Skocz do zawartości

Szczyt oszczędności (lub skąpstwa) waszych znajomych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spokojnie , tak sobie zażartowałem , a unas są lepsi , kupili 1224 , i cały czas orzą dwiema C-360 , a szustke używają tylko do rozrzutnika , i agregatu uprawowo-siewnego . taka mentalność ludzi . A sąsiad proximą 8441 ciąga kultywator 2,1m ;) ,a jak się patrzył jak do MF 255 zaczepiliśmy ciężkie brony z dwoma rzędami wałków :D . A tekst roku , to był jak poklepał mojego tatae po ramieniu , i powiedział ,,taki sprzęt to nie na twoje hektary" , chyba zapomniał , że my mamy 30 , a on 18 :D HAHA

Opublikowano

6 w 60 to bardzo ciekawe.nie widziałem jeszcze takiej. ;)

a ze zgrabiarka też ruszam z 3.bo zazwyczaj mam górki i nie go przyduszać ruszaniem z 4.a na 5 nigdy nie zgrabiałem dziury na łące takie że czasami 4 to za szybko.

Opublikowano

Co do skompstwa to u nas był facet który naprawiał ciagniki produkcji wschodniej. Był tak skompy że niekiedy wyjmował cześci że swojego mtz (stare zjechane) wkładał do czyjegoś. I w pole poorał z 5 ha poobrabiał sie czyimś sprzętem i kasował jak za nowe częsci i remont. a szczytem było to że od mojego sasiada pożyczył anne wykopał swoje ziemniaki i pojechał niom na zarobek.

@endrju00711

My również z ojcem eksperymentujemy z zestawami maszyn. Ostatnio zetora 7211 zaczepiliśmy klimere 3,5 m(szed jak gupi na2), albo małego ruska t-25 do amazone d7 super s 3m. Ludzie jak patrzom jak sieje tym zestawem to tylko ;)

Opublikowano

Wujek mojej dziewczyny ma 1222 i orze 3 skibowym pługiem 3x30 bo mowi ze ciagnika szkoda a ziemie to same piachy.Jak go podpina do rolki sipmy to najwolniejszym biegiem jezdzi. Hektar łaki poł dnia beluje , wolniej niz kostka jezdzi.Jak zobaczył jak ja JD z rolka latam po polu to nie mogł uwiezyc ze tak szybko mozna.

Opublikowano

ja kiedyś pojechałem do takiego naszego znajomego uprawiać pole pod pszenice, cały kawałek to 2 ha ja zrobiłem to wszystko no ale gość mówi żeby jeszcze mu na ogródku przejść no to pojechałem,,, za cała robote dał mi 6 zł myślałem że wypadne z ciągnika smiechowy człowiek... on zawsze aby 20 zł mu opuścić na jakiejś robocie bo nie ma kasy.... niby nie ma kasy... a jak mieliśmy kupować ciągnik ( MFa ) to złożył propozycje że pożyczy kasę na dodatek cała czyli ok 100000

Opublikowano

Ja byłemu faceta który miał z 60 sztuk bydła (zostało po ojcu) nie ścielał bo nie miał czym miał 12 ha łąki ale nie puszczał bo nie. pasze załatwiał temu stworzeniu i to nawet nie złą, miał mf 235 którego używał maszyny bardzo zadbane poza tym U2812 i c330 nowe niedotarte (30 na okrągłej osi) robura z lat80 bez grama rdzy i tarpana. Poza tym woził jest jeszcze kierowcą w browarze. Chciał sprzedać trochę tego bydła ale jego matka kazała tylko byki a było ich 6. facet nie ma rodziny a gospodarstwo widać że było kiedyś w świetności a teraz wstaje o 4 rano spać idzie o 11 wieczorem. Tą chlapę obornik wywozi w niedzielę bo ma wolne. wg. mnie to ten człowiek padnie jak pies jak będzie żył tak dalej

