Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich. Może ktoś już miał podobny problem. Chodzi o to że na młodego rolnika zadeklarowałem kupno ciągnika za 260 tyś. Decyzję dostałem w lutym. w kwietniu złożyłem wniosek o pierwszą ratę. Ciągnik jest już na placu i chciałem brać kredyt na niego ale okazało się że muszę 80 tyś wpłacić z konta podanego w agencji. Żaden bank nie przeleje pieniędzy na moje konto żebym zrobił przelew. Myślałem o zmianie konta w agencji na te co będę brał kredyt ale oni tam też nie przeleją bo przelewają z innego konta. Może wy macie jakiś pomysł jak to zrobić? Pozdawiam.

Opublikowano

Ja ma pytanie z kategorii tych trywialnych :) W razie jakiś niejasności czy też potrzeby złożenia poprawek agencja będzie mnie informować listownie po przez pocztę? I w jaki sposób dowiem się czy mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie czy też nie? Nie dopytałem w agencji ani w ODR więc pytam tutaj :) 

Opublikowano

Zależy na kogo trafisz, zwykle dzwonią na podany numer żeby coś wyjaśnić, dosłać, poprawić. Oficjalnie docyzje otrzymujesz droga pocztowa -listem poleconym.

• Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, rex15 napisał:

Wystarczy minimalna ilość punktów, każdy dostanie premie. Maszyny bierz jakie chcesz, jeśli masz te minimum punktów.

Witam.

Skąd takie info.

Mam 22 pkt za wniosek w tym 2 za plan nawozowy i 1 za przygotowanie płodów do sprzedaży.

Zastanawiam sie czy nie zrezygnować z tych dodatkowych 3 punktów i czy 18 wystarczy żeby się załapać.

Opublikowano

@freetaxi czyli jak będę składał wniosek to mam pokazać umowę to na 7 lat i zrobiony aneks że na 10 lat?

Opublikowano

Podpisując umowę dzierżawy w następnym tygodniu za datę przekazania gruntu rolnego wpisać w umowie dzień sporządzenia umowy czy np. 1 września czyli po zbiorach?

Opublikowano

Ja też mam pytanie.. Z tych prostych ale nigdy ne ma 100% pewnosci. Swoich, osobistych gruntów będę miał ok 15,5 ha. Czy mogę dobrać jeszcze dzierżawę z umową na 10 lat(może to być prosta umowa w gminie?) powiedzmy 2 ha żeby mieć te 17,5ha? I ile wtedy bym miał punktów za grunty, 1,375?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v