Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, tofik420 napisał:

Jeśli mam ubezpieczenie np. na 22tys i tyle bym dostał odszkodowania to ok polisa wykorzystana i wygasa ale chodzą słuchy że jeśli u kogoś oszacowali 100% po przymrozkach i zapłacą 2.5 czy 3 tys za flance to wtedy też polisa wygasa?

22 nie dostaniesz bo płacą tylko do 70 % za plon i 90 % za rozsadę. Czyli w PZU jest 4000zl na ha - 10%=3600 za rozsadę na hektar 

Opublikowano

No ale czekaj bo tam coś piszą o 90% wartości plonu głównego a nie wartości rozsady. Czyli powinni Ci zapłacić 90% wartości ubezpieczenia ....no i wtedy można zawierać nową umowę

Opublikowano
4 minuty temu, tofik420 napisał:

No ale czekaj bo tam coś piszą o 90% wartości plonu głównego a nie wartości rozsady. Czyli powinni Ci zapłacić 90% wartości ubezpieczenia ....no i wtedy można zawierać nową umowę

Pisze przed terminem. Zniszczenia  rozsady. Chodzi im o to że za rozsadę płacą nie 100%a 90%.ale faktycznie pisze plonu głównego 

Przed chwilą, SEBASTIAN1987 napisał:

Pisze przed terminem. Zniszczenia  rozsady. Chodzi im o to że za rozsadę płacą nie 100%a 90%.ale faktycznie pisze plonu głównego 

90 procent plonu głównego  czyli rozsady. Oni chyba do 30 Czerwca liczą plon główny jako rozsada

Opublikowano

Szczerze to to co Ci wysłali to można rozumieć na wiele sposobów. Jeśli liczą Ci plon główny jako rozsadę i kończą tym polisę to powinni wrócić koszty ubezpieczenia od dnia wystąpienia szkody do końca zakończenia polisy. Albo w rozliczeniu tej polisy która wygasa zawierasz nową

Opublikowano
15 minut temu, tofik420 napisał:

Szczerze to to co Ci wysłali to można rozumieć na wiele sposobów. Jeśli liczą Ci plon główny jako rozsadę i kończą tym polisę to powinni wrócić koszty ubezpieczenia od dnia wystąpienia szkody do końca zakończenia polisy. Albo w rozliczeniu tej polisy która wygasa zawierasz nową

Czytałem regulamin to tam jest tak namieszane ze jeden punkt wyklucza drugi. I tak naprawdę nie wiadomo o co chodzi. Znam przypadki ze juz w historii by takie przypadki i sprawy toczyły się w sądzie. I po długiej batalii ubezpieczający wygrał 

Przed chwilą, SEBASTIAN1987 napisał:

Czytałem regulamin to tam jest tak namieszane ze jeden punkt wyklucza drugi. I tak naprawdę nie wiadomo o co chodzi. Znam przypadki ze juz w historii by takie przypadki i sprawy toczyły się w sądzie. I po długiej batalii ubezpieczający wygrał 

Lepiej nie doświadczać takich sytuacji. Ubezpieczenie jest dla nas zabezpieczeniem ale my rolnicy na tym biznesu nie zrobimu. Ewentualnie w razie szkody część kosztów się wraca 

Opublikowano
52 minuty temu, SEBASTIAN1987 napisał:

To jest złodziejstwo bo według mnie powinni pomniejszyc kwotę ewentualneej wtorwnej szkody o kasę wypalacona za przymrozkinp z 30 tys na 26 i powinno dalej ubezpieczenie być.

dopiero teraz doszedłeś że to złodzieje ,ja to już od dawna wiem  pzu

Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

dopiero teraz doszedłeś że to złodzieje ,ja to już od dawna wiem  pzu

Pocztowy  też nie lepsi. Miałem z nimi troche w zeszłym roku także dziękuję bardzo 

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

polecam concordia przynajmniej w ubiegłym roku wypłacili uczciwie

Mozliwe jest to jakaś opcja. W pocztowym płacą 10 gr za sadoznke za rozsadę. Liczą populację na polu i ilość procentowa uszkodzonych sadzonek i już można sobie samemu policzyc kwotę. 

Opublikowano (edytowane)

ubezpiecz sobie w TUW a male nie dopatrzenie a nie bedziesz mial ubepieczenia od przymrozkow. Ojciec tak namieszal z wariantami ubezpieczenia bo maja tam rozne literki do kazdego rodzaju szkody np ubepieczenie G plus to ubepieczenie gdzie masz grad zlewny deszcz huragan itd ale nie masz ubepieczenia od przymrozkow np jak wybierzesz g pelny to wtedy chyba jest..

po zgloszeniu szkody odeslali tylko oswiadczenie ze pier**la nie przyjada bo od przymrozku jestesmy nie ubezpieczeni..oczywiscie wyjasnienia oznaczen i wszystko takim drobnym druczkiem mniejszym od wciornastka, i w umowie tez sa zapisy ktore roznie mozna interpretowac na chlopski rozum, ale dla nich wazne ze kasa wzieta. mine mialem bezcennna ..tyle wygrac.jedyne ze rozsady mam na tyle ze to co gorsze sie skasuje a reszte ponasadza.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Odnośnie zasilania doliatnego, co myślicie o tym ? https://allegro.pl/oferta/maximus-extra-pk-1kg-duzo-potasu-i-fosforu-z-mikro-9098851265?reco_id=a238b534-a112-11ea-b29c-246e9683c530&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Sądzę tytoń w dość ciężkich warunkach nie typowych pod virginię. Gleby ciężkie i zwięzłe, gliniaste 4-5 klasa. Muszę uważać z azotem bo szybko można przedobrzyć prawięw ogóle nie azotuje

Opublikowano

Ma ktoś sadzonkę na zbyciu może okolice Nielisza tam chyba jeszcze sadzą

Opublikowano
19 godzin temu, Karol1800 napisał:

Odnośnie zasilania doliatnego, co myślicie o tym ? https://allegro.pl/oferta/maximus-extra-pk-1kg-duzo-potasu-i-fosforu-z-mikro-9098851265?reco_id=a238b534-a112-11ea-b29c-246e9683c530&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Sądzę tytoń w dość ciężkich warunkach nie typowych pod virginię. Gleby ciężkie i zwięzłe, gliniaste 4-5 klasa. Muszę uważać z azotem bo szybko można przedobrzyć prawięw ogóle nie azotuje

ten nawóz to będzie dobry póżniejszych fazach wzrostu tytoniu przed fazą pąka wtedy rośliny mają największe zapotrzebowanie na potas 

Opublikowano
Dnia 29.05.2020 o 20:44, Karol1800 napisał:

Więc czym zasilać dolistnie tydzień po wydarzeniu? U mnie azot odpada, na ciężkiej glebie po dawce azotu wychodzi zielony :/

u mnie poszedł agroleaf 20-20-20 krzem i na częsci natural crop, i po prZymrozkach oczywiscie asashi.

Teraz zauważyłem, że coś mi atakuje plantację. Trafiają sie krzaki z wyjedzonymi serduszkami lub poprostu zanikają serduszka. Na chwilę obecną nie mam zdjęć tego przypadku.

Przy okazji. co stosujecie na insekty i robaka bo prawdopodobne będę zmuszony do tego zabiegu, Stosowałem INAZUMĘ jednak to raczej nie wciornatek mi to podjada.