Opublikowano

U nas są dwaj podobnego typu ldzie jak kolegi wyżej , jeden to zię nazywa pracuś , ostatnio kupił działke z baaardzo starym domem , i w dzień do roboty rowerkiem , bo paliwa szkoda , a całe noce siedzi w tym starym domku , i go remontuje , i moje pytanie jest takie , kiedy ten gość śpi ??!! . Drógi to baardzo pobożny chłopak , jak dzwoni do mojego taty czy mu pole skosi ( przez komurke ) to na wsrtępie mówi szczęść boże , jak wchodzi do sklepu to również szczęść boże , normalnie cała wieś się śmieje ;) , ale z drógiej strony to chwała mu za to ;) . Jego rodzice zrobili z niego parobka , swoje chyba 10 ha to obrabia wszystko sam , bo tylko raz po raz ktoś mu tam pomoże . Co jest najgorsze , to jak raz widzieliśmy że jest mu ciężko samemu te żniwa obrobić , to powiedzieliśmy , że sprasujemu mu słome w baloty , i pomożemy mu je zwieźć , to nikt nie zgadnie co odpowiedział . A powiedział że ,, tato " się zapyta , czy dobrze tak zrobi , i na końcu wszystko zwiózł swoją przyczepą samozbierającą , i całą słome wrzucał do stodoły ręcznie . I zrozum tu ludzi :):)

ED : a to że ciekawą skrzynie masz , to ja się pytałem , a on odpowiedział z wyjaśnieniem , poczytaj sobie całą rozmowe , to zakapujesz :)

Opublikowano

ja am takiego gościa co kupił traktor wiekszy nie miał sprzętu pozyczał po ludziach nic w zamian nie dając bo nikt nie chciał no i jak cos powoli kupował sie dorabiał do tego ciągnika coś tam jednemu sąsiadowi wypadło ze trzeba było pozyczyć drugiemu pożyczyć od niego. On nie ma sprawy pozyczył przyprowadzają a on za wypozyczenie tyle i tyle. Albo jeden kupił opryskiwacz nowy i pryskał u siebie i umuwił się na tą i tą godz ze opryska komus pryskania było ok 15 min to nowy odczepił i podczepiał stary na zarobek bo szkoda

Opublikowano

a propos opryskiwacza kupiliśmy jakieś 5 lat temu nowy opryskiwacz z sąsiadem na spółkę no i tata mówi do sąsiada jak jechali z nim do domu wjedziemy od razu po drodze do punktu gdzie robią przeglądy z nowym nie było by pewnie problemu a sąsiad z nie bo szkoda pieniędzy szkoda gadac co za ludzie są w tym kraju by własne gów... zjedli żeby na chleb nie wydawać

Opublikowano

to tak samo jak mój sąsiad zadego przeglądu nei zrobił uszkodził sitko na wlewie i kilka innych żeczy których nie dokupił bo w jego mniemaniu mam więcej ha i więcej używam opryskiwacza, a jak zrobiłem 20 min usługi tym opryskiwaczem to sie tydzień nie odzywał, he w tym roku planuje kupno nowego opryskiwacza i zobaczymy co teraz sąsiad powie, a starego to mu za h*ja nie podaruje albo 200zł albo mu baniak oddam tylko he he

Opublikowano

U

mnie w okolicy jest gościu co kupił nowego zetora a trzyma go w garażu pod prześcieradłem bo szkoda i robi wszystko c360.

Inny samotny kawaler po 60-ce ma wszystkie potrzebne maszyny jakieś 25h a wszystko obrabia końmi bo paliwa szkoda. W tym roku pierwszy raz użył cyklopa do ładowania obornika choć ojciec mówi że ma go od 90 roku ;)

Opublikowano
a propos opryskiwacza kupiliśmy jakieś 5 lat temu nowy opryskiwacz z sąsiadem na spółkę no i tata mówi do sąsiada jak jechali z nim do domu wjedziemy od razu po drodze do punktu gdzie robią przeglądy z nowym nie było by pewnie problemu a sąsiad z nie bo szkoda pieniędzy szkoda gadac co za ludzie są w tym kraju by własne gów... zjedli żeby na chleb nie wydawać

A w jakim celu przegląd nowego opryskiwacza? Przecież on chyba jest dostroiony odpowiednio?

Gość Profil usunięty
Opublikowano
Dlaczego niemożliwe???

Kiedyś to tylko ludzie końmi w polu robili i jakoś żyli...

Ano nie możliwe ze względu na czas, para dobrych koni w ciągu dnia mogła zaorać 0,75 hektara, jeden koń zaorał pewnie ok 0,3 ha/dzień.