Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słomex podniósł ceny tytoniu dziś przyszedł sms

13 godzin temu, basserman89 napisał:

w uniwersalu jak posortowalismy tak wzieli dzisiaj rano, na 3 belkach sie pomylil i dal klase wyzej:) ( niestety nawet po zdaniu ,tej premi zapewne to sie wyrowna z PMP i pekala zalezy w´jak w w tych firmach beda brac ale na nariazie jest ..ujowo ale stabilnie jak co roku). jutro pekala ...juz nie moge doczekac sie marudzenia Pani agromonki Ewy :) do pewnego momentu ma to swoj urok ale czasem przesadza ..ulubiona Pani agronom plantatorow z ulazowa ..

ogolnie slychac chwilowo narzekania na firmy ktore cos podniosly, pmp nie podnosilo ale ktos tam cos pod stacja mowil ze sie popsulo, dzikow podniosl ale tam nigdy rewelacyjnie nie brali i placili jakby nie chcieli i nie mogli... w ubieglym sezonie jak odpuscili limit w dostawie 1 klasy nawet cene obnizyli..

chwilowo sie nie wybieramy do luxtabu to tez sie nie wypowiem ale tam nigdy nie mielismy z nimi problemu.. w ubieglym sezonie z dzikowa zabralismy tyton zawiezlismy tam i poszedl dwie klasy wyzej,czyli w sumie tak jak byl przesortowany.( obie firmy mialy niemal identyczne taryfy wykupowe)

sadzil ktos moze odmiane martina? cos powie bo za chwile powinno sie zamawiac nasiona a na razie tak sie wahamy  czym w nastepnym roku zaskoczyc somsiada

Powiem tak miałem simone i martine  na początku simona była zolciejsza  potem poza polowa  zrywania nastąpiła zmiana i Martina zżołkła  a simona mogła stać dłużej.  Wagowo i wzrostem podobne do siebie. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.10.2021 o 12:22, Miran napisał:

Gorzej niż w Universalu. A u Grzyba ktoś sprzedawał ostatnio?

Mogę potwierdzić ze dużo gorzej jak w uniwersalu.

Jak nie podwyżki wszystkiego to pośrednik Cię wykonczy. Na końcu to się zostanie sama robota. 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

Mogę potwierdzić ze dużo gorzej jak w uniwersalu.

Jak nie podwyżki wszystkiego to pośrednik Cię wykonczy. Na końcu to się zostanie sama robota. 

Troszkę podwyższyli a mają wymagania jakby co najmniej 10 zł na kg dali więcej.

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Aroo22 napisał:

Raz sprzedawałem to było dobrze. Teraz też cenę coś podnieśli. 

Ale wzięli lepiej czy tak jak było.  W tamtym roku jak sprzedawalem przy końcu wykupu to wzięli o klasę lepiej niż było planowane. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Przyszedł sms z universal podwyżka dla tytoniu virginia , stawki u agronoma , ja mam berley to co mi z tej podwyżki .

Edytowane przez Sebastian177
Bład
Opublikowano

Jak podnieśli na 16 netto bez premi, to mogę podjechać zobaczyć, ale jak powie że 1 to 2 to będzie mi musiał zapłacić za transport na skup i zapakować tytoń na przyczepę, zostawię zamknięty traktor pod taśma i pójdę na piwo.....;)

Opublikowano

Dużo osób zmienia profil produkcji i przechodzi na uprawę ziół więc nie ma wyjścia muszą brać. W mojej miejscowości w tym roku bardzo dużo osób kończy z uprawą, ja sam zobaczę jeszcze jeden sezon i też coś będę myślał o czymś innym.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby w każdej firmie uczciwie klasyfikowano tyton od początku do końca kampani wykupowej to tak wielu by nie rezygnowalo. Jedyne na czym zależy firmie skupujacej to dostać tanio towar i drożej sprzedać. Dobrze przeszukać bela żeby trafić kropkę plamki i od razu klasa dwie w dół. Niestety system jest tak skonstruowany ze klasyfikacji zawsze dokonuje pracownik danej firmy skupujacej.w innych krajach juz dostrzegają ten problem i szukają innych rozwiązań. Bylem świadkiem jakieś niecałe dwa tygodnie temu na jednej stacji wykupowej jak para pracowników firmy wykupowej dogadywala się jak będą brać w danym dniu tytoń. Za co uwAlan na klasie i czego szukac itd. Kabaret i patologia....

Edytowane przez basserman89