Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli mówimy o zobowiązaniach wynikających z Młodego Rolnika, to rejestr zabiegów trzeba prowadzić tylko w sytuacji, gdy dostało się punkty za plan nawozowy 

Art. 16 ust. 2 pkt 5) rozporządenia

"zobowiązanie do przygotowywania planu nawozowego, o którym mowa w
załączniku nr 2 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18
marca 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy
finansowej w ramach działania "Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne"
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U. poz.
415 i 765 oraz z 2016 r. poz. 326), oraz stosowania tego planu, w szczególności
prowadzenia wykazu działań agrotechnicznych zawierającego prace wykonywane na
poszczególnych działkach rolnych w zakresie nawożenia, z podaniem nazwy i ilości
zastosowanego nawozu pod poszczególne uprawy
 - przyznaje się 2 punkty"

Opublikowano
Dnia 1.04.2018 o 19:55, sumek666 napisał:

Mi w odr i arimr Poznań mówili, że wszystkie zabiegi chemiczne tj siew (zaprawy), nawożenie mineralne oraz organiczne i ŚOR

EDIT: Mam plan nawozowy za 1 pkt ;)

Czemu tylko 1 pkt za plan?

czy prowadzenie planu nawozowego jest dość trudne i uciążliwe czy nie takie to straszne i wejść w to? 

Opublikowano

Straszne czy trudne nie jest. Ale dla leniwych nie polecam (jak całego MR). Musisz wpisywać nr działek, powierzchnie, na których pracowałeś, co robiłeś. Po każdej pracy, bo za 2 dni ciężko sobie przypomnieć wszystko. 

Opublikowano (edytowane)

Plan nawozowy musisz prowadzić przez 5 lat. w pierwszym i w czwartym roku trzeba zrobić badanie gleby. Koszt (u mnie) ok 13 zł za próbkę. Próbka jest na użytek,nie na działke. Do tego co roku trzeba zrobić plan nawozowy na podstawie tego badania gleby. Koszt pewnie kilka stów, jeszcze nie robiłem

LTZ55a, mówisz o tym rejestrze działań agrotechnicznych,co trzeba robić jak sie ma plan nawozowy

Edytowane przez emergency12
  • Thanks 1
Opublikowano
panowie moze troche glupie pytanie. z tego przelewu moge cos wybrac kasy? bo sprzet dopiero bedzie za miesiac a potrzebuje pilnie. czy agencja moze sprawdzic mi wyciag z konta czy cos w tym stylu? z gory dzieki ;)
Opublikowano (edytowane)

Witam 

Mam pytanie a mianowicie pracuje w dużym gospodarstwie rolnym i mam umowę na stałe i składki odprowadzam do ZUS.

Chciał bym skorzystać z dofinansowania na młodego rolnika z zawodu jestem mechanikiem samochodowym ale mam kurs R3 . Moi rodzice mają gospodarstwo o powierzchni 18 hektarów i hodują opasy 

Czy mam jakieś szanse ? I co by się z tym wiązało ? Czy musiał bym zrezygnować z ZUS i przejść na KRUS. Proszę o rade.

Edytowane przez prezydent1708
Opublikowano

Taka sprawa,działki które chce zdeklarować do zwiększenia wartości ekonomicznej poprzez dzierżawę za jakiś czas mogę teraz zgłosić o dopłaty?

Obecnie działek nie dzierżawię i nie są na nie brane dopłaty.

Opublikowano (edytowane)

Zdecydowanie nie,z sąsiadami się lubimy i takich numerów nikt nikomu nie robi ;)

Mnie interesuje kwestia czy ziemia ujęta w dopłatach,którą potem chce wykazać we wniosku MD za jakiś czas będzie ok czy nie.

Edytowane przez adam131
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v