Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Miran napisał:

Mogę po ścięciu podlać owadobójczym czy coś to będzie przeszkadzać?

lepiej podlac previurem lub opryskac lub pictor zalezy co uzywasz no i na sam wieczor. owadobojczym raczej krzywdy mu nie zrobisz chyba ze bedziesz podlewal w poludnie lub pryskal w tunelu. ja robilem wieczorem pierwszy raz kohinorem w tym sezonie, troche pozno ale lepiej go zabezpieczyc. po cieciu wazniejsze jest `opatrzenie ran' po strzyzeniu zeby jakis grzybek sie nie wladowal.a do pryskania od owadow dalem kohinor 10 ml  na 10 litrow wody i poszly mi dwa opraskiwacze na 3 tunele..troche malo ale mysle ze styknie

1 godzinę temu, tyui napisał:

Jaka dawka siarczanu magnezu stosujecie przy podlewaniu? Czy można dać z kristalonem? 

ja nigdy do tego roku nie uzywalem siarczanu ale zrobilem probe na hydroponice ok 200 gram na 1000 litrow wody i sadzonka jest jak z przegladu tytoniowego.nie wyazotowana nie wygoniona nawozem i cieplem jak w poprzednim roku mysle ze jedno max 2 ciecia i bedzie idealna w pole. dalem dzisiaj tak a sprobowanie 150 gram kristalonu zielonego i 100 siarczanu na mauzera 600 l do podlewania to za kilka dni zrobie zdjecie jak to wyglada.mysle ze spokojnie mozesz mieszac z kristalonem, raczej ten fosfor nie ucieknie z niego. na wodzie rzucalem troche nawozu i bede konczyl na ec 1,6 potem juz tylko koszenie

na hydroponice dawalem 300 gram kristalonu zoltego 400 gram zielonego 200 siarczanu magnezu okolo .a reszte jak bedzie brakowalo do 1,6 bede dokladal zielonym. i jesze jakies 300 pekacidu wyszlo mi na 1000 litrow

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Co mu jest ? Leci codziennie coraz więcej i nic mu nie pomaga, korzeń ma ładny a od góry go bierze i posuwa się to na kolejne paletki i idzie z jednego miejsca tunelu

IMG_20210511_115040.jpg

IMG_20210511_115046.jpg

Edytowane przez 19seba
Opublikowano
34 minuty temu, 19seba napisał:

Co mu jest ? Leci codziennie coraz więcej i nic mu nie pomaga, korzeń ma ładny a od góry go bierze i posuwa się to na kolejne paletki i idzie z jednego miejsca tunelu

IMG_20210511_115040.jpg

IMG_20210511_115046.jpg

Pryskałeś go czymś ? Może opryskiwacz był nieumyty?

Opublikowano

Opryskiwacz płukany po 3-4 razy , pryskany był topsinem , previcurem, na wciornastka też i raz zaczeło wylatywać z kilku paletek i teraz się powoli przesuwa dalej , wietrzony jest i nic to nie daje

Opublikowano
19seba napisał:

pierwsze to zacznij od wyrzucenia palet które są już w takim stanie żeby się nie roznosiło dalej

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, 19seba napisał:

IMG_20210511_115040.jpg

IMG_20210511_115046.jpg

Moim zdaniem to źle wyplukany  opryskiwacz. Zostało resztki randapu lub chwastoksu. 

6 godzin temu, 19seba napisał:

IMG_20210511_115040.jpg

IMG_20210511_115046.jpg

Moim zdaniem to źle wypłukany opryskiwacz.  Została jakaś pozostałość po środku chwastobojczym. Miałem kiedyś podobnie na polu jak pryskalem miedze i opary zalecialy na tyton 

Opublikowano
2 godziny temu, Grzegorz197 napisał:

Moim zdaniem to źle wyplukany  opryskiwacz. Zostało resztki randapu lub chwastoksu. 

Moim zdaniem to źle wypłukany opryskiwacz.  Została jakaś pozostałość po środku chwastobojczym. Miałem kiedyś podobnie na polu jak pryskalem miedze i opary zalecialy na tyton 

Ale gdyby był zle wypłukany to by spaliło kawałek i koniec albo wszystko by poszło , a to się z każdym dniem coraz dalej roznosi , a pryskany był już kilka razy a w tym roku opryskiwacz nie był używany do niczego innego tylko tyton

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, 19seba napisał:

IMG_20210511_115040.jpg

IMG_20210511_115046.jpg

po co pervicur i topsin ile tego topsinu dałeś to silny środek mógł poparzyć  może ktoś ci  w nocy herbicydem poleciał brałeś to pod uwagę tace były okey ? opryskiwacz  nawóz jaki bo saletra też wypali jak się dokładnie nie spłucze a jeszcze jedno co jest pod paletą  dałem raz na piasek nawóz z chlorem i dużo azotu słabo zlałem piach wodą jak korzenie doszły do piasku upaliło podobnie 

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

po co pervicur i topsin ile tego topsinu dałeś to silny środek mógł poparzyć  może ktoś ci  w nocy herbicydem poleciał brałeś to pod uwagę tace były okey ? opryskiwacz  nawóz jaki bo saletra też wypali jak się dokładnie nie spłucze a jeszcze jedno co jest pod paletą  dałem raz na piasek nawóz z chlorem i dużo azotu słabo zlałem piach wodą jak korzenie doszły do piasku upaliło podobnie 

6ml/ 5l wody na cały tunel , eee z tym herbicydem to odpada :) saletrą nie był zasilany jedynie na piachu rozsypany jest hydrocomplex i na tym rośnie

Opublikowano
1 godzinę temu, 19seba napisał:

6ml/ 5l wody na cały tunel , eee z tym herbicydem to odpada :) saletrą nie był zasilany jedynie na piachu rozsypany jest hydrocomplex i na tym rośnie

ile tego hydrokomlexu poszło na piasek rozsypany nawóz czy rozpuszczony w wodzie ?

Opublikowano
10 godzin temu, dragonmt852 napisał:

Ja dzisiaj zaczynam

my zaczniemy po niedzieli, jutro poprzycinam go troche i pasuje do konca tygodnia pola opryskac i ciac w miedzyczasie.deszcze nadaja, niech pada troche sucho w polach po tych 'upalach' u mnie na wiosce jeszcze nikt nie sadzi.

Opublikowano
Dnia 12.05.2021 o 15:37, Mariusz2903 napisał:

ile tego hydrokomlexu poszło na piasek rozsypany nawóz czy rozpuszczony w wodzie ?

na piasek sypiemy , tak na oko ale nie ma tego nie wiadomo ile