Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przymierzam się do kupna silosów na zboże,i dylemat,jakie kupić czy płaskodenne ,czy lejowe , jakiego producenta?

pojemność około 200ton,myśle ,że 2 x100 lub 4x 50ton,ciekawą oferte ma Bin,zastanawiam się też ,czy nie zbudować magazynu murowanego i kupić szuszarnie podłogową?

jak magazynujecie zboże?

Opublikowano

Sąsiad ma 2 20t silosy z BINA. Generalnie chwali je tylko mówi, że źle ładuje sie zboże. Jedna dmuchawa to nie bardzo.

Słyszałem jeszcze o lejowych silosach MICHAŁ. www.silosy-michal.pl

Też polecałbym 2x100t. Tylko podajnik kubełkowy i jazda <_<

Opublikowano

chyba czasu Pavel co?

a swoją drogą wójas kupił 3 lata temu silosy bin i podajnik kubełkowy naprawdę bardzo ładnie idzie to wszystko <_< tylko rok temu na dno bin'a położył folie żeby się zboże nie psuło przyczepy z całej wioski pożyczał żeby zboże nie zaczeło gnić ale i tak 2 przyczepy do lau wywiózł B)

Opublikowano

czasu tez ale wyobrazająs sobie przekrój silosa to w srodku robi sie aki skos bo rura przeznaczona do dmuchawy jest na samej górze jednej sciany bocznej i ja na przykład musiałem wchodzic rozgarniac, a ewolucja w gospodarstwie wygladała tak ze swidrem ładowało sie przez właz górny dwa razy szybciej i o jakies 2 tony wiecej a kubełkowym tez tak samo pojemno ylko 10 razy szybciej(od swidra B) ) <_<

Opublikowano
Michał produkoja 17km odemnie B) a załadunek dmuchawa silosów to strata miejsca w nim :|

O nowych rozwiązaniach w ciągnikach, pługach, agregatach itp. mają pojęcie wszyscy B) .

Ale o nowych rozw. tech. w czyszczalniach, zaprawiarkach, dmuchawach to juz nie bardzo <_< .

Dmuchawa to strata czasu ? Oczywiście ale stary typ na zwężce VENTURIEGO (ten typ użytkują wszyscy). Ale na śluzie dozującej już nie. Podajnik kubełkowy jest dobry gdy śię często ładuje zboże do silosu, ponad 2 razy w roku do tego samego silosu, bo tak jest to zbyt drogie rozwiązanie. Dmuchawa ze śluzą dozującą i silnikiem dmuchawy 12 KW (dmuchawa samoróbka) podaje 25 TON pszenicy na godz. do silosu 130 tonowego BIN, zapełniając go na full, bez żadnego skosu. Podawannie dmuchawami zboża to podstawa w skandynawii, oraz jedna z dominujących metod w USA.

Opublikowano

mówimy o Polsce a nie USA <_< co masz na mysli ze niewszyscy sie na tym znają? ja ci powiem jedno ekonomicznie:

1 podchodzac na bateria binów mozesz załozyc jeden kubełkowy dmuchawe musisz przeczepiac...

2 ile kW ma dmuchawa a ile kobelkowy...?

mówi samo za siebie oczywiscie ja podałem tutaj przykład z mojego gospodarstwa i nie dziwie sie jesli u kogos to duzy wydatek to ze inwestuje w dmuchawe bo jest potrzebna podwójnie bo do przechowywania B)

a i jeszcze jedno wytłumacz mi prosze jak masz zamiar naładowac dmuchawa silos pod samą czapke? skoro zgodze sie do poziomu jak sie uprze to i napcha ale co z tego ze jak dmuchawe wyłacze to zboze blisko otworu wraca się? wystarczy powiem ze jak ładujemy kubełkiem czy swidrem to mamy to rure zaslepiona...

a kubełkowy mam przy suszarni wies spoko wykorzystany jest B)

Opublikowano

Na ciągnikach i maszynach towarzyszących wszyscy się znają <_< bo jak kto nowym sprzętem przejedzie drogą przez wieś to wszyscy zaroz dyskutują że to taki a taki super lub badziewie. A najlepiej to widać na forach AF gdy ,,znawcy'' wypowiadają się jaki to sprzęt dobry a jaki tylko na złom nie podpierając się żadnymi rzeczowymi argumentami a np: bo sąsiad lub ktoś we wsi taki ma itp. wypowiedzi.

Odnośnie podajników kubełkowych to mam 4 od 10 do 50 t/h.

No faktycznie nie napisałem żeby BINa nasypać to trzeba kolano zasypu przerobić, bo to fabryczne to jest nieporozumienie. Przeróbka polega na przedłużeniu orginalnej rury o 1m w górę i domontowaniu dwóch kolan po 90 stopni i zamontowaniu wlotu prawie w czubku.

Odnośnie ekonomiczności to ja się nikogo nie czepiam tylko piszę jak jest w rzeczywistości. Mam ciągniki które od nowości robią po 150 MTH rocznie i co z tego, nie wszystko musi być ekonomiczne, bo może być przyjemne i próżne. Większość ludzi jak ma wolną kasę to ładuje w ekstra bryki a my rolnicy w traktory, podajniki, przyczepy. Dla przyjemności B) ^_^ .

A i jescze jedno u ciebie mówi się świder a u mnie żmijka lub przenośnik ślimakowy, to skąd jesteś.

Opublikowano

Kup bin'y, zuptor kosztują

Silos 30 ton 15.060 zł.

Silos 60 ton 19.730 zł.

Silos 80 ton 23.110 zł.

Silos 100 ton 27.070 zł.

Silos 125 ton 32.428 zł.

Silos 150 ton 36.850 zł.

Cenny netto, dolicz 22%. Za jeden zuptor masz dwa bin'y

Opublikowano

u mnie tez się tak mówi jak ty mówisz tylko jakoś przyniosła mi to ślina na język-ja jestem z Podlasia <_<

co do przeróbki to nie wiedziałem ze to masz na myśli bo rzeczywiście z tym masz racje i ja o tym myślałem B)

ale nadal nie rozumiem o co chodziło... tzn. tej aluzji do mnie to w końcu ja się znam czy nie według Ciebie? B)

Opublikowano

Pomyśl nie lepiej kupić 3x60t lub 3x70t lub 2x70t+60t. Co trzy silosy to nie dwa a cena prawie bez zmian. NA dodatek powiem że 60-ki maja najlepszą opinię i są najchętniej kupowane, czytałem kiedyś w prasie rolniczej. <_<

Opublikowano

Witam!

Jaką dmuchawę polecacie(chodzi mi o moc silnika itp)polecacie do załadunku silosu 1-80t w moim przypadku nie ma sensu montować kubełków,chodzi mi żeby w miarę szybko rozładować przyczepę 6t,w miarę szybko tj np nie pół dnia.

Opublikowano

Ja mam 5 binów po 120 ton i zostane prz nich teraz zobudowywuje jeszcze dwa i zmieniam system załadunku i rozładunku bo przestarzały jest wszytko bedzie prosto i szybko :]