Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jeśli jest przejęcie w dzierżawę działki o powierzchni 1 ha , która ma dwóch właścicieli po 1/2 własności to we wniosku  jako załącznik 1 mam wpisać najpierw jednego właściciela i "łączna powierzchnia przekazywanych gruntów" będzie 0,5 ha  i przy następnym właścicielu to samo ?  czy może jednak po prostu 1 ha ?

Opublikowano

Nic, żadnego potwierdzenia. Sam musisz konto sprawdzać, od dnia złożenia wniosku mają w sumie 4 miesiące - 3 miesiące na sprawdzenie ewentualnych błędów we wniosku o 1 ratę, a potem miesiąc na wypłatę. 

Opublikowano
Dnia 24.08.2020 o 21:08, Smoka napisał:

Wniosek składany 18 czerwca o 2 ratę narazie cisza nawet rzadnego potwierdzenia nie dostałem 

to nie licz na szybką kasę u mnie minie 23 września równy rok od złożenia wniosku o 2 ratę, jedyne co ci moga przysłac to list o skomplikowanej sprawie i odroczeniu wypłaty xd

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś z was wydzierżawiał ziemie od rodziców?

Czy udało się zarejestrować taką dzierżawę w geodezji czy też teraz po zmianie przepisów w gminie?

Opublikowano
9 godzin temu, kros napisał:

Mam pytanie czy ktoś z was wydzierżawiał ziemie od rodziców?

Czy udało się zarejestrować taką dzierżawę w geodezji czy też teraz po zmianie przepisów w gminie?

ja wydzierżawiałem od rodziców, spokojnie zarejestrujesz taką dzierżawę w starostwie;)  ja do młodego miałem u notariusza podbite ale z gminą różnie bywa

Opublikowano
3 godziny temu, piotrekstok napisał:

ja wydzierżawiałem od rodziców, spokojnie zarejestrujesz taką dzierżawę w starostwie;)  ja do młodego miałem u notariusza podbite ale z gminą różnie bywa

Ja tez mam umowę dzierżawy od ojca sporządzoną u notariusza. Byłem w gminie ponieważ geodezja od niedawna nie ma obowiązku rejestracji i przechowywaniu informacji o dzierżawach a te obowiązki częściowo przeszły na gminy, które powinny potwierdzić taką umowę dzierżawy. Jednak powołując się na przepisy o ubezpieczeniu społecznym rolników nie chcą potwierdzać umów ze wstępnymi i zstępnymi. Dlatego interesuje mnie czy w starostwie przedtem przechodziła taka rejestracja bo działali chyba na tych samych przepisach, ale skoro u ciebie zarejestrowali to pewnie co kraj to obyczaj.

Tylko nawet takie potwierdzenie chyba do premii nawet nie jest mi potrzebne skoro mam potwierdzenie notarialne.  Bardziej krus chciałoby takiej procedury.

Opublikowano
7 godzin temu, kros napisał:

Ja tez mam umowę dzierżawy od ojca sporządzoną u notariusza. Byłem w gminie ponieważ geodezja od niedawna nie ma obowiązku rejestracji i przechowywaniu informacji o dzierżawach a te obowiązki częściowo przeszły na gminy, które powinny potwierdzić taką umowę dzierżawy. Jednak powołując się na przepisy o ubezpieczeniu społecznym rolników nie chcą potwierdzać umów ze wstępnymi i zstępnymi. Dlatego interesuje mnie czy w starostwie przedtem przechodziła taka rejestracja bo działali chyba na tych samych przepisach, ale skoro u ciebie zarejestrowali to pewnie co kraj to obyczaj.

Tylko nawet takie potwierdzenie chyba do premii nawet nie jest mi potrzebne skoro mam potwierdzenie notarialne.  Bardziej krus chciałoby takiej procedury.

no w starostwie w ewidencji gruntów składa się wniosek o ujawnienie umowy dzierżawy, mi przeszło, nie było żadnych problemów,  ja miałem tą umowę ujawnioną do Krusu, do młodego wystarczy  że masz sporządzoną notarialnie.  bo ja później te grunty od ojca kupiłem, poszedł wniosek o 1 rate czekałem na kasę i teraz drugą część kupie i w przyszłym roku wiosek o 2 rate pójdzie 

Opublikowano

Na pieniądze niestety poczekasz...

Jestem z naboru MR 2015, Mam przedłużoną realizacje biznesplanu (za pisemną zgodą) do 4lat czyli do września 2020. Napisałem wniosek o 2rate z bardzo bardzo obszernym sprawozdaniem - chyba 170 stron (ponoć to był najtrudniejszy nabór). Po 3 miesiącach dostałem pismo o niezałatwieniu sprawy w terminie i wyznaczenia nowego terminu o grubo 6 miesięcy.  Chce pokreślić że z decyzją przyznania mi pomocy w roku 2016 środki na 2 rate powinny tylko czekać na mnie a nie ja na nie! W naborze 2015 czekałem 8 miesięcy na decyzje o przyznanie pomocy i nie pełne 3 miesiące na 1 rate płatności.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v