Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie przespane bylo obrywanie spodnich lisci o tydzien i sie pojawila na jednym kawalku(odmiana 35, mala wentylacja miedzyrzedzi i tyton bezposrednio za zabudowa wiejska posadzony) , popryskalismy ekonomem 2 kg na ha i dalej nie idzie( zalecane 2,5 kg na ha).jezeli ta kropka byl maczniak, chyba ze jakas inna jest przyczyna ze sie pojawilo.

Opublikowano
Dnia 5.07.2021 o 16:56, LipinyTabaca napisał:

DOpytam jeszcze gdzie mozna kupic takie kartony i jak sie nazywaja 

Ja mam 12 sztuk używane na sprzedaż 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Ile azotu poszło i jaka klasa ziemi bo piękny ?

Polifoska 6 150kg ,bontar 240kg, i 150 kg superfosfat prosty, przed sadzeniem po około 50kg saletry. Po posadzeniu 3kg mocznik plus 3kg siarczan magnezu i około 2kg kristalon zielony. To całe nawożenie.a ile azotu to trzeba liczyć. Klasa około 1ha to 4 a reszta to 5

Edytowane przez tofik420
Opublikowano
3 minuty temu, tofik420 napisał:

Polifoska 6 150kg ,bontar 240kg, i 150 kg superfosfat prosty, przed sadzeniem po około 50kg saletry. Po posadzeniu 3kg mocznik plus 3kg siarczan magnezu i około 2kg kristalon zielony. To całe nawożenie.a ile azotu to trzeba liczyć. Klasa około 1ha to 4 a reszta to 5

Dużo fosforu dałeś .

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Dużo fosforu dałeś .

u mnie siany na jesieni byl wzbogacony  plus sol potasowa .po 200 kg na kazdy ha. jutro zrobie zdjecia swojego jak podzialam z rana w suszarni.aro masz ladny tyton.u mnie kilka kawalkow zlapal grad .a laczne wymoki na wszystkim to mniej wiecej to co u Ciebie na tym zdjeciu

Opublikowano

Dawki jak co roku. Tego roku zastosowałem Radipak z agroloku i chyba to go ciągnie. Fosforu nie tak dużo bo zwykła 19 a potasu raczej za mało przy tym wzroście.

Opublikowano
1 godzinę temu, tofik420 napisał:

Dawki jak co roku. Tego roku zastosowałem Radipak z agroloku i chyba to go ciągnie. Fosforu nie tak dużo bo zwykła 19 a potasu raczej za mało przy tym wzroście.

o tym radipaku slyszalem od plantatora z ulazowa niby daje powera dobrego.

Opublikowano
56 minut temu, STIG13 napisał:

Tytoń dobrze reaguje na mikrobiologię.

Tu macie porównanie sadzonki zaprawionej SuperPower kontra bez

IMG_20210706_233334.jpg

u mnie wychodzi tanio ema 5 ema farma plus..w jednym z przegladow tytoniowych jest artykul na temat swosowania Rhizowital elekty sa podobne jak u Ciebie i u mnie na flancu z palety na piachu.. jeszcze tylko nie wiem jak to na hydroponice wprowadzic jak sa srodki od grzyba w wodzie.narazie daje kristalon fosforowy na start i czesciowo w drugiej dawce i jest juz o wiele lepiej jak ten 'pelnoloetni ' 18 18 18 od poczatku do konca ,

Opublikowano
17 godzin temu, STIG13 napisał:

za to mało potasu, ale jak widać rośnie ;)

Niedobór potasu wyjdzie po wysuszeniu liści , potas nie jest plonotwórczy ale na kolor ma wpływ . W tym roku nie zastosowałem potasu w zbożach ale dałem 90 kg czystego fosforu efekt więcej jak zadawalający , przy uprawie tytoniu typu Berley zawsze stosuje 150 kg czystego potasu nie zawsze kolor jest , zależy od wilgotności gleby i powietrza 

Opublikowano

powiedzenie że potas nie jest plonotwórczy to co najmniej duże nadużycie ;) Dla roślin uprawnych potas jest drugim po azocie najbardziej plonotwórczym pierwiastkiem. Czyli w zbożu nie dałeś tego czego pójdzie tyle co i azotu. W rok nie będziesz widział różnicy bo pociągnie z ziemi. W tytoniu owszem to w dużej mierze wybarwienie. Ale też aktywacja enzymów, gospodarka wodna, jakość liścia a w efekcie plon (tak w skrócie)

Opublikowano

Stig13 zgadzam się z Tobą. U mnie mam cichą nadzieję że potas został z ubiegłego roku niewykorzystany.

Zdjęcie z dziś.

I zdjęcie z tego samego kawałka dokładnie z 6 lipca z roku ubiegłego.

IMG_20210707_131651_3.jpg

IMG_20200706_183728_7.jpg

Opublikowano

ja miałem ubezpieczony i grad był 25.06 A oględziny mam ustalone na 25.07 I teraz sobie pomyśleć czy jest wogole sens ubezpieczac jak oni mają takie podejście, mowa tutaj o PZU

Opublikowano
2 godziny temu, mixolss napisał:

ja miałem ubezpieczony i grad był 25.06 A oględziny mam ustalone na 25.07 I teraz sobie pomyśleć czy jest wogole sens ubezpieczac jak oni mają takie podejście, mowa tutaj o PZU

to niezłe jaja