Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie serdecznie. Mam duży problem i liczę na wyrozumiałość i pomoc. Wujek przechodzi na emeryturę i chce przepisać na mnie 15ha. Tylko że ja nie mam opłacanego Krus tylko pracuję na etacie i zarabiam około 4700 brutto. Chciałabym uprawiać tą ziemię. Czy jest na to jakaś szansa mimo tego że nie jestem rolnikiem? Nie chodzi mi o żadne dopłaty. Nie wchodzi w grę zwalnianie z pracy. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Nie widzie w tym problemu wujek przepisuje na ciebie ziemie ty ja sobie uprawiasz i normalnie pobierasz do niej doplaty.
I normalnie pracujesz na etacie to zupelnie w niczym nie przeszkadzia no moze w tym ze bedziesz mial mniej czasu dla siebie.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Ale dużo czytałem o tym i często było napisane że ziemię może uprawiać tylko rolnik. A z definicji wynika że jest to osoba która posiada wykształceniee lub opłaca Krus. A ja nie spełniam tych warunków.

Opublikowano

Bo teoretycznie niby tak jest ale praktycznie to jest potrzebne tylko do tego jakbys chcial jakies dotacje na maszyny wziac.
A zauwaz ile ludzi z miasta pobiera doplaty i sa na zusie i w niczym to nie przeszkadzia.

Opublikowano

Moj kolega ma gospodarstwo duze i pracuje tez w poteznej firmie. Jest zarejestrowany jako rolnik, juz jakies 10 lat. Co wiecej, normalnie stawal w przetargach i dostal ziemie. Pracuje w sumie na 2 etaty w firmie (branza rolnicza ) oraz wlasne gospodarstwo. Tez mysle nad taka forma do puki moj ojciec nie osiagnie wieku emerytalnego

Opublikowano (edytowane)

Nie tyle teoretycznie czy praktycznie co po prostu są wyznaczone w przypadku różnych dofinansowań odpowiednie kryteria związane z wykształcaniem czy prowadzeniem gospodarstwa które wskazują, że zajmujesz się tym zawodowo i "profesjonalnie". Zimie uprawiać może każdy...

Co do zakupu ziemi, jest to możliwe jedynie przez z def. rolnika indywidualnego. Jakie kryteria trzeba spełnić aby uzyskać taki tytuł pewnie już doczytałeś. Są jednak też przewidziane wyjątki m. in. to ograniczenie nie dotyczy osób bliskich zbywcy ziemi tj.:  z ustawy-  zstępni (tj. dzieci, wnuki itd.) wstępni (rodzice, dziadkowie, itd.), rodzeństwo, dzieci rodzeństwa, małżonek, osoby przysposabiające i przysposobione.

Jeżeli łapiesz się w tym to możesz normalnie przejąć gospodarstwo i je uprawiać tylko, że tak jakby jako dodatkowe zajęcie czyli pracujesz normalnie na etacie i płacisz ZUS. Pod tym kątem nic się nie zmienia. 

Edytowane przez romek6340
Opublikowano (edytowane)

No to dobrze. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za wyrozumiałość. Dzięki wam wiem na czym stoję. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję.
Znaczy wujek to jest mojego ojca starszy brat.

Edytowane przez tomm3000
Opublikowano

z tego co wiem jeżeli chciałbyś kupić ziemię to byś musiał mieć wykształcenie ale jeżeli jest to darowizna w bliskiej rodzinie to nie ma tego wymagania, tak przynajmniej ja to rozumiem: )

Opublikowano (edytowane)

Sprecyzuj dokładnie w co masz na myśli i planujesz bo albo nie czytałeś poprzednich postów do końca bądź o czym innym myślimy:

- " nie będę mógł nigdy nabyć pola bo nie będę rolnikiem" - w tej chwili zgodnie z tym co pisałeś wcześniej dostajesz darowiznę od wujka w postaci gospodarstwa do czego masz prawo. Idąc dalej prowadzisz to gospodarstwo i mając odpowiedni staż uzyskujesz kwalifikacje rolnicze lub aby przyspieszyć ich uzyskanie możesz uzupełnić  wykształcenie rolnicze robiąc odpowiednie kursy zaocznie. Po spełnieniu tych warunków będzie Ci przysługiwał tytuł "rolnika indywidualnego" i możliwość zakupu ziemi na takich samych warunkach jak innym.

Czy wujek będąc na emeryturze może kupić ziemię to niestety nie jestem pewien i jednoznacznie nie odpowiem. Natomiast jeśli rozważyć sytuację w której może kupić ziemię i później miałby Ci ją przekazać, to niestety jest to bardzo utrudnione ponieważ po zakupie będzie miał obowiązek ją uprawiać przez chyba 10 lat jak dobrze pamiętam i oficjalnie nie może Ci jej wydzierżawić ani sprzedać. Oczywiście w uzasadnionych przypadkach da powinna dać się uzyskać zgodę aby to obejść. 

Edytowane przez romek6340
Opublikowano

No dobrze ale żeby uzyskać kwalifikacje rolnicze muszę opłacać krus. a zus z krusem się chyba wyklucza a iść do szkoły to odpada. A kuzyn to bliska rodzina?