Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dokładnie, ten czas i tak jest za mały, powinno być dużo więcej niż 12 miesięcy

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

A co mając 25ha będę godnie z tego żyć?150tys dadzą i się rozwinę od razu żeby mógł sobie pozwolić żebym dochód czerpał tylko z gospodarki.

Jak nie widzisz w tym perspektyw to po co brać i dokładać? Sprzedaj.

• Like 1
Opublikowano

Witam mam takie pytanie mając w podstawie 12 ha plus opasy to wzrost ekonomiczny gospodarstwa bym mógł podnieś poprzez dzierżawę pola 5 ha w kolejnych latach czy to tak się nie uda bo najwygodniej by mi było podnieść dobierając właśnie kolejną ziemię .

Opublikowano

no można i tak albo przed wejściem w młodego trzeba bylo zasiać wszystko pszenicą aby zmniejszyć sobie esu  do minimum w okolice 13 tys i od tego miejsca podnieść o 10 % za pomocą  upraw które zwiększają wartość ekonomiczna np fasola 

Opublikowano

Panowie nabór 2017, mam punkty za przygotowanie do sprzedaży tj muszę kupić worki do cebulina siebie. (jestem vatowiec) cebulę prawie już sprzedałem tzn miałem nie dużo, czy jak wezmę teraz fv na 50 worków to do agencji to starczy? Nie mogę wziąć na 300workow a sprzedam 50 cebuli bo urząd skarbowy może mieć problem. 

Opublikowano
8 minut temu, romanik99 napisał:

Mając wykształcenie wyższe elektryczne ile lat stażu trzeba mieć żeby spełnić wymogi MR dotyczące wykształcenia?

3 lata

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v