Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Padykilos napisał:

A to że skaldam wniosek o dopłaty bezpośrednie nie będzie problemem ? 

a dlaczego miałby być problem ? ja składałem wniosek na MR w 2017 i w 2017 również składałem o dopłaty bezpośrednie zanim złożyłem wniosek na MR. można wiedzieć dlaczego wycofałeś wniosek na MR bo z twojej wypowiedzi  wniskuję że z powodu złożenia wniosku o dopłaty ?

33 minuty temu, GarbatyRolnik napisał:

Ale skoro złożył w ubiegłym roku wniosek o dopłaty to nie jest już prowadzącym gospodarstwo?

a nawet jeśli jest prowadzącym gospodarstwo juz to w czym mu to przeszkadza ?

Opublikowano

Panowie mam pytanie odnośnie ewidencji przychodów i rozchodów. Ściągnąłem sobie aplikacje z tej stony http://www.cdr.gov.pl/57-aktualnoci/cdr-informuje/1915-rolnicy-prowadzenie-ewidencji-przychodow-i-rozchodow-w-gospodarstwie

wpisałem tam swoje dane i dane faktury za nawozy. Przy drukowaniu na jednej stronie drukuje mi moje dane, na drugiej całą ewidencje czyli tabele z fakturami,nr dowodu księgowego, przychód i wydatki, a na trzeciej miesięczne zestawienie. Może to być złożone w takiej formie do wniosku o I rate?

Opublikowano

Czy te 100 tyś z młodego mogę przeznaczyć na zakup przyczepy zbierającej? Resztę bym dołożył ze swoich, będzie to dość skomplikowane? 

Przy doborze maszyn bardzo patrzą na to kto co bierze? Na prow widzę mocno sprawdzają co komu się "należy" a w przypadku młodego jak to jest? 

Opublikowano

Panowie jest możliwe ze jesli soe kupuje maszyne za ponad 200 tyś to moga cale 100tys przelać od razu? Tak kiedys ktos napisal na forum

Opublikowano
6 godzin temu, erwin_sadkowice napisał:

Panowie mam pytanie odnośnie ewidencji przychodów i rozchodów. Ściągnąłem sobie aplikacje z tej stony http://www.cdr.gov.pl/57-aktualnoci/cdr-informuje/1915-rolnicy-prowadzenie-ewidencji-przychodow-i-rozchodow-w-gospodarstwie

wpisałem tam swoje dane i dane faktury za nawozy. Przy drukowaniu na jednej stronie drukuje mi moje dane, na drugiej całą ewidencje czyli tabele z fakturami,nr dowodu księgowego, przychód i wydatki, a na trzeciej miesięczne zestawienie. Może to być złożone w takiej formie do wniosku o I rate?

Pomoże ktoś? :D

Opublikowano

Witam mam decyzje na Młodego rolnika złożyłem dokumenty o pierwsza rate (80 tys) i teraz czekam na decyzje lub pieniądze(niby 90 dni). Czy mogę już kupić maszyny przed dostaniem decyzji o pierwsza rate lub pieniędzy czy mam czekać wytrwale 90 dni

Opublikowano
13 minut temu, picio napisał:

Witam mam decyzje na Młodego rolnika złożyłem dokumenty o pierwsza rate (80 tys) i teraz czekam na decyzje lub pieniądze(niby 90 dni). Czy mogę już kupić maszyny przed dostaniem decyzji o pierwsza rate lub pieniędzy czy mam czekać wytrwale 90 dni

Nie jestem pewien do końca ale z tego co mi wiadomo to musisz czekać za przelewem no chyba że dealer zgodzi ci się że wystawi faktre za 4 miesiące w co wątpie bo za duza przerwa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v