Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, kuba24051 napisał:

to dopiero po pozytywnej decyzji przed zlozeniem wniosku o platnosc

czyli jednak będę musiał jakąś część przepisać u notariusza.Dzięki bardzo.

Opublikowano

Cześć jestem tu nowym i jedna sprawa nie daje mi spokoju odnośnie z wnioskiem MR z 2016r . Wniosek sporządzał mi gość z ODR i  wszystko ładnie było 5  poprawek głównie z numerami działek, wielkością działek. 80% dostałem z agencji i wydałem na maszyny. Za wykonanie wniosku gosciu z ODR zawołał sobie 1800 zł. No dobra, dał mi kwitek wypełniłem poszedłem urzedu skarbowego i zapłaciłem. I teraz chciałbym złożyć wniosek o pozostałe 20 % mam komplet dokumentów. Facet woła 2000 za sporządzenie wniosku o pozostałe 20%. To wyszedłem pod pretekstem braku jednej faktury. Panowie co z tym zrobić. 

Opublikowano
12 minut temu, emergency12 napisał:

Czy żeby złożyć wniosek o 2 rate trzeba mieć uzupełnione wykształcenie czy na to ma sie po prostu 3 lata i wykształcenie nie ma nic do wniosku o 2 rate?

oczywiście że trzeba uzupełnić wykształcenie, bez tego dalej nie ruszysz

6 godzin temu, radekk1112 napisał:

Cześć jestem tu nowym i jedna sprawa nie daje mi spokoju odnośnie z wnioskiem MR z 2016r . Wniosek sporządzał mi gość z ODR i  wszystko ładnie było 5  poprawek głównie z numerami działek, wielkością działek. 80% dostałem z agencji i wydałem na maszyny. Za wykonanie wniosku gosciu z ODR zawołał sobie 1800 zł. No dobra, dał mi kwitek wypełniłem poszedłem urzedu skarbowego i zapłaciłem. I teraz chciałbym złożyć wniosek o pozostałe 20 % mam komplet dokumentów. Facet woła 2000 za sporządzenie wniosku o pozostałe 20%. To wyszedłem pod pretekstem braku jednej faktury. Panowie co z tym zrobić. 

Pytanie zasadnicze czy robiłeś to oficjalnie w ODR czy po prostu gość, który pracuje w ODR robił ci to prywatnie.

Wszystkie ODR-y mają swoje cenniki, większość jest dostępna w internecie. W tej chwili jedyne co możesz zrobić to zweryfikować wysokość stawek. Jeśli gość zawyżył stawki to możesz coś z tym zrobić. Jeśli stawki są wg cennika, to albo płacisz 2000PLN i ci robi wniosek albo szukasz w innym miejscu.

Stawki jak dla mnie gigantyczne, żeby nie powiedzieć skandaliczne jak na ODR.

U mnie za biznesplan biorą 800zł, za zmiany w biznesplanie 100zł. Wniosek o I ratę to 200zł, nie wiem natomiast ile wołają za II ratę bo mnie to chwilowo nie interesowało, ale 2000PLN na pewno bym nie dał.

Poszukaj w internecie cennika usług swojego ODR-u, ewentualnie popytaj na miejscu o taki dokument, jak będziesz miał dokument z wyszczególnionymi cenami to będziesz wiedział na czym stoisz.

Opublikowano

Ja płaciłem tysiaczka za biznes i stowe za 1 ratę wielkopolskie 

Kto z was ma wzrost o 10 % trzoda bo w moim przypadku mam i aż się boję jak się słyszy o Asf i tych wszystkich ich wymyslach ciekawe co będzie za rok czy dwa I jak to się będzie miało do spełnienia wzrostu ekonomicznego 

Opublikowano
11 godzin temu, helus89 napisał:

.200 zł za wniosek o 1 rate ? Tam wystarczy wpisac imie nazwisko pełne dane i nr gosp. Ktoś za to płaci pieniądze ? 200 zł ?! 

Po prostu podałem stawki z cennika dla przykładu. Wniosek o I ratę sam sobie zrobiłem i z perspektywy czasu uważam, że z biznesplanem też dałbym radę.

Równie dobrze mogę zapytać za co ludzie biorą 2000PLN za biznesplan? U mnie kobieta wszystko zrobiła na jednym spotkaniu w 3 godziny. Wydrukowała, płytę nagrała i wystawiła rachunek na 800zł. To jeszcze jestem w stanie zrozumieć bo utrzymanie ODR-u kosztuje ale 2000 to już jest gruba przesada.

Opublikowano

Kiedy czy tam to ile płacicie za wnioski włosy mi stają dęba. Zarejestrowałem się tutaj chyba w lutym, wydrukowałem rozporządzenie, poczytałem, zadałem kilka pytań na forum i wszystko zrobiłem sam... MGR również mając już  MR nie jest wyzwaniem... 

Opublikowano
3 godziny temu, LTZ55a napisał:

Nie będę Ci prawił o asf, bo nie będziesz spał w nocy. Ja przez to kasuje trzoda, tylko krowy i bydło zostawiam.

Bydło zostawiasz to już też jest początek końca hodowli bydła  w Polsce , UNIA zwiększyła dostawy wołowiny o 30 % z Ameryki łacińskiej . to jedno sam widzisz co się dzieje jakie są napięcia pomiędzy krajami . 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Bydło zostawiasz to już też jest początek końca hodowli bydła  w Polsce , UNIA zwiększyła dostawy wołowiny o 30 % z Ameryki łacińskiej . to jedno sam widzisz co się dzieje jakie są napięcia pomiędzy krajami . 

To już niewiadomo co trzymać....tu cena poniżej kosztów i te ich wymagania bydło znowu z Ameryką mogą zwiększać to wiadomo że ceny będą niższe 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, oregano napisał:

oczywiście że trzeba uzupełnić wykształcenie, bez tego dalej nie ruszysz

Pytanie zasadnicze czy robiłeś to oficjalnie w ODR czy po prostu gość, który pracuje w ODR robił ci to prywatnie.

Wszystkie ODR-y mają swoje cenniki, większość jest dostępna w internecie. W tej chwili jedyne co możesz zrobić to zweryfikować wysokość stawek. Jeśli gość zawyżył stawki to możesz coś z tym zrobić. Jeśli stawki są wg cennika, to albo płacisz 2000PLN i ci robi wniosek albo szukasz w innym miejscu.

Stawki jak dla mnie gigantyczne, żeby nie powiedzieć skandaliczne jak na ODR.

U mnie za biznesplan biorą 800zł, za zmiany w biznesplanie 100zł. Wniosek o I ratę to 200zł, nie wiem natomiast ile wołają za II ratę bo mnie to chwilowo nie interesowało, ale 2000PLN na pewno bym nie dał.

Poszukaj w internecie cennika usług swojego ODR-u, ewentualnie popytaj na miejscu o taki dokument, jak będziesz miał dokument z wyszczególnionymi cenami to będziesz wiedział na czym stoisz.

Kierownik z ODR robił mi na pierwszą transze uzupełniał biznesplan. Na cenniku w szepietowie widnieje zapis " Przygotowanie dokumentów tj. wypełnienie wniosku o przyznanie pomocy, opracowanie planu rozwoju gospodarstwa z produkcją roślinną i zwierzęcą, wypełnienie wniosków o płatność 1 850 zł /1 komplet"  Wiec chyba wszystko w temacie . pozostaje się z nim kłócić , jak dalej będzie szedł w zaparte to od złodziei wyzwać i szukać nowego heh:p

cennik odr http://wodr.pbip.pl/index.php?event=informacja&id=967

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v