Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich. Może ktoś już miał podobny problem. Chodzi o to że na młodego rolnika zadeklarowałem kupno ciągnika za 260 tyś. Decyzję dostałem w lutym. w kwietniu złożyłem wniosek o pierwszą ratę. Ciągnik jest już na placu i chciałem brać kredyt na niego ale okazało się że muszę 80 tyś wpłacić z konta podanego w agencji. Żaden bank nie przeleje pieniędzy na moje konto żebym zrobił przelew. Myślałem o zmianie konta w agencji na te co będę brał kredyt ale oni tam też nie przeleją bo przelewają z innego konta. Może wy macie jakiś pomysł jak to zrobić? Pozdawiam.

Opublikowano

Ja ma pytanie z kategorii tych trywialnych :) W razie jakiś niejasności czy też potrzeby złożenia poprawek agencja będzie mnie informować listownie po przez pocztę? I w jaki sposób dowiem się czy mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie czy też nie? Nie dopytałem w agencji ani w ODR więc pytam tutaj :) 

Opublikowano

Zależy na kogo trafisz, zwykle dzwonią na podany numer żeby coś wyjaśnić, dosłać, poprawić. Oficjalnie docyzje otrzymujesz droga pocztowa -listem poleconym.

• Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, rex15 napisał:

Wystarczy minimalna ilość punktów, każdy dostanie premie. Maszyny bierz jakie chcesz, jeśli masz te minimum punktów.

Witam.

Skąd takie info.

Mam 22 pkt za wniosek w tym 2 za plan nawozowy i 1 za przygotowanie płodów do sprzedaży.

Zastanawiam sie czy nie zrezygnować z tych dodatkowych 3 punktów i czy 18 wystarczy żeby się załapać.

Opublikowano

@freetaxi czyli jak będę składał wniosek to mam pokazać umowę to na 7 lat i zrobiony aneks że na 10 lat?

Opublikowano

Podpisując umowę dzierżawy w następnym tygodniu za datę przekazania gruntu rolnego wpisać w umowie dzień sporządzenia umowy czy np. 1 września czyli po zbiorach?

Opublikowano

Ja też mam pytanie.. Z tych prostych ale nigdy ne ma 100% pewnosci. Swoich, osobistych gruntów będę miał ok 15,5 ha. Czy mogę dobrać jeszcze dzierżawę z umową na 10 lat(może to być prosta umowa w gminie?) powiedzmy 2 ha żeby mieć te 17,5ha? I ile wtedy bym miał punktów za grunty, 1,375?

Opublikowano

@freetaxi dzięki... rozmawiałem wczoraj z facetem z odru, zaproponował zrobienie wniosku od a do z za 600zł ale zaznaczył że raczej nie przejdzie bo nie nazbieram punktów jeśli nie mam wykształcenia. Powiedział że 0,25 za każdy ha ponad średnią ale to było przed nowelizacją której najwidoczniej nie czytał... masakra, dziękuję za takie doradztwo i taki odr

Chciałbym jeszcze zapytać o jeden mit, chociaż wydaje mi się że temat jest prosty ale facet powyżej twierdzi co innego, dziennik co innego. Mój tato jest ode mnie starszy o 33 lata. Czy to juz wystarczy żeby dostać 4 punkty za różnicę wieku? bo owy doradca twierdzi że nawet jeśli jest starszy o >25 lat to jeśli nie przekazuje mi gospodarstwa w całości to nie należą mi się za to punkty, tak to interpretuje agencja. A w dzienniku ustaw i nowelizacji nie ma ani słowa że to jest jakoś połączone, tylko to odzielne punkty? 

Chyba sam spróbuję zrobić ten wniosek.... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v