Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ja też tak zrobiłem ale już mi minęło rok i 3 miesiące od wypłaty 1 transzy i chciał był podjąć umowę o pracę bo ludziom którzy chcą pracować w gospodarstwie i dorobić sobie na etacie żeby mieć lepiej to ten program ogranicza.

Opublikowano

Powinno byc albo program i gospodarka albo etat i gospodarka bez programow z ue 

Jak widze ilu bierze kase robi na czaeno a ojce po 60 zapieprzaja bo tak trzeba i zeby nie zlicytowali 

Nie mowie ze u kazdeho tak jest ale w wiekszosci przypadkow

Opublikowano
damianos95 napisał:

Powinno byc albo program i gospodarka albo etat i gospodarka bez programow z ue 

Jak widze ilu bierze kase robi na czaeno a ojce po 60 zapieprzaja bo tak trzeba i zeby nie zlicytowali 

Nie mowie ze u kazdeho tak jest ale w wiekszosci przypadkow

To spróbuj wyżywić 5 osobową rodzinę z 20ha, głupie gadanie mam sprzęt którym zrobię raz dwa i co mam siedzieć na dupie i patrzeć jak rośnie czy jeśli mam siły i chęć to dorobić parę zł? Dzięki etatowi stać mnie na unowocześnianie parku maszynowego, remonty i inne, a rodzice, owszem pomagają, bo jak sam ojciec twierdzi człowiek w podeszłym wieku jeśli nie ma zajęcia traci sens życia, kapcieke, czuję się nie potrzebnym a tak to mówi że czuję że może pomóc i daje mu to satysfakcję. Wiadomo wsiąść na wygodny ciągnik to nie to co by miał za końmi chodzić. Druga sprawa że znam takich że przekazali gospodarstwo tylko na papierze, ja oprócz młodego rolnika włożyłem z wypłaty ponad 200 tys w krótkim czasie w gospodarstwo bo chce teraz i już pracować na nowoczesnym sprzęcie a nie składać grosz do grosza na maszynę a robić c-360.

A co do po 60, wiek emerytalny na etacie jest 65 i chcąc nie chcąc trzeba zapierdalać. Ja też bym chciał żeby z tych ha co mam nie trzeba było iść do roboty ale się nie da ceny naszych płodów niskie a ceny do produkcji szybują w górę.

• Like 2
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie naboru do młodego rolnika w 2014 roku. Kuzynka skorzystała z tego programu i dostała przelew w lutym 2015. Po roku złożyła papiery potwierdzające ubezpieczenie w KRUSIE i faktury za zakupy sprzętu. Czy to normalne, że od 2016 nikt z ARIMRU nie skontaktował się z nią w tej sprawie? Nie dostała żadnego potwierdzenia o złożonym kwestionariuszu na koniec, ani żadnego pisma potwierdzającego wywiązanie się z umowy.

Opublikowano
2 minuty temu, king12 napisał:

Jak od listopada jakieś problemy po drodze?

Na razie żadnych problemów nie ma bo nawet wniosku jeszcze nie rozpatrzyli. Jak się upomnę to przychodzi pismo o "niezałatwieniu sprawy w terminie" z odroczeniem terminu o kolejne 3 miesiące i tak sobie czekam już prawie rok.

Opublikowano

Wniosek był składany bodajże w sierpniu 2020 a decyzja jakoś styczeń/luty 2021. Pewnie byłoby szybciej, ale trzeba było robić korektę w biznesplanie i przez to wyszło niemałe opóźnienie.Do tego babka z BP rozpatrującego wniosek o wypłatę I raty strasznie szczegółowa.

Opublikowano
51 minut temu, kopiko napisał:

Wniosek był składany bodajże w sierpniu 2020 a decyzja jakoś styczeń/luty 2021. Pewnie byłoby szybciej, ale trzeba było robić korektę w biznesplanie i przez to wyszło niemałe opóźnienie.Do tego babka z BP rozpatrującego wniosek o wypłatę I raty strasznie szczegółowa.

Oki dzieki za odpowiedz

Jak mozna wiedzieć na co kass pojdzie?

Opublikowano

Witam.jeśli otrzymałem 100 tyś. dotacji to ile z tego muszę wydać na nowe maszyny?Faktury mają być na 70 czy 80 tyś?a resztę na środki obrotowe można rozpisać.Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano
21 godzin temu, damianos95 napisał:

Oki dzieki za odpowiedz

Jak mozna wiedzieć na co kass pojdzie?

Już poszła na powiększenie gospodarstwa. Kilka ha przybyło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v