Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

nie ubezpieczajcie w TUW , nigdy i przenigdy, tyton posadzony na gorce na dole namula kawalki slomy resztek pozniwnych 3 kamazy piachu a gosc nie widzi tutaj skutkow nawalnego deszczu i cyka foty jakiegos zastoiska wodnego w polowie pola doslownie kazalem mu robic zdjecia konkretnych rzeczy tak zeby sie zgadzalo to z owu. tak wkurwil ze mielismy choooja wysadzic pod lasem 4 km od auta w deszczu zeby sobie sam wrocil do samochodu.

nie dosc ze deszcz wk***ia , to jeszcze te kur... z ubezpieczalni....w tym roku dotknelo naswszystko od czego nie mielismy ubezpieczenia lub bylo ale w innym wariancie, z 5 ha 1,5 do przeorania , jak sie jedzie w pole to az sie robic nie chce.

-prosze Pana to nie jest wymycie zamulenie tylko zastoisko wodne

-Ty masz we lbie baranie zastoisko wodne...

w niedziele gdzies o 20 kopalem na 3 polach rowy tak woda zapierd... jakie zastoisko, przyjechal po 2 tygodniach od zgloszenia szkody a w miedzy czasie 3 razy byla taka zlewa ze krzaki cale w blocie lub do polowy zalezy jaki tyton

Edytowane przez basserman89
  • Sad 1
Opublikowano

Odnośnie TUWu. sprawa trwała 5 lat sądownie za tytoń i budynki. Człowiek dostał uczciwie to co się należy. Składajcie odwołania i sądzicie się o Swoje. Zakłady ubezpieczeń tak działają ,że dadzą tyle aby " obetrzec łzy dla chłopa " a resztę sobie do kieszeni. Jak chcesz to co Ci się należy to tylko sąd bo będą tak odwlwkać 100% wypłaty odszkodowania ,że aż się nudzi z nimi ciągać. 

Opublikowano

my tak delikatnie obrywamy na ziemie jakies 70 arow mamy oberwane( w ubieglym roku najmowalismy do plewienia i obrywania spodow , ale w tym chyba sie wyrobimy sami do zbiorow) ..jutro pielenie plewienie w miejscach gdzie nie wjedzie ciagnik to gracka chyba..w pogodzie juz chyba sie uspokoi.rwanie do kontenera po 10 zapewne.od wczoraj pryskalismy od wciornastka i ekonomem. u mnie na wiosce jest jakies 4 plantacje wyje.... do 0 przez chorobe , i goscie sobie nic z tego nie robia nie zaoraja tego ani nic a media milczo. juz sie powoli rozlazi na sasiednie pola ..a co tam ... 

jo-ni-mom-somsiad-tyz-ni-bedzie-miol_201

• Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, basserman89 napisał:

grzybobojczy, ogranicza lub eliminuje choroby palistosci w tytoniu maczniak , plamistosci lisci wywolane grzybami,

A w jakiej dawce dajesz na hektar?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

A w jakiej dawce dajesz na hektar?

mozna dawac od 2-3 kg ,mozna go tez mieszac z wiekszoscia srodkow owadobojczych .zalecana dawka w tytoniu to ok 2,5 kg .skutecznosc zalezy od tego w jakies rozstawie masz posadzony tyton i czy plantacja jest 'przewiewna' jak gesto posadzony i rok mokry jak ten lepiej dac 3 kg

Opublikowano

panowie stosował ktoś basfoliar 36 azotu lub foliar activ npk 33 10 10 po ostatnich ulewach czwartek piątek tytoń bardzo jasny nie stosowałem saletry pogłównie tylko nalistnie kristalon nie dał efektu w tym roku za mokro na odżywianie dolistne 

Opublikowano

moze cos zaczniemy zrywac w tym tygodniu dwa kawalki co posadzone byly po 16 maja juz by sie nadawaly.reszta chyba dopiero nastepny tydzien.nie wiem czy go jeszcze nie podsypac czyms bo nie bedzie go ciaglelo do gory po takim wyplukaniu nawozow..po dolistnym delikatnie go utrzymalo w kondycji.

Opublikowano

Ja załadowałem 2. Trzecia w środę. Jeśli nie będzie teraz systematycznie padać ale nie za dużo to sezon zakończy się szybko. Wystarczy tydzień upału lub dwa i po zawoadach. Na polu twardo ściśnie i tyle. Już jest źle a może byc Jeszce gorzej 

Opublikowano

To u was jeszcze za mało wody? Z mojego dopiero co woda zeszła i idzie cokolwiek zrobić. A przez te deszcze to dopiero coś zaczyna rosnąć bo stał w mokrym i nie bardzo szedł do góry. 

Opublikowano

my dzisiaj jeszcze walilismy salitry pod krzaki na wymokach i pielilismy. Jedno pole zaczelismy robic i oczywiscie jakby dawno deszcz nie padal wlalo tak ze dwa dni z glowy na tym polu. biedne te tytonie w tym roku rozmawialem z jedym plantatorem co moze mc temu skonczyl sadzic i jemu tez 35 na tym najpozniej posadzonym pakuje. U nas chyba jest za ladny w oczach sasiadow bo na polu znalezlismy pordzewialy pilnik ostry jak s-syn tak wbity ze jak najechalby kolem to po robocie.pytanie, dlaczego?...u nas tez tyle co woda zeszla juz sie tyton zalezenil i dalej leje..

