Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak będzie miał ktoś na zbyciu sadzonki to chętnie odkupię . Wiem trochę wcześnie ale wiem że mi nie starczy sadzonek. Proszę o wiadomości prywatne jak by co myślę że się dogadamy .

Opublikowano

a ja tak z innej paki..co do zdjecia powyzej z hydro sie nie wypowiem  bo nie wiem :D a ja bede potrzebowal garden groom. jest ktos z okolic obszy lukowej kto nie potrzebuje i moglby odsprzedac?pod warunkiem ze nie ciete byly zywoploty i jakies rosliny ozdobne

Opublikowano
4 godziny temu, Miran napisał:

Jakie środki masz na myśli od chorób ? 

No tak przed sadzeniem z dwa tygodnie jak by było coś Może ;) takie witaminy czy coś na pole ;D  

Opublikowano

Co do zdjęcia powyżej to było podlewane nawozem? Bo może być to przypalenie nawozem jak kapło coś z podlewaczki albo też może jakaś choroba grzybowa. Jak to drugie to topsin i wietrzyć.

Opublikowano
Aroo22 napisał:

Co do zdjęcia powyżej to było podlewane nawozem? Bo może być to przypalenie nawozem jak kapło coś z podlewaczki albo też może jakaś choroba grzybowa. Jak to drugie to topsin i wietrzyć.

Zdj zrobione przed podaniem nawozów także ta opcja odpada

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, mixolss napisał:

Stosowal ktoś asahi na rosadnik ? miałem zbyt wysokie EC w hydroponice i trochę przypalilo i zastanawiam się czy to coś pomoże czy nie zaszkodzi gorzej?

w ubieglym roku kolega podpalil lekko palety na piachu i jemu pomoglo.w tym roku ja troche zbyt agresywnie na poczatku podlewalem te na piachu i tez delikatnie mi popodwijalo liscie z tym ze ja podlewalem wczoraj ema 5 swoje w dawce jakies 10 ml na podlewaczke i juz widac dzisiaj poprawe.

ze swoja  hydroponika tez polecialem bez badania wody dalem lekko na pamiec dawke z ugieglego roku i mialem ec ponad 1,5  na szczescie w pore dolalem wody i nie podpalilem,  dzisiaj juz z miernikami wszystko mam poustawiane

jak cos polecam ten zestaw za niecale 500 zl bardzo czule instrumenty , i w razie rozkalibrowania bardzo prosta kalibracja jednopunktowa bez koniecznosci krecania jakimis srubokretami i plyny wszystkie w zestawie

https://allegro.pl/oferta/konduktometr-com80-ph-metr-ph80-gratis-za-111-zl-7025316809

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Przy EC 1.5 nic się nie dzieje. Ja u siebie mam takie i tytoń po niedzieli do sadzenia. Nawozy daję przed opuszczeniem tac na wodę i mam spokój. 

Asahi można dać i powinno pomóc.

Opublikowano

W tej chwili EC 1,5 minmum.w zeszłym roku bo coś pod 2 i bylo ok. EC to nie jest bezpośredni wyznacznik azotu 

received_282326782797098.jpeg

Daje krystalion 18x18x18 bo według mnie  jest najtańszy co chodzi stosunek jakości do ceny w dawkach 100g100l wody. I dorzucę do tego siarczan magnezu 20g na 100l. W basenie tylko 5cm wody i jest ok. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, mynko napisał:

Przy EC 1.5 nic się nie dzieje. Ja u siebie mam takie i tytoń po niedzieli do sadzenia. Nawozy daję przed opuszczeniem tac na wodę i mam spokój. 

Asahi można dać i powinno pomóc.

to po fazie krzyzyka do jakiego ec moge dojsc tak zeby nie spalic rosliny?

u siebie mam jakies 1,2 do 1,4 przed momentem sprawdzalem

ale jak dodalem nawozy i jednak okazalo sie ze za duzo to kilka lisci mi powykrecalo i zrobily sie zoltawe a nie sadze zebym przywalil ponad 2 EC

ps.

no sebastian ladnie to wyglada ja tez daje kristalon plus pekacid do obnizenia ph. to jest pierwszy rok kiedy sam od poczatku robie hydroponike, w ubieglym roku sprawdzali nam z lukowej parametry wody itd ale dopiero jak czlowiek robi sam wszystko bada te granice ile mozna ile nie to widzi jak to wszystko reaguje. nie chce spalic dziada, tylko takim zachowawczym nawozeniem stopniowo obserwuje co sie dzieje

a tak jeszcze jak u was wyglada sprawa z woda w sieci bo u mnie czysta kranowianka ma ec poczatkowe 0,5

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie, stosował ktoś może przed posadzeniem tytoniu opryski comand 480ec i stomp Aqua jednocześnie ? Czy zastosowanie tańszych zamienników z tą samą substancją aktywną da ten sam efekt ? 

Opublikowano (edytowane)

W fazie krzyżyka  to wystarczy Ci EC 1.4 .  Ja kiedyś na próbę dałem podwójną porcję nawozu i też było ok.  Nie zmierzyłem EC ale pewnie  było 2 albo więcej.

Edytowane przez mynko
Opublikowano

W tamtym roku też puściłem pela dawkę odrazu i nic się nie działo. Moim zdaniem nie trzeba słuchać ludzi tylko robić samemu i na podstawie własnych doświadczeń wyciągać wnioski. Uparawiam hydroponika 7 rok nigdy Tez nie obniżam pH tylko nawoz. Wcześniej nawet nie mierzyłem. I było ok

Opublikowano (edytowane)

u mnie moze 8-9 w polach sucho jeszcze nie mamy opryskow porobionych. po majowce przytnie sie rozsade i bd ok..w okolicach rozanca wczoraj widzialem obsadzone niektore juz pola. obsza zamch kosiarnki nie gasna tak wariaty strzyga

Opublikowano

Wie ktoś może dlaczego tytoń w paletach słabo rośnie, był pikowany 2 tygodnie temu i wygląda tak (zdjecia)  rozsadnik tradycyjny z którego był brany tytoń do pikowania jest już   prawie do sadzenia, palety były podlewane kilka razy nawozem jednak to za bardzo nie pomaga, nie mam pojęcia co jest nie tak

IMG_20200430_115644.jpg

IMG_20200430_115637.jpg