Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Aroo22 napisał:

Zależy jak duży jest ten tytoń przy obrywnaniu spodów. U mnie juz by nie wjechał ciągnikiem w rządki. Więcej szkód by zrobił niż pożytku z tego zabiegu. W tunelu do wody previcur z ridomilem, później przed wysadzeniem 2-3 opryski topsinem i pictorem. W polu jeden zabieg pictorem i to wszystko jeżeli chodzi o ochronę przed chorobami. 

no ale w polu to pryskasz chyba jeszcze od wciornastka?

Opublikowano
43 minuty temu, dragonmt852 napisał:

no ale w polu to pryskasz chyba jeszcze od wciornastka?

Akurat pytanie było o ochronę przed chorobami. Tak pryskam, do tego jakieś odżywki, nawozy dolistne. 

Opublikowano

U nas pod Zamościem mniej, w ciągu weekendu dobijamy do 30. Ja wczesną wiosną głęboszowałem na 50cm i ładnie wchodzi. Ale sadzić dalej nie da, za bardzo się klei

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Hubert2523 napisał:

Ile miedzianu na hektar i którego. Bo jest wp50 i exstra

miedzian extra 1,5l na h polecam kupowac na internecie zawsze na kazdym srodku zostaje kilka kilkadziesiat zl w kieszeni

pierwszy przyklad w okolicy miedzian waha sie od 45 -55zł za litr a na necie 39zl

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Leszek0 napisał:

A ile wody na ha przy zabiegu z miedzianem dajesz?

375-400na h zeby dobrze spryskac cale rosliny..

plus adiuwant zeby dluzej i lepiej dzialaly srodki

4 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

A jak z huwasanem stosuje ktoś?

raczej nie do stosowania na rosliny

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Inazuma stosujecie? Jesteście zadowoleni z działania? Bo za niedługo to chyba tylko to zostanie albo i nawet nie. Stosowałem sam acetamipryd czyli jedna z substancji inazumy w ziemniakach od stonki ale działanie marne. Tutaj są niby dwie substancje i dlatego pytam.

Opublikowano
12 minut temu, Miran napisał:

Inazuma stosujecie? Jesteście zadowoleni z działania? Bo za niedługo to chyba tylko to zostanie albo i nawet nie. Stosowałem sam acetamipryd czyli jedna z substancji inazumy w ziemniakach od stonki ale działanie marne. Tutaj są niby dwie substancje i dlatego pytam.

my stosujemy i raczej dobrze dziala.. na pierwszy raz pojechane bylo wlasnie inazuma..od jutra 'los owados' (nic konkretnego nie dostalem w okolicy), a kohinor ma dobre dzialanie ale w wyzszych temperaturach..jakie dolistne dajecie na pierwszy raz tak po 2 tygodniach od posadzenia?... wszystko co dobre i dzialalo nam zabrali.. od przyszlego roku chyba tylko packa na muchy bedzie

na jednej dzalce bedzie u nas meksyk bo niedoszacowalismy prawdopodobnie azot i jakos bedzie trzeba to teraz zbijac...prawdopodobnie na 1 raz 2 kila kristalonu fosforowego potem fosfor potas magnez w dolistnych... po 2 tygodniach od posadzenia plantacja w 60 procentach wyglada jak w normalnym roku po 3 a dobrej pogody jeszcze nie bylo

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.05.2021 o 21:08, basserman89 napisał:

my stosujemy i raczej dobrze dziala.. na pierwszy raz pojechane bylo wlasnie inazuma..od jutra 'los owados' (nic konkretnego nie dostalem w okolicy), a kohinor ma dobre dzialanie ale w wyzszych temperaturach..jakie dolistne dajecie na pierwszy raz tak po 2 tygodniach od posadzenia?... wszystko co dobre i dzialalo nam zabrali.. od przyszlego roku chyba tylko packa na muchy bedzie

na jednej dzalce bedzie u nas meksyk bo niedoszacowalismy prawdopodobnie azot i jakos bedzie trzeba to teraz zbijac...prawdopodobnie na 1 raz 2 kila kristalonu fosforowego potem fosfor potas magnez w dolistnych... po 2 tygodniach od posadzenia plantacja w 60 procentach wyglada jak w normalnym roku po 3 a dobrej pogody jeszcze nie bylo

tyle odżywek jak liści dużych nie ma , dolistnie będziesz ładował to pod korzeń nie ma nic ? U mnie poszło 300 kg sól potas . 300 kg polidap 500 kg salmag 200 kg saletra amonowa , po posadzeniu już 2 zabiegi od wciorniastka - mospilan 200 g na ha , z pielnikiem jeszcze nie wchodzę , oprysk 0, 75 l comandu na ha  

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mus napisał:

Korzysta ktoś z pielnika hydraulicznego w tytoniu i mógłby polecić ?

Mam pielnik firmy Jagoda model Zuza 3 jest on 2-sekcyjny wyposażony w zbiornik na olej hydrauliczny, multiplikator z pompą oraz chłodnice oleju.

Wydajność pielnika to 2 do 3 ha na dzień. Trochę kosztuje ale warto :)

Edytowane przez mateo93