Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nabór 2019

Decyzja 1 styczeń 2020, we wrześniu chce składać wniosek o pierwszą ratę. 

Czy w takiej sytuacji mogę podjąć pracę na umowę zlecenie? 

Opublikowano

Tam, ja też jestem na umowie zlecenie ale pamiętaj nie możesz przekroczyć najniższej (2000zl z groszami) druga sprawa najpierw przejdź na krus a potem podejmij umowę zlecenie bo inna kolejność nie przejdzie.

Opublikowano

Dzięki, jasna sprawa z egzaminem. Pytam, bo u mojego znajomego się doktoryzują w agencji i twierdzą, że ma być wykształcenie zawodowe + r3, średnie ani wyższe ich nie interesuje.

Opublikowano

po nowym roku będę składał o drugą ratę brałem tylko ciągnik .co kontrolują w takim przypadku i czego się czepiają i czy wogole przychodzą na kontrol czy rzadko się zdarza?

Opublikowano

Panowie czy można za premię młody rolnik kupić pole od ojca? Jeśli tak to jak ojciec pozbędzie się pola część przepisując, część sprzedając mi to jak wygląda wtedy sprawa jego emerytury. Dodam że brakuje mu jeszcze kilka lat do 65. 

Opublikowano
Witam mam pytanie prowadzić ewidencję rozchodów i przychodów. Np jak zakupuje cielaki bez faktury to mam je jakoś uwzględnić? Dopłaty bezpośrednie też muszę jakoś uwzględnić?
Witam mam pytanie prowadzić ewidencję rozchodów i przychodów. Np jak zakupuje cielaki bez faktury to mam je jakoś uwzględnić? Dopłaty bezpośrednie też muszę jakoś uwzględnić?
Opublikowano

Witam, mija mi teraz 5lat od dostania młodego i musze im wysłać tą Ankietę monitorującą. Jeśli jej nie wyśle to 3% zwrotu pomocy i czy jak jej nie wyśle i dostane tą kare to i tak będą ode mnie jej wymagali czy juz nie bede musiał jej robić? bo mi sie zmiejszyła powierzchnia gospodarstwa w tym roku o 1ha

Opublikowano (edytowane)

Ponad miesiąc temu. Wszystkie papiery (badania gleby, faktury, plan nawożenia azotem, wykaz działań agrotechnicznych) plus pomiary pól i zdjęcia maszyn. Ze względu na plan nawozowy przeliczali nawożenie na dokładne dawki składników i czy nie zostały przekroczone.

Edytowane przez maniek0987
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v