Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

tak naprawdę to jest wymagane z tego względu, że ludzie u góry mają nas za debili i chcą żebyśmy prowadzili taką ewidencje i byli świadomi ile zarabiamy

Dokładnie ile zarabiamy a ile zabiera Państwo nam chorymi cenami niektórych produktów 

Opublikowano

Ja nie wpisuje takich rzeczy jak krus i dopłaty, myśle, ze nie jest to konieczne. Najgorsze, ze nie ma nigdzie jasnej informacji co trzeba dokladnie wpisywac, kazdy mowi co innego.

Opublikowano

orientujecie się może czy mogę się ubiegać o dopłatę dla młodego rolnika (chodzi o tą obszarówkę) jak po raz 1. składałem wniosek o dopłaty w 2014r? jest niby czas 5lat od rozpoczęcia działalności rolniczej i przez okres 5 lat można się ubiegać od momentu pierwszego zgłoszenia o tą płatność, niby od 14r do 19 jest pieć lat czyli mogę od 19r do 23 pobierać?

Opublikowano
6 godzin temu, rex15 napisał:

Ja nie wpisuje takich rzeczy jak krus i dopłaty, myśle, ze nie jest to konieczne. Najgorsze, ze nie ma nigdzie jasnej informacji co trzeba dokladnie wpisywac, kazdy mowi co innego.

No właśnie to najgorsze, a szczególnie że miałem tak że w ODR pytałem kilku osób to każda inaczej i ostatecznie człowiek sam nie wie :D

Opublikowano

Panowie nie majac jeszcze decyzji mogłbym przepisac na siebie reszte pola i ubezpieczyć sie w krus? Czy to juz musi byc data po dniu doreczenia decyzji? Bo decyzje mam pozytywna bo mi pani w agencji mowiła tylko czeka na wysłanie.. 

Opublikowano
18 minut temu, misiekbz2 napisał:

Panowie nie majac jeszcze decyzji mogłbym przepisac na siebie reszte pola i ubezpieczyć sie w krus? Czy to juz musi byc data po dniu doreczenia decyzji? Bo decyzje mam pozytywna bo mi pani w agencji mowiła tylko czeka na wysłanie.. 

Można

No i dostałem odpowiedź że odraczaja wydanie decyzji do końca kwietnia Wlkp

Opublikowano
38 minut temu, misiekbz2 napisał:

Gdzie i na jako numer dzwoniłeś i Ci powiedzieli że decyzja jest pozytywna... też sobie zadzwonię może moja też już znaja

Opublikowano
9 minut temu, Elvis1090 napisał:

Miałem...Ale nie pomyślałem żeby tam zadzwonić... zaćmienie... dzięki za podpowiedz:-)

Jakie województwo przecież na Internecie jest lista 4wojewodztw

Opublikowano
54 minuty temu, misiekbz2 napisał:

ja na Twoim miejscu bym cierpliwie czekal na decyzje papierowa przez telefon to można wszystko powiedziec dostaniesz decyzje pozytywna i bedziesz dzialal a gdy cos im odbije żebyś sobie nie zamknal możliwości skladania w nowym naborze

Opublikowano
42 minuty temu, Elvis1090 napisał:

Gdzie i na jako numer dzwoniłeś i Ci powiedzieli że decyzja jest pozytywna... też sobie zadzwonię może moja też już znaja

byłem u pani w agencji która prowadzi mój wniosek i wszystkiego sie dowiedziałem, po prostu sie nie wyrabiaja bo siedza jeszcze nad modernizacja i dlatego w swietokrzyskim przesuniete jest wydanie decyzji do 24maja.. 

Opublikowano

Panowie pytanie, dostałem decyzje z MR  ale sytuacja troche się rozwinęła bo w biznesplanie mam oborę na ok 10 sztuk bydła i tyle też w biznesplanie mam krów wpisanych. ale teraz będę miał 20 sztuk bydła i wychodzi na to, że obora jest za mała. Czy jak spiszę umowę na użyczenie połowy obory ojca co nie jest uwzględione w biznesplanie to będzie jakimś błędem? 

Opublikowano
2 godziny temu, Arek3125 napisał:

30.04 kwietnia dopiero zaczną rozpatrywać moj wniosek :) dziś pismo przyszło ;) 

U mnie też ta data ale pisze że do 30.04 rozpatrzą a nie od 😀

Opublikowano
16 godzin temu, karol73 napisał:

Przyszła decyzja jakie dokumenty trzeba wysłać o przyznanie pierwszej raty

Kopie aktu notarialnego i rozpoczęcie biznesplanu, czyli np jak składałeś na maszyny to fakturę najlepiej którejś z nich.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v