Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, basserman89 napisał:

a u mnie tunele ponakrywane plandekami w srodku wloknina i sniegu nasralo jak w alpach :( dogrzewac to czy nic sie nie stanie jak myslicie?

Ja mam tradycyjnie i od spodu mam obornik, podwójna folia x2 , agrowłoknina x2 także myślę że bedzie dobrze 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, dragonmt852 napisał:

Ja mam tradycyjnie i od spodu mam obornik, podwójna folia x2 , agrowłoknina x2 także myślę że bedzie dobrze 

ja tez mam taka nadzieje bo drugi raz siac to mnie trafi.patrzylem dzisiaj chyba jest ok mialem w tunelu jednym wstawione aksamitki po wschodach to wygladaja dobrze ;D sialem od srody do pt ostatnie tacki rano w piatek wstawialem. w czterech pakach mialem wlana wode na hydro to dzis kolo poludnia przy zalozonej folii na tunelu woda byla nawet ciepla, zdejmowal chyba bede dopiero w srode bo dzis tez cos chlodem ma zawiac.a ta podwojna folie masz moze pompowana?

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Witam. Mam pytanie a bardziej prośbę do tych co posiadają stelaż do koszenia rozsady hydroponicznej w basenach kosiarka w jaki sposób macie wykonane, poprosiłbym o podesłanie kilku zdjęć lub podpowiedzi jak to wykonać. Z góry dziękuję.

Opublikowano
Dnia 21.03.2020 o 09:50, Miran napisał:

Ma ktoś może piec na pellet ze sterownikiem który montuje w swoich palnikach Śliwiński z Ksiezpola? Miałbym kilka pytań .

Witam co chcesz wiedzieć na temat sterownika palnika? 

Opublikowano (edytowane)

mi LT podeslali wczoraj cos takiego:

Witam,
przesyłam plan nawożenia tytoniu w uprawie hydroponicznej
 Polecamy nawozy polskiej firmy EKOPLON
 I dawka:(przed puszczeniem tac na wodę)
   - MAXIMUS PLATINUM EXTRA P (fosforowy)  200 g/1000 litrów wody

II dawka:(faza krzyżyka)
  -MAIMUS PLATINUM 20+20+20  300 g/1000 litrów wody
 III dawka (10-15 dni później)
 -MAXIMUS PLATINUM  EXTRA P 100 g/1000 litrów
 -MAXIMUS 20+20+20  300 g/1000 litrów
 -SIARCZAN MAGNEZU SIEDMIOWODNY   200 g/ 1000 litrów

natomiast w ubieglym roku robilem mniej wiecej w ten sposob
NAWOZY : PeKacid 0-60-20 nawozem NPK byl u mnie kristalon
 I dawka:
   - pekacid 0-60-20  200 g/1000 litrów wody ( w poprzednim roku z badan wody wynikalo poczatkowe ph 7,5 lub 7,8 i EC czystej wody bez nawozow 0,5)
   Kristalon zielony 18-18-18 100 g/1000 litrów wody lub ewentualnie Agroleaf PHlow tylko nie pamietam w jakim jest dokladnie skladzie ale w podobnej dawce, nastepnie
 II dawka:(faza krzyżyka)
  -Kristalon zielony 18-18-18 250 g/1000 litrów
- pekacid w zaleznosci od wskazan konduktometru zeby wysterowac ostatecznie PH w okolice 6
W ubieglym roku mniej wiecej po takich dawkach mialem PH optymalne do rosniecia i EC w zaleznosci od basenu i wody od 1,1 do 1,5

III dawka  kilka dni po drugiej dawce minimalnie kristalon jezeli EC w basenie nie bedzie zbyt wysokie 
Ogolnie zawsze przy drugiej dawce robilem tak ze liczylem ile mniej wiecej jest wody w basenie i na kazde 1000 litrow dawalem 0,5 kg NPK kristalonu np.
no i Previcur energy przed puszczeniem tac 10ml na kazde 1000 litrow

cos o hydroponice 

jezeli chodzi o stosowanie yarymily complex w tunelach np tac na piasku lub tradycyjnej rozsadzie producent zaleca:

Przygotowanie gleby w szklarni/tunelu: przeciętnie 5-15 kg nawozu na 100 m2, rozsypać równomiernie i wymieszać z 20 cm warstwą podłoża;

ja dawalem okolo 5 na 50m powierchniowo bez mieszania

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

tacki mam zrobione w ten sposob ze na powierzchni okolo 50 m2 mam rozsiane po piachu okolo 5 kg Yaramila complex

do podlewania uzywam odstanej wody z beczki gdzie mniej wiecej na 1000 l mam dosypane jakies 200 gram pekacidu

od fazy krzyzyka podlewam recznie na podlewaczke mala lyzeczka stolowa kristalonu +woda z beczki i splukuje delikatnie

potem w miare rosniecia zwiekszam dawke. stosuje tez 3 lub 2 razy na rozsadzie emy pierwszy raz w oprysku jak mam krzyzyk potem jak juz mam zakryte tacki i ostatni raz -3-4 dni przed wysadzeniem

a jak u was w rozsadnikach? w poniedzialek w jednym z tuneli gdzie mialem nalana wode moglem sobie przerebel wybijac jakbym tego dnia chcial posiac

wczoraj lalem drugi tunel i tez delikatnie przylapalo dzisiaj rano ale nie tak jak w pon

