Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 minut temu, kopermaciek napisał:

Mialem dwie poprawki jedna byla w sierpniu druga e wrzesniu. Przy drugiej jeszcze walnalem wtope bo wyslalem na zly adres i po dwoch tygodniach dzwonila kobitka ze nie doszlo. Heh ale jakos to poszlo

Ja miałem poprawke koniec września, też lubelskie może i do mnie niedługo listonosz zapuka do drzwi  :D

Opublikowano

a u mnie 40 dni od złożenia o drugą ratę i przy okazji zmiany do  i nadal cisza 

Opublikowano
23 godziny temu, Sylwekokon napisał:

U kuzyna dzisiaj decyzja. 

Chodzi Ci o decyzje do wniosku z lipca tego roku czy do 2 raty z poprzednich lat?

Opublikowano
13 godzin temu, Farmer345 napisał:

Mazowieckie,  ja jeszcze nawet żadnych poprawek nie dostałem 

No to znaczy, ze masz wszystko ok teraz tylko na decyzje czekac

Opublikowano

właśnie jestem na etapie powiatowej weryfikacji wniosku. podpowiedzcie proszę w poniższych kwestiach, bo wydaje mi się że zrobiłem dobrze, a ktoś jest nadgorliwy, mianowicie:

1. przejmowane są wszystkie grunty od ojca, ale bez zwierząt - planuje je sprzedać -wyrejestrować przed przepisaniem ziemi.  czy aby otrzymać punkty za przejęcie w całości konieczne przejęcie tych zwierząt? zgodnie z par. 16 ust. 2a wydaje mi się że nie.  "Przez przejmowanie gospodarstwa w całości rozumie się przejęcie wszystkich użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa, z tym że własnością przekazującego lub w jego posiadaniu mogą pozostać użytki rolne o powierzchni nie większej niż 0,5 ha"  

2. w tabeli nawożenie na 1 ha w czystym składniku mam wpisane 80 kg. Pani sprawdzająca twierdzi, że w tab. zestawienie saldo musi być min. 30, ale żeby tyle osiągnąć to trzeba zwiększyć nawożenie do min. 180 kg/ha w czystym składniku, czy to nie za dużo?

Opublikowano

W 1 przypadku jeśli Twój ojciec po przejęciu przez Ciebie gospodarstwa nie będzie prowadził już żadnej działalności rolniczej i przepisze na ciebie wszystkie użytki rolne to myślę, że powinni te punkty za przejęcie całości przyznać w 2 przypadku to jest niemożliwe żeby Ci saldo wyszło poniżej 30kg/ha musiałeś coś źle uzupełnić w tej tabeli nawożenia, tam w tej tabeli 24 jest ostatnia kolumna "Dawka" i jak tam masz te 80kg/ha "czystego składnika" o których pisałeś to w zestawieniu pod koniec nie powinno być mniej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v