Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.12.2017 o 16:31, adamn999 napisał:

Jeszcze jedno zapytanie troszke nie związane z tematem ale może  ktoś to przerabiał

Otóż zapis ziemi z buznesplanu  mlodego rolnika będę robił w styczniu. Na 17 ha zasiane mam zboża ozime z kwalifikowanego  materiału siewnego faktury zakupu  są na tatę. Czy ja albo tata będę  mógł  ubiegac się  o dopłatę  do tego materiału jezeli w styczniu ziemia przejdzie w moje posiadanie? 

Przerabiał ktoś  coś  takiego

Twojemu Tatowi oddadzą kasę za materiał siewny to samo ze zwrotem akcyzy z UG.

Edytowane przez kamil900830
  • Thanks 1
Opublikowano
23 godziny temu, grucha18 napisał:

Czy mogę ubiegać się o premie po przejęciu gospodarstwa jeżeli rodzice korzystali z MGR 4 lata temu i do końca 2018 roku mam jeszcze zobowiązania związane z tym programem? 

Ciężki temat jak złożysz wniosek w marcu licz 6-7 miesięcy na rozpatrzenie ,chyba żeby przepisać pole w styczniu 2019. Najlepiej idź do ODR albo zadzwoń do arimr czy tam kowr

Opublikowano (edytowane)

Siemka ziomki z Wielkopolski Czy wiadomo coś odnośnie listy z naszego województwa kiedy zostanie ogłoszona bo chyba dzisiaj mija termin Ja jeszcze w poniedziałek miałem telefon o pilne poprawki  Bormalnie śmiech na sali mieli tyle czasu a obudzili się tydzień przed końcem Pozdrawiam wesołych świąt

Edytowane przez adamn999
Opublikowano

Chłopaki jestem na liście dot Młody rolnik. Obecnie czekam na oficjalne pismo z potwierdzeniem zakwalifikowania się.

I teraz pytanie !! Jestem na ZUSie. Czy w dniu składania wniosku o I ratę  czyli za miesiąc ( ok 1Lutego ) musze być na krusie? 

Czy składam podanie o I ratę będąc na ZUSIE I W dniu wypłaty mam być na krusie - czyli mniej więcej 1 maja musze być na krusie?

Opublikowano
31 minut temu, tomi382 napisał:

Chłopaki jestem na liście dot Młody rolnik. Obecnie czekam na oficjalne pismo z potwierdzeniem zakwalifikowania się.

I teraz pytanie !! Jestem na ZUSie. Czy w dniu składania wniosku o I ratę  czyli za miesiąc ( ok 1Lutego ) musze być na krusie? 

Czy składam podanie o I ratę będąc na ZUSIE I W dniu wypłaty mam być na krusie - czyli mniej więcej 1 maja musze być na krusie?

podłączam sie do pytania bo mam ten sam przypadek .... mi Babka z Odr mówiła że miesiąc przed wypłatą 1 raty muszę być na Krusie potwierdzi ktoś ...Wesołych Pany

Opublikowano

A odnośnie przejścia z ZUS na KRUS to nie jest to taka szybka sprawa. Najpierw obecny pracodawca musi złożyć wniosek o wyrejestrowanie z ZUS. Ma na to kilka tygodni, nie pamiętam już dokładnie ile. Dopiero później trzeba się udać do ZUS o zaświadczenie o okresie podlegania ubezpieczeniu i braku takiego ubezpieczenia w chwili obecnej.

Na pismo czeka się do 10 dni, bo ZUS ma 7 na wysłanie.

Z tym kwitkiem i resztą dokumentów idziemy do KRUS, tutaj też wszystko trwa. Zakładając, że przyjęcie wniosku przeszło płynnie, to później urzędnik ma 3 lub 4 tygodnie na wydanie decyzji o objęciu ubezpieczeniem. Po otrzymaniu decyzji z KRUS można udać się po zaświadczenie, to na szczęście wydają już od ręki.

Całość jak pójdzie płynnie to mniej więcej miesiąc formalności, u mnie było trochę komplikacji i wyszło 2 miesiące.

Opublikowano

oregano dziękuję za informację. Ten etap jest przede mną. Ciągnik chce wziąć W miarę szybko bo roboty się nazbieralo wiec zacznę dzisiaj od złożenia wypowiedzenia W pracy. dziękuję

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v