Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, dragonmt852 napisał:

po commandzie nie powinno być problemów

Właśnie niestety jest. Command wydaje mi się że w dużej dawce 0.8l/ha i później wyłazi chwastnica. Na jednym kawałku to mam głównie taki problem.

Opublikowano
7 godzin temu, Miran napisał:

Właśnie niestety jest. Command wydaje mi się że w dużej dawce 0.8l/ha i później wyłazi chwastnica. Na jednym kawałku to mam głównie taki problem.

w poprzednim roku na jednej dzialce dalismy dokladnie taka dawke i na ciezkiej ziemi byla masakra z tym chwastem.doslownie zaszylo plantacje.ciezko to potem nawet pielnikiem zwalczyc,bo zabija i nawija sie na gwiazdy. jak tam plantacje po wysadzeniu?

Opublikowano
56 minut temu, basserman89 napisał:

w poprzednim roku na jednej dzialce dalismy dokladnie taka dawke i na ciezkiej ziemi byla masakra z tym chwastem.doslownie zaszylo plantacje.ciezko to potem nawet pielnikiem zwalczyc,bo zabija i nawija sie na gwiazdy. jak tam plantacje po wysadzeniu?

Rosną powoli, jak narazie pogoda sprzyja. Oby tak było do końca. Trzeba będzie czymś go zasilić ma dniach

Opublikowano

Mam taką sprawę ze sąsiad mi zarzucił ze u niego w tytoniu, ktory posadził tydzien temu sa uszkodzenia po Agritoxie, ktory zastosowalem w pszenicy jakies 2tygodnie temu, uwaza ze jest uszkodzone nawet kilka rzadkow, a sam zauważył ze pierwszy od miedzy jest najlepszy i teraz co, ciecz w cudowny sposób ominela pierwszy rzadzek i przeszla na kolejne? dodam ze nie bylo zadnego wiatru i nie zwiewalo cieczy, na krzakach nie ma żadnych charakterystycznych śladów uszkodzenia takich jak przebarwienia pozwijane liście, czy pousychane, jego pole jest dluzsze niz moje z pszenica i tam dalej wyglada jego tyton tak samo, nie ma jakiejs lini czy cos, ktora sugerowalaby ze to ja przypalilem mu tyton opryskien na zboże, według mnie to posadził po prostu byle jakim tytoniem z palet bardzo nierownym, bo duze krzaki sa zielone i ladnie wyglądają, a te male jak wyglada tak wygladaja, albo po prostu gnije mu bo,nie zabezpieczyl w tunelu, co o tym sadzicie bo według mnie to nie ma zadnych dowodów, stwierdzajac ze tydzień po posadzeniu juz widzi ze mu nie rosnie chociaz dopiero co sie przyjal i jest dosyć zielony

Opublikowano

kristalon do kazdego wjazdu + mikro w plynie ...

Jakie dawki miedzianu ktos sie orientuje? 

Na miedzainie wp 50 pisze np na pomidor 2.5-3kg 

a na miedzianie 350 pisze na pomidora 2-2.5l   nie wiem dlaczego bo ten jest slabszy xD

Opublikowano
5 godzin temu, Miran napisał:

Mikro jakieś dajecie? Czy tylko mocznik/kristalon?

narazie podsialismy jakies 2,5 ha saletra wapdniowa ok tydzien po wysadzeniu. potem jest w planach kristalon fosforowy , siarczan magnezu lub mikrokomplex z intermagu ,magnez plus mikro 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Aroo22 napisał:

Dzisiaj zasilony tytoń mocznikiem 5kg/ha, mikroelementy w florovicie i inazuma na wciorniastka. 

inazuma dobry,mam plantacje z hydroponiki ladnie przycieta co tydzien po posadzeniu wyglada jak w ubieglym roku prawie po mc..ladna zielona .

wali u was tez drutowiec? niby cos sie pryskalo ale jest masakra .najprawdopodobniej pielnikiem go za***ie..... bo nie mam juz do niego sily, a nigdzie nie dostanie starych sprawdzonych srodkow .tyton sadzony ostatni kawalek okolo pt a juz widac podjedzone krzaki

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.05.2021 o 23:31, dragonmt852 napisał:

Mam taką sprawę ze sąsiad mi zarzucił ze u niego w tytoniu, ktory posadził tydzien temu sa uszkodzenia po Agritoxie, ktory zastosowalem w pszenicy jakies 2tygodnie temu, uwaza ze jest uszkodzone nawet kilka rzadkow, a sam zauważył ze pierwszy od miedzy jest najlepszy i teraz co, ciecz w cudowny sposób ominela pierwszy rzadzek i przeszla na kolejne? dodam ze nie bylo zadnego wiatru i nie zwiewalo cieczy, na krzakach nie ma żadnych charakterystycznych śladów uszkodzenia takich jak przebarwienia pozwijane liście, czy pousychane, jego pole jest dluzsze niz moje z pszenica i tam dalej wyglada jego tyton tak samo, nie ma jakiejs lini czy cos, ktora sugerowalaby ze to ja przypalilem mu tyton opryskien na zboże, według mnie to posadził po prostu byle jakim tytoniem z palet bardzo nierownym, bo duze krzaki sa zielone i ladnie wyglądają, a te male jak wyglada tak wygladaja, albo po prostu gnije mu bo,nie zabezpieczyl w tunelu, co o tym sadzicie bo według mnie to nie ma zadnych dowodów, stwierdzajac ze tydzień po posadzeniu juz widzi ze mu nie rosnie chociaz dopiero co sie przyjal i jest dosyć zielony

nic ci nie zrobi nie bój się siła wyższa a nawet odszkodowanie jak by chciał to po zbiorach będziesz widział ,oprysk od miotły poraża tytoń jak zaleci od miedzy , puma to samo już nie raz mi tak poczęstowali ci co pryskali zboża nie kłóciłem się zaleciało trudno

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

Heh, aktualnie to wygląda to tak że on ma pole z tytoniem dłuższe od mojej pszenicy z 50 metrów i na tych 50 metrach tytoń wygląda jeszcze gorzej więc to nie może być od mojego oprysku bo mojej pszenicy już tam nie było a tytoń tak samo ciulowy, nawet i gorszy, a najlepsze jest to że on 5 lat temu jak pryskał swój owies to mi tytoń uszkodził nawet mam zdjecia (oba wykonane w odstępie 4 minut), ale ja się nawet nie odezwałem

20160703_200711.jpg

20160703_201116.jpg