Opublikowano

Jeżeli u każdego ten 35 przedwcześnie puszcza pąki to może nasiono było jakieś trefne inne odmiany nie mają pąków 

Ktos powinien się tym zając może związki 

kto ma 35 nawet kosztów nie odrobi 

Opublikowano

Nie wierzę w tej sytuacji w skuteczność saletry lub innych naowozow. Jeśli on nie mial wcześniej normalnego przyrostu a nie miał to teraz tego nie nadrobi.  Tym bardziej w tych miejscach co woda stała. Moze kolor zmienic kolor na bardziej zielony i to wszystko.  Piszę z własnego doświadczenia z lat wczesniejszych chyba że ten rok jest inny. Na 35 mam około 15 liści a na 28 grubo bedzie ponad 20. Ale jak to się przełoży na wagę i klase okaże się. 

Opublikowano
20 minut temu, Elektro2015 napisał:

Gmina Potok Górny tytoń kwitnie w kolano żółty że nawet opryski nie pomagają porostu tragedia, nawet poniesione koszty się nie zwrócą

dobrze ze w tym roku jeszcze dopłata jest

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, SEBASTIAN1987 napisał:

Nie wierzę w tej sytuacji w skuteczność saletry lub innych naowozow. Jeśli on nie mial wcześniej normalnego przyrostu a nie miał to teraz tego nie nadrobi.  Tym bardziej w tych miejscach co woda stała. Moze kolor zmienic kolor na bardziej zielony i to wszystko.  Piszę z własnego doświadczenia z lat wczesniejszych chyba że ten rok jest inny. Na 35 mam około 15 liści a na 28 grubo bedzie ponad 20. Ale jak to się przełoży na wagę i klase okaże się. 

ja tez nie wierze za bardzo ale na tych polach gdzie sadzilismy po 20 maja pakow duzo nie ma sporadycznie cos sie trafi, a przez ta ilosc wody troche sie zolty robi.2-3 liscie wiecej na takim areale zrobi jednak roznice w pieniadzu jak sie zbierze i wysuszy.my mamy wszystko 35 cos trzeba wykombinowac zeby bie byc w plecy mocno i tak mam ponad pol hektara woda zabrala. 4 rzadki sarny opedzlowaly. 4 skasowalo sie pewnie ciagnikiem jak sie borykalo pole przy pieleniu:P 

3 godziny temu, zroz napisał:

Jeżeli u każdego ten 35 przedwcześnie puszcza pąki to może nasiono było jakieś trefne inne odmiany nie mają pąków 

Ktos powinien się tym zając może związki 

kto ma 35 nawet kosztów nie odrobi 

wg mnie i wczesniej tez chyba na to twrocil uwage , zawalila pogoda po wysadzeniu tytoniu w pole , zimno chlodno pochmurno i deszczowo, wolne przyrosty i roslina dostala sygnal ze juz czas wydac potomstwo czyli najpierw zakwitnac. kiedys czytalem na ten temat cos w przegladzie tytoniowym tak z ciekawosci.i t tego co pamietam jezeli niby nasiona sa winne roslina rosnie niska ma bardzo waskie liscie i od razu widac ze jakas taka niedoje... a tu niby wielkosc liscia jest normalna jak na takie warunki.jak znajde wolna chwile to wrzuce skan tego. u siebie tez zauwazylem ze z czesci palet nie puszcza pakow a z czesci tak. mam kwiaty na kilku rzadkach na innych rosnie normalnie powiedzmy jak narazie. nie wiem czy tez to kwestia warunkow jakie panowaly w rozsadniku czy jak. niby wszystko robione wszedzie tak samo.

Opublikowano

Związkowcy przerzucają piłkę na ministra rolnictwa i rząd że brak woli z ich strony są plany , zapowiedzi i nic konkretnego z tego dla nas nie wynika,ale jak mają się interesować jak w pmp świętokrzyskie i małopolskie  berleya mają 30 ton,żółtego trochę więcej,zamykają stacje wykupu,chyli się to ku upadkowi niestety.

Opublikowano

te 3 zł do kg tytoniu to powinno być po 2020 roku z krajowego budżetu szkoda że z unijnych środków nie wolno dopłacać tytoń jako towar akcyzowy powinien być dotowany papierosy w sklepach chociaż drogie schodzą jak bułeczki sam kupuje 1 paczkę dziennie paliłem własny mieszany berlej z virginią ale miałem po robionym zgagę 

Opublikowano

Mam nadzieję że ci którzy brali tzw. decoupling odejdą od produkcji. Te pieniądze dostaliście aby odejść od produkcji i moim zdaniem tak powinno być. W innym wypadku ci którzy brali te pieniądze powinni je zwrócić.

• Like 2