 5tka devrinolu 350zk gdzie u kogoś innego można kupić za 300.

http://bilgoraj.com.pl/sasin-i-skiba-w-obszy-zapowiedzieli-powstanie-podmiotu-posredniczacego-handlu-tytoniem-bedacy-spolka-skarbu-panstwa,,3,11,11,1,23395,n.html

Także nasza praca sobie mordy powycierali i z VAT 8 na 23 sprzedaż.

Podwyżki tytoniu byly rok temu, gdy podmioty skupujące musiały dołożyć pisiurom, z 14 zł w górę o 15% na kg, ale nie dla plantatorom, a w tym roku po 0.5 do 1 zł nam plantatorom.

Sumując tytoń podrożał o 3 zł przez ostatni rok, brawo Sasin i spółka zomo

Edytowane przez TabPower
Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie, jak to u was jest z tymi umowami ? Każdy się stara zabierać tytoń i sprzedawać gdzie lepiej płacą ale jak mam umowę w jednej firmie na "2t" a drugiej na "10t" choć gorzej biorą to jak to rozwiązać żeby KOWR się nie przyczepił że umowa nie rozwiązana i żeby "nie stracić w oczach firmy" która rok temu dobrze brała ? A jednocześnie samemu dobrze sprzedać 

Edytowane przez Karol1800
Opublikowano

Robisz aneks do umowy na wiekszy tonaz tam gdzie lepiej biora i tam wolisz klasy za które lepiej płacą.jak źle bierze to zabierasz z uśmiechem tyton i wiezie szczęśliwego w drugie miejsce jak jesteś pewiena ze tam wezmą za lepsze pieniądze. Nie ma co być takim sentymentalnym ze w ich oczach stracisz

Opublikowano

Z jednej strony tak , żadnych sentymentów bo to nasze pieniądze tak jak sami twierdzą. Tylko jak przed kowrem się tłumaczyć? Nie sprzedałem do firmy "A" 10t choć miałem na tyle umowę, bo sprzedałem te 10t do firmy "B" z aneksem ? 

Opublikowano (edytowane)

Kowr nie ma nic do tego aby Ci się zgadzają ilość ogólnie ton sprzedanych z arealem jaki masz obsadzony.to zazwyczaj masz + - kilkaset kilo z hektara.zresztą  cześć firm chce czasem takie oświadczenie ze się nie zdało zakładanego tonazu przez wysoki grady przymrozki.i to wszystko. W ubiegłym roku Pani się oburzyla bo napisałem ze źle brali to nic nie zdalismy u nich to musiałem drugi raz pisac...

Tylko musisz pamiętać żeby wszystkie aneksy papiery potwierdzające to ze zwiększyła gdzieś tonaż odesłać do kowru bo to ważne 

Opublikowano
Dnia 29.10.2021 o 12:37, basserman89 napisał:

Kowr nie ma nic do tego aby Ci się zgadzają ilość ogólnie ton sprzedanych z arealem jaki masz obsadzony.to zazwyczaj masz + - kilkaset kilo z hektara.zresztą  cześć firm chce czasem takie oświadczenie ze się nie zdało zakładanego tonazu przez wysoki grady przymrozki.i to wszystko. W ubiegłym roku Pani się oburzyla bo napisałem ze źle brali to nic nie zdalismy u nich to musiałem drugi raz pisac...

Tylko musisz pamiętać żeby wszystkie aneksy papiery potwierdzające to ze zwiększyła gdzieś tonaż odesłać do kowru bo to ważne 

Witam, orientuje się ktoś do kiedy są dopłaty do tytoniu?