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dragonmt852 napisał:

najlepiej jest kupic maszynke ktora mierzy ph i ec w jednym urzadzeniu albo dzwonic do lukowej w ubieglym roku oni nam sprawdzali.wazna jest tez odpowiednia konserwacja i kalibracja elektrod poniewaz po jakims czasie uzytkowania bez tego wiekszosc miernikow dostepnych na rynku delikatnie zaklamuje wyniki.

a wracajac do planow nawozenia to w ponizszej tabeli jest opisana specyfikacja wieloskladnikowych nawozow rozpuszczalnych firmy yara i widac w niej ze do hydroponiki jednym z lepszych z tej firmy jest kristalon zielony poniewaz w 0,1% roztworze w basenie uzyskamy najnizsze EC czyli mozemy dostarczyc go wiecej niz np kristalonu fioletowego ktory da nam EC niemal dwukrotnie wyzsze ,Plus jest tez taki ze dobrze stoi w nim takze fosfor i potas wazny skladnik w trakcie poczatkowego wzrostu.

Jak to wyglada np w nawozach ekoplonu czy icl nie analizowalem

edit;

dla agroleaf power 20-20-20 ec bedzie wyzsze o ok 0.1 w porownaniu do kristalonu zielonego

zrodlo;https://royalbrinkman.de/pflanzenpflege/feste-düngemittel/npks-wasserlöslich/agroleaf-power-total-20-20-20-2kg-150301112

Natomiast wazna jest takze temperatura w tunelu , na poczatku przy kielkowaniu optymalne jest 20-23 stopnie na wysokosci palet potem juz tyle nie musi byc .temperatura tez nie powinna byc nizsza jak 10 stopni poniewaz wtedy tyton bedzie wolniej wchlanial nawoz z wody lub wychamuje do momentu az temperatura nie bedzie wyzsza. wczoraj konczylem napelniac baseny i dzisiaj okolo godziny 16 mialem na dnie basenu temp 16-17 stopni a w ciagu dnia w tunelu okolo 30 przy zamknietych wywietrznikach, prawdopodobnie sie wstrzymam do pt soboty z sianiem.

ogolnie dawki nawozow wieloskladnikowach beda podobne w przypadku kristalonu rosasolu czy agroleafu power natomiast mozemy uzyskac delikatnie inne EC w roztworze wazne zeby przy koncu przed wysadzeniem zatrzymac sie w okolicy 1,5 z EC.

Jesli PH bedzie uregulowane i nie bedzie dosc duzych skokow temp w rozsadniku  bedzie roslo.

1.jpg

kolejne przemyslenia
Opublikowano

wiedza to nie wszystko jeszcze praktyki potrzeba i troche szczescia z pogoda bo w tym roku u nas wszystko sie usrywa, jak nie przywali mrozem to co innego.ja chce podlewac odkrywac tunele ojciec mowi czekac bo zimno ja wietrze ojciec zamyka, ja chce przycinac rozsade bo przerosnie i na komposcie wyladuje ojciec mowi :po co przycinac....lubie patrzec i eksperymentowac z nawozeniem i innymi pierdolami na co jak rosliny reaguja takie hobby nietypowe na singla :P

Opublikowano

u mnie tydzień po posianiu pikówki zaczyna kiełkować tunelik osobny  z pikówką nie ogrzewany  po ocieplany  nasiona z ultp odmiana berley z poniedziałku na wtorek ma być minus 5 stopni trzeba uważać na tunele

Opublikowano
16 minut temu, Marcin94r napisał:

Panowie jaki polecacie nawóz pod tytoń. Yara, polifoska 6, czy lepiej osobno sól potasowa i superfoswart.

Co wyjdzie najlepiej i najtaniej?

Siarczan i su0ergoswart fajny ale rozsiać trzeba wcześniej bo jak trafisz na rok jak tamten, gdy dajesz tylko pod krzaki nawóz pielnikiem to się nie rozpuścił. Yara ciekawa bo szybko się rozkłada, polifoske 6 dobra 

Opublikowano

Od ubiegłorocznego sezonu wykonujemy orkę zimową, jesienią rzuciliśmy owies zaraz po badylach jeśli to samo stanowisko. Trzeba szukać wilgoci w glebie, co zauważyliśmy, że mniej brył jest po stanowiskach gdzie one nam doskwierają.

Opublikowano
13 minut temu, LipinyTabaca napisał:

U mnie hydropinika siana 17 marca i juz widac duzo zielonego, w tamtym roku jakos slabiej schodzilo po 3 tyg dopiero to co po 2 tych w tym roku

Dokładnie tak w tym roku pomimo mrozów w nocy wschody są bardzo dobre.