Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Hubert2523 napisał:

Pielnik hydrauliczny czy na gwiazdy?A może coś jest jeszcze ciekawszego? Czekam na opinie posiadaczy. Jak te maszyny dają radę tytoniu

Pielnik hydrauliczny ZUZA 3 2-rzędowy firmy Jagoda. Sprawdza się w tytoniu bardzo dobrze. Wydajność pracy tej maszyny to od 2 ha do nawet 4 ha/dzień (10 h pracy)

Opublikowano

my od tego sezonu mamy solana 3 sekcyjnego na gwiazdach, fajnie byloby dokupic walki strunowe do niego i podsiewacz nawozow to bylaby juz bajka..inna kultura pracy czlowiek sie tak nie umacha jak na dziabaczce , 2 pola dalej widzalem wlasnie jak gosc mlode maliny opielal hydraulicznym to tez robi to mega robote tylko jak sucho troche kurzy:D

Opublikowano

U nas ten pielnik na gwiazdach nie nadaje się na nasze kawałki bo mamy sporo pagórków i skosy, na których ściągałoby cały pielnik na jedną stronę i wycinałby sadzonki. Dlatego zdecydowaliśmy się na ten hydrauliczny i jesteśmy zadowoleni z efektów pracy.

Jak jest sahara na polu to faktycznie kurzy się i to bardzo :)

Opublikowano
Dnia 5.12.2020 o 09:56, Grzegorz197 napisał:

Dopytuje się o odmiany bo w tym roku ponioslem porażkę.  Kilka lat miałem 35 ale w tym roku co było to już nie wiem jak to nazwać.  Wcześnie zakwitl  lekki wciornastek dużo i innych chorób.  I dlatego chcę zmienic bo juz jej nie będę sądził.  I stad te moje zapytania.

a może nawożenie słabe?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o pielnik to polecam na gwiazdach. Szkoda się bawić w hydrauliczne bo wydajność słaba i sprzęt jest przekombinowany... Po co wam podsiewacz do nawozu ? Jak macie pole ubogie w składniki to nawet możecie rsm lać i nie urośnie...

Opublikowano

Jak sadzisz na piachach to może i zda to egzamin z racji łatwiejszego wypłukiwania się składników w głąb gleby. W tym roku nic nie dawałem dolistnie i nie dość że tytoń wytrzymał mróz prawie bez żadnych strat to jeszcze bardzo szybko odbił i urósł jak zawsze. 

Opublikowano
19 minut temu, grapen23 napisał:

Jak sadzisz na piachach to może i zda to egzamin z racji łatwiejszego wypłukiwania się składników w głąb gleby. W tym roku nic nie dawałem dolistnie i nie dość że tytoń wytrzymał mróz prawie bez żadnych strat to jeszcze bardzo szybko odbił i urósł jak zawsze. 

w tym roku mielismy posadzone tak pol na pol na piachudrach i na ziemi co lepiej trzyma skladniki.tam gdze bylo podsypane rekami na piachach potem dolistnie biostymulatorem i npk efekty byly piorunujace. w przyszlym roku praktycznie caly areal bedzie na lzejszej ziemi sadzony,dltego rozwazamy ten podsiewacz

Opublikowano
22 minuty temu, basserman89 napisał:

w tym roku mielismy posadzone tak pol na pol na piachudrach i na ziemi co lepiej trzyma skladniki.tam gdze bylo podsypane rekami na piachach potem dolistnie biostymulatorem i npk efekty byly piorunujace. w przyszlym roku praktycznie caly areal bedzie na lzejszej ziemi sadzony,dltego rozwazamy ten podsiewacz

I tutaj się zgodzę. Na piachach jak najbardziej trzeba dosypywać a szczególnie w takim roku jak ten gdzie deszcze występowały jedynie w formie ulew...

Opublikowano

Szanowni plantatorzy nie dajcie sie oszukiwac przez kupujących  w ue nie stosuje sie  tak rozbudowanej klasyfikacj tytoniu w niemczech tyton odstawia sie w  kartonach.workach  nikt nie slyszało układaniu tytoniu w bele czy wiązanie  itak idzie do maszyny jest odzyłowany i ciety walczcie o godne wynagrodzenie za ciężką prace  

Płatnośc niezwiązana bedzie obowiązywac na dotychczasowych warunkach w 2021 i 2022 roku 

pozdrawiam i nie dajcie sie tym oszustom  niech sobie sprowadzą tytoń z malawii

Opublikowano
13 godzin temu, adek1614 napisał:

Jakie odmiany na przyszły sezon planujecie? Ja miałem SIMONE ale na przyszły rok zamówiłem z kumplem RAFAELLE. 

Co powieszone Simone. Dlaczego juz jej nie będziesz sądził. ? 

Opublikowano
21 godzin temu, adaammek napisał:

Szanowni plantatorzy nie dajcie sie oszukiwac przez kupujących  w ue nie stosuje sie  tak rozbudowanej klasyfikacj tytoniu w niemczech tyton odstawia sie w  kartonach.workach  nikt nie slyszało układaniu tytoniu w bele czy wiązanie  itak idzie do maszyny jest odzyłowany i ciety walczcie o godne wynagrodzenie za ciężką prace  

Płatnośc niezwiązana bedzie obowiązywac na dotychczasowych warunkach w 2021 i 2022 roku 

pozdrawiam i nie dajcie sie tym oszustom  niech sobie sprowadzą tytoń z malawii

całe życie powtarzam że tak idiotycznie wyśrubowanych taryf nie powinno być według mnie takie kolory tytoniu rzadko występują  mówię o 1 i 2 klasie a co do niezwiązanej to skąd te wiadomości ? czyli stawka najniższa z 2020 roku ?

Opublikowano
6 minut temu, tomek105 napisał:

Jakie musi być lobby że dopłata niezwiązana  wypłacana jest przez prawie 20 lat za 2006 rok. 

Ogromne, między innymi dużo osób z polityki.

Opublikowano

Na razie nie ma żadnych szczegółowych informacji. Są ogólne mówiące że płatności zostają przez 2 lata bez zmian to i jest szansa że niezwiązana do tytoniu zostanie.

Opublikowano

To już kilka wersji powstało ja w ostatnim czasie słyszałem, że rok 2020 i 2021 obowiązuje na starych zasadach a 2022 nie ma dekapringu a wchodzi dopłata 2zł do kilograma